Dev zirvenin açılışını Bakan Işık yaptı

Gaziantep Sanayi Odası tarafından, Savunma Sanayi Müsteşarlığının desteğiyle düzenlenen “Güney Anadolu Savunma, Havacılık Yerlileştirme Zirvesi”nin açılışı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın katıldığı törenle gerçekleştirildi.

 

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen zirvenin açılış töreninde yaptığı konuşmada, savunma sanayinin bütün ülkeler için çok kritik bir sanayi dalı ve bir beka meselesi olduğunu ifade ederek, bu alanda dışa bağımlılığı azaltmak gerektiğini belirtti.

 

Şimşek, şunları söyledi:

“Buralarda kapasite oluşturduğumuzda, ürün geliştirdiğimizde başka alanlara da hızlı şekilde sıçrama yapabiliriz. Türkiye’nin sıçrama yapması yapısal reformlarla yakından ilgilidir. Türkiye 2000’li yılların başında birinci nesil önemli reformları başardı. Hükümetlerimiz döneminde bu reformlar çok güçlü şekilde uygulamaya konuldu ve orta alt gelirli ülkeden orta üst gelir sınıfına geçtik. Şimdi ikinci nesil reformlar peşindeyiz. Ama en kritik reform, bütün bu reformalara zemin hazırlayacak reformda Anayasa reformudur.”

 

Ekonomide bir yavaşlama olduğunu, bu konuda çok tedbirler aldıklarını belirten Şimşek, “Bu tedbirler iş görecek. Biraz tabii belirsizlik olunca bu tedbirlerin etkisi kısa vadede sınırlı oluyor. Ama 16 Nisan’da güçlü bir evet ile önümüzün açık olduğuna, ilave yapısal reformlarla Türkiye’nin hızlı şekilde yüksek büyüme patikasına oturacağına, savunma sanayinden tutun bütün kesimleriyle birlikte yeniden büyük bir çıkışa geçeceğine inanıyorum” diye konuştu.

 

 

-BAKAN IŞIK: “ANTEP, SAVUNMA SANAYİNİN MERKEZLERİNDEN BİRİSİ HALİNE GELSİN”

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise konuşmasında, bölgenin özellikle 1. Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük türbülansı yaşadığını ve terör örgütlerinin cirit attığını,  dünya genelinde de çok ciddi sıkıntılar olduğunu, bu durumunun yarattığı büyük tehditten en çok etkilenen ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.

 

Işık, önümüzdeki dönemde ülkelerin savunma sanayi harcamalarını artırmak zorunda kalacaklarını bildirdi.

 

“Türkiye’nin savunma sanayi yatırımlarının ve üretiminin artması çok doğru bir tercihtir” diyen Işık, 2002’de AK Parti’nin iktidara gelmesiyle birlikte savunma sanayide dışa bağımlılığın azaltılması, yerli ve milli imkanların seferber edilmesiyle birlikte savunma sanayinde yerlilik oranının yüzde 60’lara yükseldiğini kaydetti.

 

Işık, “2002’de yüzde 24’tü yerlilik oranımız ama bunda kalite düşüktü. Bugün hem nitelik artışını yakaladık hem yerlilik oranını yüzde 60’ın üzerine taşımayı başardık. Bu Türkiye için bir başarıdır. Ama yeterli değildir. Türkiye bir taraftan yerlilik ve millilik oranını yüzde 80’lere ulaştırmak zorunda, bunu yaparken de niteliği daha da artırmak zorunda. Biz artık Türkiye’de kritik teknolojilerin geliştirilmesine odaklandık” diye konuştu.

 

Gaziantep’in Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olduğunu, sanayide yavaş yavaş makas değiştirmesi gerektiğini anlatan Işık, “Güçlü olduğu alanlarda Ar-Ge, inovasyonla gücüne güç katsın. Ne üretiyorsak daha kalitelisini üreteceğiz. Bu alanda Gaziantep’i her zaman destekleriz. Antep, Türkiye’nin savunma sanayi merkezlerinden birisi haline gelsin. Bu kolay bir iş değil, ama Antep için zor bir iş de değil” sözlerine yer verdi.

 

-KONUKOĞLU: “OSB’DE 200 BİN METREKARE KADAR ALANI ÖZEL OLARAK BU İŞE AYIRACAĞIZ”

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu da Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada güçlü ve caydırıcı konumunu sürdürmesi, bunun için güçlü bir savunma sanayi sahip olması ve bu alanda harcama yapmasının zorunlu olduğunu belirtti.

 

Gaziantep’in köklü bir sanayi altyapısına ve ticari beceriye sahip olduğuna dikkati çeken Konukoğlu, Organize Sanayi Bölgesinde toplam 966 firmanın faaliyet gösterdiğini, savunma sanayinde 5-6 firma olduğunu ve bunu daha çor artırmak için bu organizasyonu yaptıklarını söyledi.  Konukoğlu, şöyle dedi:

 

“Gaziantep’i savunma sanayinde de üretim ve ihracat üssü konumuna getirerek, Türk savunma sanayinin gelişimine ve rekabet yeteneğine katkıda bulunmak istiyoruz. Sayın Bakanım, Gaziantep olarak bize vereceğiniz her türlü kombinattan tutun parçaya kadar üretmeye hazırız. Sayın Valimiz ile birlikte cumartesi günü sanayicilerimizle bir araya geldik. Şöyle bir kararımız var; inşallah gerçekleştireceğiz. Bunu ilk etapta organize sanayi bölge müdürlüğümüzle görüşeceğiz. 200 bin metrekare kadar bir alanı özel olarak bu işe ayırıp, gerekirse binasını da yapıp kiraya vererek, kümeleşmeyi sağlayacak şekilde bir sistem kuracağız. İnşallah orada yapacağımız test laboratuvarları ve dökümhanesiyle birlikte her türlü hizmeti Türk savunma sanayi ve havacılık sanayisine vereceğiz.”

 

Konuşmaların ardından, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya,  Milletvekili Nejat Koçer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ve diğer protokol üyeleri, Ortadoğu Fuar Merkezinde, savunma ve havacılık sanayinin önde gelen firmalarının ürünlerinin sergilendiği stantları gezdiler.

 

Savunma Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) ve Teknik Üretim ve İhracatı Destekleme Platformu Derneği (TÜDEP) koordinasyonunda gerçekleştirilen “Güney Anadolu Savunma, Havacılık Yerlileştirme Zirvesi” kapsamında düzenlenen fuarda, programa katılan ASELSAN, TAI/TUSAŞ, ROKETSAN, THY Teknik, MKEK, TÜBİTAK SAGE, HAVELSAN, TEI, ASPİLSAN, İŞBİR ELEKTRİK, ALP HAVACILIK, FNSS, NUROL gibi firmaların stantları bulunuyor.