29 Eylül 2024 Pazar, saat 14: Batı Kent Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi. Adliye yönü Olimpik Havuz Tramvay durağı yanındaki 116 Otobüs durağı; Üç beş kişi, iki yaşlı ben dahil biri genç .Biri yaşlı bayan bir taşın üstünde oturmuş otobüs bekliyoruz. Büyük Şehir Belediyeciliğine yakışmayan bir durak belirtilen bir levha .Beş yıl önce aynı durakta yağmurun altında bekleyen yolcular. Alo 153 çağrı merkezini aramış kapalı durak yapılmasını bildirmiştim. O günden bu güne kadar değişen bir şey…
2023’ün ilk 5 ayında mercimek ihracatı 200 milyon dolara yaklaştı
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nden 2022 yılında 41.150 bin ton mercimek ihraç edilirken 45 milyon 957 bin dolar katma oluşturulduğunu açıkladı.
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu bölgeden gerçekleştirilen mercimek ihracatıyla ilgili açıklamalarda bulunarak “Türkiye genelinde ise geçtiğimiz yıl 494 milyon 934 bin dolar değer ile 454.573 bin ton mercimek ihracatı yapıldığını belirten Celal Kadooğlu, şöyle devam etti: “2023 yılının ilk beş aylık sürecinde Türkiye genelinden 194 milyon 628 bin dolar değer ile toplam 214.470 ton mercimek ihracatı gerçekleştirildi. Aynı dönemde bölgemizden yapılan kırmızı mercimek ihracatı değerde 8 milyon 399 bin dolara, miktar bazında ise 8.334 tona ulaştı. Bölgemizden ihraç edilen ürünler dökme veya farklı gramajlarda paketlenerek ihraç ediliyor. GAİB’e bağlı ihracatçılarımız 2023 İlk 5 ayında ağırlıklı olarak Eritre, Almanya, İtalya, Fransa ve Ürdün’e kırmızı mercimek gönderdi” dedi.
İhracatçı yerel mercimek üretimini artıracak yeni teşvikler ve politikalar istiyor.
Her geçen gün hububat ve bakliyat üretiminin daha da zorlaştığına dikkat çeken Celal Kadooğlu, şunları söyledi: “Tüm dünyada olduğu gibi bölgemizde de iklim değişikliklerinin etkisi daha fazla hissediliyor. Önümüzdeki süreçte elbette alınacak yeni önlemler ve üretimin teşvik edilmesi için uygulanacak tarımsal politikalar geçmiş dönemlerde mercimek üretim merkezi olan Anadolu’nun yeniden eski günlerine kavuşmasında önemli rol oynayacak. Mercimek üretimi için gerekli iklim koşulları Karadeniz Bölgesi dışında kalan bütün bölgelerimizde mevcuttur. Üretimi artıracak yeni üretim teknikleri, sertifikalı tohum kullanımının artırılması, ve uzun vadeli tarım politikaları üreticileri olduğu kadar sanayici ve ihracatçılarımızın da pazar paylarını artıracaktır” dedi.