Ben henüz ,bu dünyaya gelmemiştim o gün. Bugün var mıdır yaşayan ? vardır her halde. Amma tarih vardır. İnsanlığın varlığı süresince kıyamete kadar var olacaktır tarih. İnsanlığın benliğinde ki tarih ,yazı var olmadan önce de vardı.. Tarih kayıt edenlere tarihçi denir. Tarihçiler , olmasa idi geçmişi bilemezdik. Geçmişini bilmeyenler ise gelecekleri olmayandır. 1914 yılı insanların insan olduklarını unuttukları , geçmişlerinden haberdar olmayan sorumsuzluklar içinde bulunan devletleri idare eden liderlerin kapışmasıdır .Bu kapışmada nice suçsuz…
GÖKÇE: “COĞRAFYAMIZ GÜVENLİK KAVRAMINI ÖNE ÇIKARDI”
GAÜN’DE 13. ULUSLARARASI KAMU YÖNETİMİ SEMPOZYUMU BAŞLADI
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü tarafından düzenlenen 13. Uluslararası Kamu Yönetimi Sempozyumu (KAYSEM) Uluslararası Siyaset Güvenlik Stratejileri ve Kamu Yönetimi Politikaları ana temasıyla GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde başladı.
Sempozyumun açılışında konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, güvenliğin temel sebebinin değerlerin ortadan kalkması olduğuna vurgu yaptı. Vali Davut Gül konuşmasının devamında şunları söyledi: “Kimsenin hakkına razı olmaması, tüketim toplumuyla beraber herkesin daha çok kazanma isteği, herkes derken ülkeler şirketler, kişiler olarak da kastediyoruz. İnsanlar hakkına razı göstermeyince ve devletler, kişiler ve kurumlar arasında çok fazla gelir dağılımında adaletsizlik olunca ortaya kaos çıkıyor. Bunu kimi zaman daha çok para kazanmak için gıdaya hile karıştırıyor. Kimi zaman siber saldırılar şeklinde oluyor. Kimi zaman ülkeler sınırlarına razı olmuyor. Kimi zaman bir başka ülkenin içerisindeki terör örgütlerini enstrüman olarak kullanıyorlar. Ama özüne bakıldığında hakkına razı olmama, aç gözlülük, daha fazla kazanma isteği ve bu değerlerin ortadan kalkması yer alıyor.”
KAMU YÖNETİMİNİN CİDDİ KAZANIMLARI OLACAK
Kamu yönetimi anlayışımıza bakıldığında birçok değerin birçok dönemde değiştiğini kaydeden Vali Davut Gül, “Değişmeyen şu var; şeffaf, adaletli yönetim, hesap verebilirlik ve insan odaklı yönetim. Geçmişimize de bakıldığında insanı yaşat ki devlet yaşasın, insanı yücelt ki devlet yücelsin yani bütün güvenliği de sağlasak, çok güzel bir yönetim anlayışı da ortaya koysak ya da koyamasak özünde insana daha iyi hizmet yatıyor. İnşallah bu sempozyumun sonucunda kamu yönetiminin ciddi anlamda kazanımları olacak” şeklinde konuştu.
GAÜN Rektör Vekili Prof. Dr. Avni Gökalp, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen başta Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe olmak üzere İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve öğretim üyelerine teşekkür ederek, sempozyumun başarılı geçmesini temenni etti.
Sempozyumun Düzenleme Kurulu Başkanı GAÜN Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, kamu yönetimi sempozyumunun 2007 yılından bu yana her yıl farklı tema ile farklı üniversitede düzenli olarak gerçekleştiğini belirterek, bu yıl ‘Siyaset ve Güvenlik’ kavramlarını kapsayan bir tema ile Gaziantep Üniversitesi siyaset bilimi ve kamu yönetimi sorumluluğunda gerçekleştiğini söyledi.
COĞRAFYAMIZ GÜVENLİK KAVRAMINI ÖNE ÇIKARDI
Günümüz teknolojisi ve bilgi çağında kamu yönetimi alanında da pek çok yeniliklerin ortaya çıktığını klasik teoriler, yaklaşımlar, kavramların geçerliliğini yitirmeye başladığını ifade eden Doç. Dr. Gökçe,“Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafya ve bu coğrafyada yaşananlar güvenlik kavramını ön plana çıkardı. Güvenlik kavramı kapsamında, sadece fiziki, askeri ve polisiye güvenliğinin ötesinde siber güvenlik, çevre güvenliği, kent güvenliği, sağlık güvenliği, gıda güvenliği, kişisel güvenlik gibi birçok husus yer alıyor. Bütün bu konular kamu yönetimini doğrudan ilgilendirmekte, yapılanması içinde bulunan yerel yönetimler, güvenlik bürokrasisi, sağlık, adalet teşkilatları ile güvenlik tehditlerini bertaraf edecek yapıya dönüşmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Konuşmaların sonrasında Gaziantep Valisi Davut Gül, GAÜN Rektör Vekili Prof. Dr. Avni Gökalp, Sempozyumun Düzenleme Kurulu Başkanı GAÜN Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe tarafından Kilis Valisi Recep Soytürk’e, 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Şefik Atak’a plaket takdim edildi.
Açılış konuşmaları sonrasında İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyyup Günay İsbir’inmoderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda; Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Görmez ‘Kent ve Güvenlik’,İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Ayman ‘Göç ve Güvenlik’,İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Baharçiçek ‘Uluslararası Güvenlik’ konularında sunum yaptı.
290 BİLDİRİ SUNULACAK
Sempozyumda iki gün boyunca 6 ayrı salonda; “Enerji ve Güvenlik”, “E-Devlet ve Güvenlik”, “Kamu Politikaları”, “Çevre ve Güvenlik”, “Yönetim, Siyaset ve Güvenlik”, “Kent Güvenliği”, “Sağlık Politikası”, “Kamu Yönetiminde Güvenlik Yapılanması”, “Afet Yönetimi ve Güvenlik”, Terör Örgütleri İle Mücadele”, “İktidar ve Güvenlik”, “Bilgi Güvenliği”, Siber Güvenlik”, “Göç ve Güvenlik”, “Kadın ve Güvenlik”, “Uluslararası Güvenlik”, “Yerel Yönetimler”, Avrupa Birliği ve Güvenlik”, “Genel Kolluk”, “Hukuki Normlar ve Güvenlik”, “Kentsel Dönüşüm ve Kentsel Güvenlik”, “Gıda Güvenliği”, “Ekonomi ve Güvenlik”, “Temel Haklar ve Hürriyetler ve Güvenlik” ana başlıklarında 48 oturumda 290 bildiri sunulacak.
İki gün sürecek olan sempozyumda yurt dışından dokuz, Türkiye’den 95 farklı üniversite ile Jandarma Sahil Güvenlik Akademisi ile Polis Akademisinden 46 profesör, 44 doçent, 116 doktor öğretim üyesi, 42 öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi ile kamu kurum kuruluşları ve özel sektörden 89 araştırmacı tarafından 48 oturumda 290 bildiri sunulacak.
Sempozyuma; Gaziantep Valisi Davut Gül, Kilis Valisi Recep Soytürk, GAÜN Rektör Vekili Prof. Dr. Avni Gökalp, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Necip Fazıl Yılmaz, Genel Sekreter Doç. Dr. Ayhan Doğan’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.