Allerjik Konjonktivit nedir?

Gaziantep Medical Park Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Bilgin, baharın gelişini heyecanla karşıladığımız şu günlerde, bu durumdan pek de hoşnut olmayan gözlerin rahatsızlığı nedir desek, birçoğumuzun cevabı herhalde allerjik konjonktivit veya halk dilinde göz allerjisi olurdu. Küçük çocuklarımızdan, yaşlı amcalarımıza tabiri caiz ise 7’den 77’ye her bireyi etkileyen bir göz rahatsızlığıdır dedi.

Gaziantep Medical Park Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Bilgin, yaptığı yazılı açıklamasında şunları söyledi: “Başka organlarımızda da alerjik rahatsızlıklar görülebilirken, vücudumuzun dış dünyaya açılan penceresi olan gözler, çevresel etkenlere daha çok maruz kaldıklarından dolayı bu durumdan en çok etkilenen organlarımızdandır. Allerjik konjonktiviti aklımıza getirebilecek şikayetleri sıralarken, başrolde kaşıntıyı sayabiliriz. Bununla beraber, gözlerde yanma, batma, sulanma, kızarıklık, çapaklanma, ışığa hassasiyet, göz kapaklarında şişlik ve bazen ileri durumlarda görme bozukluğu gibi gözde hissedebileceğimiz birçok şikayete neden olabilir. Çoğu zaman komşu organımız olan burunda bu durumdan etkilenerek, burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı gibi allerjik rinit bulgularıyla mevcut duruma eşlik ederek, keyfimizi biraz daha kaçırabilir.

Bu yazımızı bahse konu olan rahatsızlığın tatsız taraflarından ziyade, bahar döneminde hangi önlemleri almamız ve nelerden sakınmamız konusunda bazı tavsiyelerde bulunmak amacıyla hazırladık. Maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • Kış mevsiminde özlediğimiz altın sarısı Güneş artık kendisini daha belirgin hissettirmeye başlıyor. Güneş ışınları gözde birçok hastalığa sebep olabilirken, allerjik konjonktivit hastalarında da şikayetleri arttırır. Çocuklar dahil her yaşta açık havada güneş gözlüğü takılması önerilmektedir. Buna birde şapka eklediğimizde Güneş ışınlarına karşı çok daha dayanaklı oluruz.
  • Yeşilliklerin ve dolayısıyla polenlerin fazla olduğu doğal ortamlarda bulunduktan sonra yüzümüzü ve gözlerimizi yıkamak, kapak altlarımızda birikmiş olan ve daha sonra allerjik cevap oluşturmaya aday olan tozların, polenlerin ve benzeri maddelerin temizlenmesi açısından faydalı olacaktır.
  • Havaların ısınmasıyla birlikte, serinlemek ve daha çok da eğlenmek amacıyla girilen havuzların hijyenini sağlamak amacıyla kullanılan bazı kimyasal maddelerin de hassas bireylerde allerjik şikayetlere neden olduğu bilinmektedir. Hassasiyeti olan bireylerin, su gözlükleri takmaları ve mutlaka sonrasında temiz su ile duş almaları önerilmektedir.
  • Düzenli uyumanın, vücudun dengesini sağlamada ve idame ettirmedeki rolü tartışılmaz. Bu konuyla ilgili sayfalarca yazacak bilgi mevcut olsa da, özet olarak gözlerimizin de her organ gibi dinlemeye ihtiyacı vardır. Uyanık olduğumuz bütün süre boyunca sadece saniyeler süresince kapalı kalan gözler, dış ortamdaki allerjenlere gün boyu maruz kalırlar. Uyku sırasında kapalı olan gözlerde, göz yüzeyi temizlenir, gözyaşı film tabakası dayanıklı hale gelirken göz yaşı kalitesi de artar. Bütün bu değişiklikler bizim daha konforlu bir güne uyanmamızı sağlar. Düzenli uyumaya özen gösterelim.
  • Son olarak da; yukarıda saydığımız alınabilecek basit önlemlere rağmen allerjik göz rahatsızlığı ile başa çıkamadığımız durumlarda bir göz hekiminden profesyonel destek alarak, mevcut durumu kontrol altında tutmaya çalışmalıyız.

Baharı karşılayan heyecanlı yüreklerinize, gözlerinizin de eşlik etmesi dileğiyle…”