29 Eylül 2024 Pazar, saat 14: Batı Kent Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi. Adliye yönü Olimpik Havuz Tramvay durağı yanındaki 116 Otobüs durağı; Üç beş kişi, iki yaşlı ben dahil biri genç .Biri yaşlı bayan bir taşın üstünde oturmuş otobüs bekliyoruz. Büyük Şehir Belediyeciliğine yakışmayan bir durak belirtilen bir levha .Beş yıl önce aynı durakta yağmurun altında bekleyen yolcular. Alo 153 çağrı merkezini aramış kapalı durak yapılmasını bildirmiştim. O günden bu güne kadar değişen bir şey…
GSO MECLİSİNDEN “YARALARI BİRLİKTE SARACAĞIZ” VURGUSU
GSO Şubat Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu’nun başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Yönetim Kurulu, Danışma Kurulu, Meclis Başkanlık Divanı, Meclis ve Yeni Nesil Sanayici Platformu üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Deprem gündemiyle gerçekleştirilen toplantıda, yaşanan depremler sonrası durum değerlendirmesi yapılarak önümüzdeki süreçte atılacak adımlar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
ADİL SANİ KONUKOĞLU
Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu konuşmasında asrın felaketini yaşadığımızı, bu günlerde ülke olarak hem maddi hem manevi olarak zor bir süreçten geçtiğimizi belirterek, “Ülkemizin başı sağ olsun. Yüce Allah böyle bir felaketi bir daha yaşatmasın” dedi.
Gaziantepli sanayiciler olarak şehrin yanı sıra bölgeyi de düşünmek zorunda olduklarına vurgu yapan Konukoğlu, “Depremin yaşandığı bölgemizdeki sanayicilerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Onların ihtiyaçlarını karşılayabildiğimiz ölçüde karşılamamız lazım. Çevre illerimizde talepler geldiği zaman işletmelerimizi oradaki sanayici arkadaşlarımızla paylaşmaktan geri durmayalım. Çünkü onların bize, bizim de onlara ihtiyacımız var” diye konuştu.
Konukoğlu, işletmelerde çalışanların doğal afetlerle ilgili eğitimlere tabi tutularak hazır hale getirilmesinin önemli olduğunu ifade ederek, “Deprem, sel ve yangın gibi doğal afetlerde kullanılacak tüm araç gereçleri temin edip zarar görmeyecek şekilde ulaşılabilir noktalarda tutmalıyız. Personelimize ve özellikle esnafımıza sahip çıkmalıyız. Bu dönemde ola ki dışarıdan aldığımız ürünler varsa onları da Gaziantep ve depremi yaşamış kentlerimizin firmalarından almayı tercih etmeliyiz. Şehrimizdeki firmalar çalışırsa biz ayakta kalırız. Gaziantep, bu bölgeye liderlik edip sanayicilerin önünü açmış ve örnek çalışmalar yapmış bir şehirdir, şimdi daha fazlasını yapma zamanıdır. Tüm sanayicilerimize deprem sürecinde desteklerini eksik etmedikleri için teşekkür ediyorum. Tekrardan ülkemizin başı sağ olsun. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Yaralarımızı el ele vererek birlikte saracağız” şeklinde konuştu.
ADNAN ÜNVERDİ
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi de şehrimizle birlikte 11 ilde çok büyük bir afet yaşadıklarını kaydederek “Kimimiz akrabalarımızı, kimimiz komşularımızı, tanıdıklarımızı ve insanımızı maalesef bu büyük felakette kaybettik. Deprem felaketinde kaybettiğimiz tüm canlarımıza yüce Allah’tan rahmet, ailelerine ve aziz milletimize başsağlığı ve sabır, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum” şeklinde konuştu.
Gaziantep’te depremden en fazla etkilenen yerlerin Nurdağı ve İslahiye ilçeleri olduğunu belirten Ünverdi şöyle devam etti:
“Bu süreçte önceliğimiz enkaz altındaki kardeşlerimizin kurtarılması olurken, insanımızın ihtiyaçlarına cevap verebilmek için hepimiz seferber olduk. Sanayiciler olarak depremden hemen sonra insanımızı firmalarımızda ağırladık, yemek ihtiyaçlarına cevap vermeye çalıştık. Sanayi Odası olarak Mesleki Eğitim Merkezimizde vatandaşlarımıza barınma ve buradaki imkanlardan faydalanma imkanı sağladık. Hizmet binamızın bahçesinde vatandaşlarımıza yönelik her gün yemek çıkardık. Gaziantepli sanayiciler olarak hem depremi yaşadık hem de yaraları saran tarafta olduk. En başından buyana, şehrimizin de güçlü olduğu gıda, tekstil ve hijyene dayalı ürünler başta olmak üzere afetten zarar gören kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz.”
“Bölge olarak acıyı yüreğimizde hissettiğimiz bir dönemden geçiyoruz ve yükümüz çok ağır” diyen Ünverdi, “Ancak bir şekilde ülkemiz, milletimiz ve yarınlarımız için yaralarımızı sarmak ve hızla toparlanmak zorundayız. Yaşanan yıkım karşısında Gaziantep olarak bize çok büyük görev ve sorumluluklar düşüyor. İnşallah biz bölgeyle birlikte ayağa kalkacağız. Bölgemizin lokomotif şehri olan Gaziantep, bu kritik süreçte de bölgemizin yeniden yapılanmasına öncülük edecek. Bunun için de depremin ilk gününden itibaren fırının, marketin açık olması nasıl ki kritik öneme sahip olmuşsa, ekonomik devamlılık için hepimizin kendi işine bir şekilde adapte olması büyük önem taşımaktadır. Sanayiciler olarak öncelikle vatandaşlarımızın ihtiyacına cevap verecek, bununla birlikte üretimi, ihracatı ve istihdamı sürdüreceğiz. Bu noktada, üyelerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Sanayimizin sürdürülebilirliği, yaraların sarılması, personellerimizin güven ve huzur içerisinde çalışması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz” şeklinde konuştu.
Ünverdi, firmaların büyük kısmının üretime başlamış durumda olduğunu, Gaziantep Sanayi Odası olarak sürecin etkin bir şekilde yürütülmesi için sanayiciler, KOBİ’ler ve esnaflar olmak üzere tüm iş kesimlerinin deprem nedeniyle karşılaşmış oldukları sorunların çözümü için kamu kurumları, yerel yönetimler, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Bankalar Birliği (TBB) başta olmak üzere ilgili tüm kuruluşlarla istişare içerisinde olduklarını sözlerine ekledi. Toplantıda daha sonra meclis üyeleri söz alarak görüşlerini paylaştı.