Ben henüz ,bu dünyaya gelmemiştim o gün. Bugün var mıdır yaşayan ? vardır her halde. Amma tarih vardır. İnsanlığın varlığı süresince kıyamete kadar var olacaktır tarih. İnsanlığın benliğinde ki tarih ,yazı var olmadan önce de vardı.. Tarih kayıt edenlere tarihçi denir. Tarihçiler , olmasa idi geçmişi bilemezdik. Geçmişini bilmeyenler ise gelecekleri olmayandır. 1914 yılı insanların insan olduklarını unuttukları , geçmişlerinden haberdar olmayan sorumsuzluklar içinde bulunan devletleri idare eden liderlerin kapışmasıdır .Bu kapışmada nice suçsuz…
“Engelliliğimiz engel değil”
Memur-Sen ve Eğitim-Bir Sen Gaziantep Şubesi Engelliler Komisyonu Başkanı Mehmet Yıldız, “Engelimizin karşımıza bir engel olarak çıkarılmadığı hak ve adaletin adil olarak uygulandığı bir çalışma yaşamı istiyoruz.” dedi.
Memur-Sen ve Eğitim-Bir Sen Gaziantep Şubesi Engelliler Komisyonu Başkanı Mehmet Yıldız, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” münasebetiyle bir basın açıklaması yaptı. Yıldız, engelliler olarak, engelsiz bir dünya istediklerini ve engelsiz bir hayat için herkesin sorumluluk alması gerektiğini söyledi.
Bu günün sadece bir kutlama günü olmadığını ve farkındalıkları artırma günü olduğunu belirten Yıldız, bu günün engellilikten ziyade engellenmekten kaynaklanan sorunlarla yüzleşme ve yüzleştirme günü olduğunu vurguladı.
Yıldız, “Toplumumuz ve sorumluluk sahibi yetkililerimiz, yaşadığımız dünyada engellileri, engelleri ile değil, önce herkes gibi insan oldukları ve sahip oldukları yetenekleri ve birikimleri ile değerlendirmesi gerekiyor. Bu taleplerin karşılık bulacağı bir dünyanın artık hayal olmaması gerekiyor.” dedi.
“En büyük engel sevgisizliktir”
Yıldız, çalışma hayatında engelli çalışanların iyi anlaşılması, doğru işe yerleştirilmesi, geliştirilmesi ve yönetici vasfını kazanması için yeterli fırsatların verilmediğini belirterek, “Birlikte yaşadığımız dünyada, engellilere saygı duyulması ve önem verilmesi elzemdir. Bu hususların karşılık bulması için gerekli adımların atılmasının takipçisi olacağımızın bilinmesini de isteriz. Bizler sorumlu sendikacılık adına her türlü engelle mücadele etmek ve kendimizle barışık olmalıyız. Bu minvalde ‘en büyük engel sevgisizliktir’ diyerek saygıya, sevgiye bir adım atmak için eğitimin ilk aşamasından itibaren engellere ve engellilere yönelik doğru adımlar atılmalıdır diyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Engellinin gelirine değil giderine bakılarak değerlendirme yapılmalıdır”
Hükümetin gündemindeki 3600 ek gösterge çalışmasına engelli kamu çalışanlarının dâhil edilmesini talep ettiklerini belirten Yıldız, “Çalışma hayatına geldiğimizde çalışma hayatının içerisinde bulunan engelli kamu çalışanlarımızın ekonomik ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve bu alanda da gerekli düzenlemelerin yapılması engelli çalışanlarımıza daha iyi ve kaliteli hizmet sunmasına büyük olanak sağlayacaktır. Ekonomik anlamda engellinin gelirine değil giderine bakılarak değerlendirme yapılması daha doğru olacaktır.” şeklinde konuştu.
“Kariyer engeline bir son verilmelidir”
Kariyer engeline son verilmesi çağrısında bulunan Yıldız, “Engelli vatandaşlarımızın işe yerleştirilmesi ne kadar önemli ise kariyer ilerlemesinin buna uygun yapılması o kadar önemlidir. Bugün ülkemizde bürokrasiye baktığımızda üst düzey yönetici engellinin neredeyse yok denecek kadar az olduğunu görüyoruz. Artık engelimizin bir engel olarak algılanmasından vazgeçilip kariyer engeline bir son verilmelidir. Engelimizin karşımıza bir engel olarak çıkarılmadığı hak, adaletin adil olarak uygulandığı bir çalışma yaşamı istiyoruz. Bu bağlamda başta engelli çalışanlarımızın atamaları yapılırken engelinin bu işe uygun olup olmadığı ve yapıp yapamayacağı araştırılmamaktadır. Dolayısıyla ataması yapılan engelli çalışanlar işe başladıktan sonra idarecisi ile karşı karşıya gelmekte, engeline uygun olmayan işler talep edilmekte ve bu tarz işler talep edildiğinde de ciddi sıkıntılar yaşamaktadırlar. Ayrıca hali hazırda çalışma hayatında, çalışma sahasında yaşanan sorunların, sıkıntıların giderilmesi ve engellinin yaşamını kolaylaştıracak yasal düzenlemelerin yapılması için son toplu sözleşme görüşmelerinde masada olan taleplerimizin sonuna kadar takipçisi olmaya devam edeceğimizin bilinmesini de isteriz.” diye konuştu.
Yıldız, Memur-Sen Engelliler Komisyonu olarak taleplerini ise şu şekilde sıraladı:
-Kamuda Hizmetli kadrosunda çalışan engellilerin mevcut kadrolarının sınav yönetmeliğine tabi tutulmadan G.İ.H. kadrosuna dönüştürülmesi…
-Engeli bulunan kamu görevlilerine derece yükselmesinin 2 yılda bir yapılması, hizmet süresi en az 10 yıl olan engelli kamu görevlilerine derece ve kademe sınırlaması olmaksızın yeşil pasaport verilmesi…
-Emekliliğe hak kazanan engellinin emekli aylığı ile emeklilik ikramiyesinin hizmet süresine bakılmaksızın 25 yıl üzerinden hesaplanması…
-Engelli kamu görevlilerine bağlanacak emekli aylığının en son almakta olduğu maaşının yüzde 85’inden az olmaması…
-Engellilere Hac ve Umre ibadetlerinde refakatçileri ile birlikte yüzde 50 indirim sağlanması…
-Engellilerin motorlu taşıt alımlarında rakam sınırlandırılması ile birlikte KDV’nin kaldırılması…
-Engellilerin sürekli kullanmak zorunda olduğu medikal malzemelerin küçük bir kısmını SGK karşılamakta olup bu miktarın makul bir orana çekilmesi…
-Engellilere yönelik, eğitim sorunları ve çözüm önerileri, yanlış mesleki eğitim ve istihdam sistemleri, engellilik tespitlerinde erken teşhis ve genetik uzmanlığı, analizleri, özellikle mutant ve mutasyon uğrayan bireylerde kök hücre tedavisine önem verilmesi, engelliler için teknolojik işlemler sadece tıp sektöründe değil diğer alanlarda da fayda sağlayacak şekilde irdelenmesi, down sendromu ile ilgili yanlış uygulamaların, ifadelerin tekrar gözden geçirilmesini ve toplumun bu konu hakkında bilinçlendirilmesi…