29 Eylül 2024 Pazar, saat 14: Batı Kent Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi. Adliye yönü Olimpik Havuz Tramvay durağı yanındaki 116 Otobüs durağı; Üç beş kişi, iki yaşlı ben dahil biri genç .Biri yaşlı bayan bir taşın üstünde oturmuş otobüs bekliyoruz. Büyük Şehir Belediyeciliğine yakışmayan bir durak belirtilen bir levha .Beş yıl önce aynı durakta yağmurun altında bekleyen yolcular. Alo 153 çağrı merkezini aramış kapalı durak yapılmasını bildirmiştim. O günden bu güne kadar değişen bir şey…
GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ: “LİMAN SORUNUNA ÇÖZÜM ARIYORUZ”
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Mersin Limanı’ndaki yoğunluk nedeniyle hem ithalatın hem de ihracatın sekteye uğradığını belirterek, yaşanan sorunların çözümü için çalıştıklarını söyledi.
Ticaret Bakanlığı’na yaşanan sorunları ilettiklerini, hızlı bir dönüşle ve yapıcı bir yaklaşımla sorunun çözümü için harekete geçildiğini aktaran Ünverdi, “Bakanlığımız konuyu yakından takip ediyor ve en kısa sürede çözüme kavuşacağına inanıyoruz” dedi.
İskenderun Limanı’ndaki yangın sonrası özellikle Gaziantep ve bölge illeri için tek liman haline gelen Mersin Limanı’nda yaşanan sıkıntıların birbirini tetiklediğini ve adeta bir sorun yumağı haline geldiğini belirten Ünverdi, “Konuya ilişkin Oda üyelerimizden yoğun şikayetler geliyor. Ortak sorunlar olduğu gibi münferit sorunlar da yaşanıyor. Maalesef dış ticaretimizde gerek zaman kaybı gerekse maliyetler konusunda çok büyük kayıplar yaşıyoruz. İskenderun gemilerinin Mersin’e yönlendirilmesi ile Mersin Limanı’nın kapasitesi fazlasıyla aşılmış durumda. Gemiler açıkta bekletiliyor ve problemler büyüyor” dedi.
“İhracata gidecek ya da ithal ettiğimiz ürünlerimiz 15-20 gün limanda bekliyor” diyen Ünverdi, şöyle devam etti:
“Hem beklemek zorunda bırakılıyoruz hem de buna bağlı olarak ekstra masraflar çıkarılıyor. İhraç ettiğimiz ürün geç gittiği için nakit akışımız, ödeme dengemiz bozuluyor, tahsilatımızı hep geriden yapmak zorunda kalıyoruz. Tahsilatımızın gecikmesine bağlı olarak ihraç ettiğimiz ürünün yerine yenisini koymak için bankalardan yüksek maliyetli finansman kullanıyoruz.”
İhraç edilemeyen ürünün kayda girmediğini ve dolayısıyla ihracat değeri kazanmadığını dile getiren Ünvedi, “Aylık 1 milyar dolara yakın ihracat yapan bir kent olarak bu gecikmeler yüzünden Gaziantep ihracatına da maalesef bu rakamları yansıtamıyoruz. Bölgemiz zaten depremi yaşamış ve toparlanmak için büyük çaba sarf ederken artık liman engeline takılmak istemiyoruz” diye konuştu.
Konuya ilişkin Ticaret Bakanlığı yetkililerinin göstermiş olduğu hassasiyete teşekkür eden Ünverdi, sorunun çözümü için konunun mercek alındığını ve çözüme kavuşmasını beklediklerini sözlerine ekledi.