29 Eylül 2024 Pazar, saat 14: Batı Kent Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi. Adliye yönü Olimpik Havuz Tramvay durağı yanındaki 116 Otobüs durağı; Üç beş kişi, iki yaşlı ben dahil biri genç .Biri yaşlı bayan bir taşın üstünde oturmuş otobüs bekliyoruz. Büyük Şehir Belediyeciliğine yakışmayan bir durak belirtilen bir levha .Beş yıl önce aynı durakta yağmurun altında bekleyen yolcular. Alo 153 çağrı merkezini aramış kapalı durak yapılmasını bildirmiştim. O günden bu güne kadar değişen bir şey…
Eğitime sancılı başlangıç!..
Gaziantep’te 2023-2024 eğitim öğretim yılının başlamasına günler kala, öğrenci ile velileri okul alışverişi telaşı sardı. Geçen yıla nazaran yüzde 100 zamlanan kırtasiye malzemeleri velilerin tepki odağı oldu.
Okulların açılmasına az bir süre kala Gaziantep’te kırtasiyeler boş kaldı. Kırtasiyeciler yaşanılan iş durgunluğuna, veliler ise fiyat artışına tepkili.
MÜŞTERİLER TEPKİLİ
Gaziantep’te kırtasiyecilik yapan Yusuf Daşdelen, müşterilerin fiyatlara tepkili olduğunu söyleyerek, “Fiyatlar gerçekten çok yüksek. Müşteriler fiyatlara çok tepkili. Artık kırtasiyecilerin ömrü bitiyor, malzeme alamıyoruz. Marketlerdeki kırtasiye satışları bizleri çok etkiliyor. Fiyatları aşağı çekmeye çalışıyoruz ama kazanamıyoruz. Okulların açılmasına çok kısa bir zaman kalmasına rağmen işlerimiz durgun ilerliyor. Geçen seneye göre bu yıl işlerimiz çok düştü. Geçen yıl ortalama bir öğrencinin kırtasiye maliyete bin ile iki bin lira arasında değişirken bu yıl dört ile beş bin liraya buluyor. Umarım işlerimiz bir an önce açılır.” ifadelerini kullandı.
ZİNCİR MARKETLERDEN MUZDARİBİZ
20 yılı aşkındır kırtasiyecilik yaptığını söyleyen Mehmet Çelik, “Normal şartlarda bu dönemlerde bizim bir yoğunluğumuzun olması gerekiyordu. Dükkanlarımız boş kaldı, gelen giden yok. Fiyatlar aldı başını gitti. Vatandaşlar bizim sektördeki fiyat artışını absürt buluyor. Bizdeki fiyat artışına çok tepki var. Muzdarip olduğumuz nokta zincir marketlerin ve ara yerlerin kırtasiye malzemeleri satması. Bu satışlar hem sağlıksız hem de yönetmeliğe uygun değil. Bizler küçük esnaflar olduğu için bu zincir marketlerle rekabet oluşturamıyoruz. İnsanlarımız bu noktada ürünün kalitesine değil de fiyatına baktığı için biz eziliyoruz. Ürünler genelde ithal olduğu için gerçekten ciddi zamlar yedi. Bu fiyat artışının kesinlikle bizimle alakası yok. Vatandaş kırtasiye malzemelerini kırtasiyeciden alsın istiyoruz. Hem biz kazanalım hem de sağlıklı ürünlere erişsinler.” dedi.
Üniversite öğrencisi Mehmet Dündar ise, “Bizler kırtasiyecilere tepkili değiliz aslında ama gerçekten fiyatlar çok pahalı. Öğrenciler olarak biz ne yapalım, neye para yetiştirelim. Bir an önce bu fiyat artışına dur denilsin.” diyerek mağduriyetini dile getirdi.