Ben henüz ,bu dünyaya gelmemiştim o gün. Bugün var mıdır yaşayan ? vardır her halde. Amma tarih vardır. İnsanlığın varlığı süresince kıyamete kadar var olacaktır tarih. İnsanlığın benliğinde ki tarih ,yazı var olmadan önce de vardı.. Tarih kayıt edenlere tarihçi denir. Tarihçiler , olmasa idi geçmişi bilemezdik. Geçmişini bilmeyenler ise gelecekleri olmayandır. 1914 yılı insanların insan olduklarını unuttukları , geçmişlerinden haberdar olmayan sorumsuzluklar içinde bulunan devletleri idare eden liderlerin kapışmasıdır .Bu kapışmada nice suçsuz…
ESTONYA BAŞBAKANI RATAS’DAN FATMA ŞAHİN’E ZİYARET
Bir takım ziyaretlerde bulunmak için geldiği Gaziantep’te Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in makamında ziyaret eden Estonya Başbakanı Juri Ratas, Suriye’den gelen göç olaylarını birinci elden görmek, tanıklık etmek ve izlemek istediğini söyledi.
Ratas, belediyeye gelişi esnasında kapıdan Başkan Şahin tarafından karşılandı. Belediye şeref defterini imzalayan Ratas, daha sonra makamda Şahin ile birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
RATAS: MÜLTECİLERE YÖNELİK ÇALIŞMALARINIZ BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR
Gaziantep’te bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Ratas, “En son Türkiye’ye gelişim 90’lı yılların ortasına denk geliyor. Yani 20 yılı geçmiş. İlk olarak şunu ifade edebilirim. Estonya ile Türkiye arasında çok güçlü ilişkiler var. Aynı zamanda yerel yönetimlerde de iyi ilişkiler içinde olduğumuzu ifade edebilirim. Tartu ile Gaziantep kardeş şehirler. Aynı zamanda Estonya bu yılın ikinci yarısında Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanlığı’nı yürütüyor. AB ve Türkiye ilişkilerinden söz ederken göç çok önemli bir boyutu teşkil ediyor. Benim bu ziyaretimin amacı da hem bu güzel ülkenizi görmek hem de durumu birinci elden izlemek, tanıklık etmek, meslektaşlarımzla, sizinle istişarelerde bulunmak. Mültecilere yönelik çalışmalarınız çok büyük bir önem arz ediyor ” şeklinde konuştu.
Başkan Şahin ise hem AB Sorumlu hem Estonya Başbakanı Juri Ratas’ı Gaziantep’te ağırlamaktan memnun olduklarını dile getirdi.
Gaziantep’in ekonomik ve sosyal yapısı ile ilgili bilgiler veren Şahin, Gaziantep’in Türkiye’nin 6’cı büyük şehri olduğunu, ancak 170 ülkeye ihracat yaptığını ve ihracatta 5.’ci büyük şehir konumunda olduğunu söyledi. Roma, Hitit, Selçuklu, Osmanlı gibi devletlere evsahipliği yaptığını, antik kent olması nedeniyle bugün dünyanın en büyük mozaik kenti konumunda olan Gaziantep’in özelliğinden bahseden Şahin, kültür ve sanat kenti olduğunu kaydetti.
Gaziantep’in dünyanın yaşadığı en büyük göç hareketinin bölgedeki merkezi konumu durumunda olduğunu vurgulayan Şahin, “Türkiye’deki 3 milyon Suriyeli mültecinin 400 binine evsahipliği yapan bir kentiz. Bugün burada olmanız yerinde olayları görmeniz, ileride uygulanabilecek bir yol haritası çizmemiz adına çok önemli. Sorunlara daha hızlı çözüm bulmamız adın daha ümitli olmamızı, bugün buraya gelmeniz sizin bu işe ne kadar kıymet ve değer verdiğinizin bir göstergesidir. Günün sonunda hem yaptıklarımız hem de yapmamız gerekenlerle ilgili yeni bir yol haritasını başlatmış olacağız ve dünyanın en büyük soruna yeni bir çözüm başlanğıcını başarmış olacağız” diye konuştu.
Başkan Fatma Şahin daha sonra Başbakan Ratas’a Gaziantep ve mülteciler ile ilgili bir sunum yaptı.