29 Eylül 2024 Pazar, saat 14: Batı Kent Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi. Adliye yönü Olimpik Havuz Tramvay durağı yanındaki 116 Otobüs durağı; Üç beş kişi, iki yaşlı ben dahil biri genç .Biri yaşlı bayan bir taşın üstünde oturmuş otobüs bekliyoruz. Büyük Şehir Belediyeciliğine yakışmayan bir durak belirtilen bir levha .Beş yıl önce aynı durakta yağmurun altında bekleyen yolcular. Alo 153 çağrı merkezini aramış kapalı durak yapılmasını bildirmiştim. O günden bu güne kadar değişen bir şey…
Yıldırım, Bakan Muş’a iyileşme raporu sundu
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Gaziantep Valisi Davut Gül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kredi Garanti Fonu (KGF) Başkanı Erdoğan Özegen, deprem felaketinden etkilenen 11 ilin Oda – Borsa başkanları ve bakanlık temsilcileri; Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ev sahipliğinde bir araya gelerek durum değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.
Yıldırım iyileşme raporu sundu
Deprem felaketinin ardından bölge ekonomisinin yeniden canlanması için iş dünyasının beklenti ve ihtiyaçlarını içeren iyileşme raporunu Ticaret Bakanı ve TOBB Başkanına sunan Yıldırım, “bu iyileşme sürecinin başarısı ancak özel sektör, kamu ve sivil örgütlenmenin iş birliği, koordinasyonu ve dayanışması ile mümkün olacaktır” diyerek beklentiler ile ilgili şunları söyledi:
“Her şeyden önce alınacak tedbirler, verilecek desteklerde bölgenin ekonomik kimliğinin korunarak iktisadi aktivitenin yeniden canlandırılması çok önemli. Bölgenin vergisel düzenlemelerden, finansmana, psikolojik desteğe kadar birçok alanda desteğe ihtiyacı var. Bu destekler ivedilikle hayata geçirilmeli ve kapsamı sadece üretim işletmelerini değil eğitim, sağlık, turizm, fuar-organizasyon alanlarını da içine alan hizmet sektörü dâhil tüm işletmeleri kapsamalı…”
Mersin limanında ardiye ücreti alınmama süresi uzatılmalı
Bölgenin ihracat faaliyetlerine de değinen Yıldırım, “Türkiye ihracatının yaklaşık %9’unu gerçekleştiren deprem bölgesinin dış ticaretinde kilit öneme sahip İskenderun limanının zarar görmesi yükün Mersin limanına kaymasına sebebiyet vermiştir. Mersin limanında nihai varış yeri olağanüstü hal ilan edilen illerden biri olan ithalat rejimine konu konteynerler için de 6-28 Şubat’ta konteyner ardiye ücreti yansıtılmayacağı kararı alınmıştır. Dış ticaretin devam edebilmesi için ilan edilen bu süre uzatılmalıdır.” diye konuştu.
Dahilde işleme izin süresi uzatımına Gaziantep de dâhil edilmeli
Dahilde işleme izin sürelerinin uzatımında Gaziantep’in dâhil edilmemesinin doğru olmadığını belirten Yıldırım şunları ifade etti: “Ticaret Bakanlığı tarafından, depremler sebebiyle merkezi veya üretim tesisleri Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya’da yerleşik olan ve dahilde işleme izin belgesi-dahilde işleme izni süreleri 31 Aralık 2023’e kadar uzatılmış olup Gaziantep kapsam dışı bırakılmıştır. İhracat faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde devamlılığının sağlanması için Gaziantep’in de ivedilikle kapsama alınması gerekmektedir.”
Tedarik zincirinde yerele öncelik verilmeli
Deprem bölgesindeki ekonomik faaliyetlerin canlanması noktasında yerel tedarik zincirinin önemine değinen Yıldırım, bölgeye yönelik sağlanacak tüm desteklerde, bölgenin yeniden yapılanmasında ve deprem bölgesi dışındaki işletmelerin mal ve hizmet tedarikinde mümkün mertebe deprem bölgesindeki işletmelere tedarikçi olarak öncelik verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Banka borçlarının ötelenmesine Gaziantep merkezli müşteriler de dâhil edilmeli
Gaziantep merkezli işletmelerin banka borçlarının ötelenmesi kapsamında olmamasının nakit akışlarını bozacağını belirten Yıldırım, konuya ilişkin şunları söyledi: “Bilindiği üzere Türkiye Bankalar Birliği deprem bölgesindeki müşterilerin bankalara olan borçlarının vadesini 6 ay sonraya kadar ötelenmesi yönünde bir tavsiye kararı aldı. Devlet Bankaları da müşteri talebi aramaksızın 6 ay öteleme gerçekleştirdi. Ancak Gaziantep merkezin az hasar alması nedeni ile Gaziantep’teki işletmeler için bu öteleme 31 Mart tarihine kadar yapılmış ve bu tarihten sonrası için ise müşterinin talebine bağlı değerlendirme yapılması kararı verilmiştir. Devlet bankalarının Gaziantep merkezdeki işletmelerin nakit akışlarının bozulmaması ve toparlanma sürecine destek olunması ve finans piyasasında işletmelerimizin kredibilitesinin düşmemesi için ödemelerin ertelenmesini müşteri talebi beklemeksizin 6 ay süreli yapılmalı.”
Özel eğitim kursları ve rehabilitasyon merkezleri acilen açılmalı Eğitim ve sağlığın toplumsal gelişim ve ekonomik kalkınmadaki rolü tartışılmaz bir gerçek olup, bu hizmetlerin aksamaması barınma ve beslenme gibi birincil öncelikler arasında olması gerektiğine vurgu yapan Başkan Yıldırım, “Bölgede rehabilitasyon merkezlerinin acilen açılması gerekmekte. Bu hem özel eğitim ihtiyacı duyan çocukların psikolojik olarak desteklenmesi hem de merkezin faaliyetlerini devam ettirebilmesi için büyük önem arz etmektedir. Aynı şekilde sınavlara hazırlık ve ehliyet gibi özel kursların da acilen açılması hem sınavlara hazırlıkta haksız rekabetin önüne geçilmesi hem de işletmenin devamlılığı için önemlidir. Eğitim ve sağlıkta KDV’nin %1’e indirilmesi de bu süreçte sektöre büyük katkı sağlayacaktır.”