Reklam
Reklam
Brüksel’de polis ve çiftçiler arasında çatışma çıktı: Avrupa Parlamentosu önü savaş alanına döndü
178 okunma

Brüksel’de polis ve çiftçiler arasında çatışma çıktı: Avrupa Parlamentosu önü savaş alanına döndü

Belçika'nın başkenti ve AB'nin merkez kenti Brüksel'de çiftçiler, Avrupa Parlamentosu Liderler Zirvesi sırasında bina çevresinde protesto gösterisi düzenledi. Polis ve çiftçiler arasında arbede çıkarken, parlamento çevresi savaş alanına döndü.

ABONE OL
Aralık 18, 2025 19:00
Brüksel’de polis ve çiftçiler arasında çatışma çıktı: Avrupa Parlamentosu önü savaş alanına döndü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Reklam

Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi sırasında binlerce çiftçi, Güney Ortak Pazarı (MERCOSUR) ile yapılması planlanan serbest ticaret anlaşmasına ve Birliğin gelecekteki bütçesinde ziraat desteklerindeki kesintilere karşı gösteri düzenledi. Çiftçiler, olası anlaşmanın geçim kaynaklarını tehlikeye atacağından korkuyor ve anlaşmanın aşırı sağa destek sağlamasına yol açabileceği yönünde daha geniş kapsamlı siyasi endişeler de var. Avrupa Parlamentosu (AP) önünde yer meydan Lüksemburg Meydanı’nda bir araya gelen çiftçiler, AP çevresiyle beraber AB Komisyonu ve AB Konseyi binaları önünden de geçen Rue de la Loi​​​​​​​ Caddesi’ne ve bölgedeki fasıla sokaklara yüzlerce traktörü park ederek trafiği durdurdu. REKLAM Polisle misli çatışma Çiftçiler, AP binasına doğru patates ve yumurta fırlatırken, misli polis müdahalesi ile karşılaştı. Üzerinde ‘tarım’ yazan tabutlar çiftçiler tarafından ateşe verildi. Çiftçiler, AB üyesi 27 ülke liderinin bir araya geldiği zirvenin yapıldığı bina yakınında ise polis barikatıyla karşılaştı. Bazı çiftçilerin AB binaları çevresindeki barikata doğru havai fişek atmasına karşı polis, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli ab sıkarak karşılık verdi. Bazı traktörlerin üzerinde “Çiftçi yoksa gıda yok”, “MERCOSUR’u durdurun”, “Daha az Brüksel daha fazla özgürlük”, yazılı afişler asıldı. Çiftçiler, AB’nin gelecekteki bütçesinde tarımsal desteklemelerde kesintiye gidilmemesini, Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay’ın üyeleri olduğu MERCOSUR ile imzalanması planlanan ticaret anlaşmasının yapılmamasını ve bürokratik işlemlerin hafifletilmesini talep etti. AB ile Mercosur’un beş aktif üyesi olan Brezilya, Arjantin, Uruguay, Paraguay ve Bolivya arasında planlanan serbest ticaret anlaşması, önümüzdeki 15 yıl içinde iki blok arasında ticareti yapılan neredeyse tüm malların gümrük vergilerini kademeli olarak kaldıracak. Anlaşma 25 yıldır müzakere ediliyor ve onaylandığında 780 milyonluk bir pazarı ve dünya gayri safi yurtiçi hasılasının dörtte birini kapsayacak. Protesto ve AB Liderler Zirvesi nedeniyle Brüksel’in ana yollarında trafik durma noktasına gelirken, belde genelinde toplu ulaşımda ciddi sorunlar yaşandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.