GASBER, Ankara’da sorunlara çözüm aradı

GABDER Yönetim Kurulu Başkanı Özcan AKCAN önderliğinde, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ile görüşülerek sorunlar ele alındı ve çözüm üretmek üzere görüşme gerçekleştirildi.

Gaziantep Akaryakıt Bayileri Derneği 1994 yılında kurulmuş Türkiye deki ilk Akaryakıt Derneklerindendir. Bu doğrultuda çalışmalarına sürekli olarak devam etmekte, sektörün sorunları ile ilgili çözüm odaklı ilerlemeyi hedeflemektedir. Gaziantep Akaryakıt Bayileri Derneği (GABDER) Yönetim Kurulu ve dernek üyeleri, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ı Ankara’da makamında ziyarette bulundu. Ak Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet UZER, Petrol Piyasası Daire Başkanı Abdullah İNCE ve GABDER üyelerinin bulunduğu toplantıda sektör ile ilgili sorunlar ve mevzuatlarda ki yaşanan sıkıntılar bildirildi.

 

Ayrıca GABDER Yönetim Kurulu Ak Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet UZER’i mecliste makamında ziyaret ederek sektörle ilgili bilgiler aktardı.

 

GABDER Yönetim Kurulu Başkanı Özcan AKCAN önderliğinde, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ile görüşülerek sorunlar ele alındı ve çözüm üretmek üzere görüşme gerçekleştirildi. Kısaca sorunları anlatan detaylar ve sunulan çözümler şunlardır;

 

  1. Farklı plakaya düzenlenen satış ve piyasa etkileri ile ilgili;

 

Son dönemlerde hızla artan farklı plakalara yapılan satış resmen sektör haline gelmiştir.

Perakende müşterisinin almadığı fişler kurumsal firmaların araçlarının plakası girilerek pompada satış yapılmaktadır. Bu sistem yüzünden Devletin ;%18 ‘lik kdv ve % 20 kurumlar vergisi olmak üzere toplamda %38 ‘lik kaybı oluşuyor ve bu işe vesile olan istasyonlar, firmaların cebine giren tutarlar ile haksız kazanç sağlamış oluyorlar.Gaziantep ve çevresinde de çok sayıda istasyon tespit edilmiştir ve gittikçe büyüyen bir sektör haline gelmektedir. Yıllık sadece Gaziantep ve çevresindeki istasyonlardan,120 milyon TL Devletin kaybı oluşuyor.

 

 

 

  1. LPG eğitim sertifikası olmayan personel için uygulanan ceza LPG sorumlu müdür durumu;

 

EPDK tarafından istasyonların denetimi sırasında, LPG satışından görevli personelden eğitim belgesi isteniliyor. Bubelgeler, ilimizde bulunan Makine Mühendisleri odasından alınıyor. Fakat bu periyot, talep eden kişi sayısına göre düzenlendiği için, bu süre bazen 120 güne kadar uzayabiliyor.İş kanuna göre personel deneme süresi 60 gündür.Dolayısı ile deneme süresini tamamlamamış personele LPG eğitimi aldırmak uygun olmamaktadır ve bu süre içerisinde çalışan personele sertifikası yok diye ceza uygulanmaktadır.Daha az kadrosu bulunan raporlu veya işten ayrılmış personelden dolayı 24 saat hizmet veren istasyonlarda LPG eğitimli personel sayısında sıkıntı yaşanmaktadır işe giren personele, LPG sorumlu müdür tarafından ön bilgilendirme yapılıp,eğitim almadan LPG satmaması konusunda uyarıda bulunulmasına rağmen,nadirde olsa satış ikmali yapıldığı ve tespit edildiğinde EPDK tarafından yıkıcı ve yüksek miktarda cezalar uygulanmaktadır.

 

Çözüm olarak; İstasyonlarda,LPG yönünden sorumlu müdür,İş güvenliği yönünden İş güvenliği uzmanı ve yakıt miktarı açısından Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı istihdam edildiği halde eğitimin Makine Mühendisleri tarafından verilmesi ya da 3 farklı sorumlunun bulunması lüzumsuzdur.Sonuç olarak,İş güvenliği uzmanının tek yetkili olması ve eğitim sertifikalarının İş güvenliği uzmanı tarafından verilmesi uygun çözüm olacaktır.

 

  1. Katkılı ya da farklılaştırılmış ürüne fiyat serbesti ve tavan dışı tutulması durumu;

 

Günümüzde otomotiv sektörü gelişmekte ve yüksek performanslı motor seçenekleri için katkılı ürün talebi hızla artmaktadır. Avrupa da emisyona bağlı farklı yakıt tipleri pazarlanmaktadır. Geliştirilen özel performans ve tasarruf içeren yakıt ürünleri,tavan fiyat oluşturulmasında hesap içerine katılmasından dolayı dağıtım şirketleri bu ürünleri geliştirmek,pazara sunmakta zorluk yaşamaktadır.Temel gıda sayılan ekmekte bile farklı ve katkılı ekmek seçenekleri için değişik fiyatlandırmalar uygulanırken ,petrol sektörünün bu kapsam dışında tutulması gerekir.Örneğin Otomotiv sektöründe Aralık 2016 itibari ile uygulanmaya başlanılan yeni düzenleme ile daha performanslı veya daha donanımlı bir araç alacak kişi yüksek ÖTV ödemek zorundadır.

 

Çözüm olarak;

 

Alım tercihi tamamen tüketiciye ait olan pazarlama sisteminde, performans talep eden müşteri fiyat farkını ödeyerek bu ürünü alabilmelidir.Bu özel ürünler için tavan fiyat potasının dışında tutulması ve gerekirse bu ürünler için farklı ÖTV uygulama sistemine geçilmesi gerekmektedir.