Ben henüz ,bu dünyaya gelmemiştim o gün. Bugün var mıdır yaşayan ? vardır her halde. Amma tarih vardır. İnsanlığın varlığı süresince kıyamete kadar var olacaktır tarih. İnsanlığın benliğinde ki tarih ,yazı var olmadan önce de vardı.. Tarih kayıt edenlere tarihçi denir. Tarihçiler , olmasa idi geçmişi bilemezdik. Geçmişini bilmeyenler ise gelecekleri olmayandır. 1914 yılı insanların insan olduklarını unuttukları , geçmişlerinden haberdar olmayan sorumsuzluklar içinde bulunan devletleri idare eden liderlerin kapışmasıdır .Bu kapışmada nice suçsuz…
GAZİANTEP’TE 500 YILLIK BİR RAMAZAN GELENEĞİ “BAKLAVA ALAYI” DÜZENLENECEK
Büyükşehir Belediyesi 500 yıllık bir Osmanlı geleneği olan “Baklava Alayı”nı çeşitli etkinlikler ile gerçekleştirecek.
- yüzyılın sonlarında veya 18. Yüzyılın başlarında ortaya çıkmış olan baklava alayı geleneği, her ramazan ayının on beşinci gününde padişah, halife sıfatı ile hırka-i şerifi ziyaret ettikten sonra, Başkent İstanbul’da, yeniçeri ve diğer asker ocaklarına, her on nefere bir sini düşecek şekilde saray baklavası giderdi. Baklavaların asker tarafından teslim alınışı ve kışlalara götürülüşü, gösterişli bir tören şeklinde olurdu. Bu törene baklava alayı denirdi. Osmanlı halkı, baklava alayını seyretmek için sokaklara dökülür, padişaha ve askere sevgi gösterilerinde bulunurdu. Tam bir şenlik içerisinde geçen bu etkinlikler ile halkın kaynaşması sayılırdı.
Yeniçeri Ocağı’nın kaldırıldığı 1826 yılında son bulan baklava alayı, unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri yaşatmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi tarafından baklavanın ana vatanı Gaziantep’te de bugün saat 22.00’da sembolik olarak, geleneğe uygun bir şekilde çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilecek.