OPET& MEB işbirliği ile düzenlenen ‘Tertemiz yarınlar okullardan başlar’ yarışmasında okulumuz ilkokul kademesinde Türkiye 1. si olmuştur. Emeği geçen öğretmenlerimizi tebrik ediyoruz Mehmet Çolakoğlu İlkokulu Müdürü Erhan Bozkurt, yarışmada 1. olan tüm öğrencilerini ve emeği geçen bütün öğretmenlerini kutladığını belirtti.
COVİD 19’DA ÖNLEMLERİN GEVŞETİLMESİ GRİBAL ENFEKSİYONLARI ARTTIRDI
Gaziantep-Kilis Tabip Odası yöneticisi, aynı zaman da Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Yasemin Zer, COVİD-19 önlemlerinin gevşetilmesi ile solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığına dikkat çekti.
Son günlerde hastanelerde yoğunluğun artması, grip ve hasta olan kişi sayısında ciddi artışlar görülmesinin ardından, biz de gazete olarak, bu artışın neden kaynaklandığını, COVİD-19’un bu süreç ile ilgisinin olup olmadığı hususunu, Gaziantep-Kilis Tabip Odası yöneticisi, aynı zaman da Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Yasemin Zer’e sorduk.
VİRÜSLERİN ARTIŞINDA, ANTİKORLARIN AZALMASININ ETKİSİ OLABİLİR
Konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Zer, COVİD-19 önlemlerinin gevşetilmesi ile solunum yolu enfeksiyonlarında giderek artış yaşandığını, bazı viral enfeksiyonların seyri ve sıklıklarında değişiklikler gözlendiğine dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdi:
Üst solunum yolu enfeksiyonları, özellikle havaların soğuduğu ve yakın temasın artmış olduğu sonbahar mevsiminde başlayarak, nisan sonuna dek devam eden, mevsimsel özellik gösteren ve tüm yaş gruplarında en sık rastlanan toplum kökenli enfeksiyonlardır.
Klinik olarak nezle gibi daha hafif bir şekilde veya gripte olduğu gibi, ateş, boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı, halsizlik, vücut ağrısı gibi daha ciddi belirtilerle seyredebilir.
Bu enfeksiyonlara başta İnfluenza, Respiratuvar Sinsityal Virus (RSV), Rinovirüs ve Coranavirüs olmak üzere birçok virüs türü neden olabilir. Bu etkenlerin ortak özelliği genellikle hasta kişilerin solunum salgıları ile diğer insanlara bulaşmalarıdır.
COVID-19 pandemisi nedeniyle alınan tedbirler, kapanma dönemleri, maske uygulaması, sosyal mesafe ve hijyen önlemleri sayesinde geçtiğimiz iki yıl, COVID-19 dışındaki viral hastalıkların önemli oranda azaldığı görülmüştür.
Alınan önlemlerin gevşetilmesi ile solunum yolu enfeksiyonlarında giderek artış, bazı viral enfeksiyonların seyri ve sıklıklarında değişiklikler gözlenmektedir. Bu değişikliklerin pandemi sürecinde baskılanan virüslerin davranış şekli ve virüslerle daha az karşılaşılan dönemde bireylerde bu etkenlere karşı koruyucu antikorların azalması kaynaklı olabileceği düşünülmektedir.
Ülkemizde, 26 Aralık-1 Ocak tarihleri arasında yayınlanan haftalık influenza raporunda, birinci basamak başvurularında İnfluenza A virüs, RSV, Rinovirüs ve insan corona virüsleri en sık rastlanan etkenler olarak bildirilmiştir.
Ayrıca ciddi solunum yolu enfeksiyonu bulgularına sahip hastalarda İnfluenza A ve özellikle 2 yaş altındaki çocuklar ve altta yatan kalp veya akciğer hastalığı olan yaşlı hastalar için riskli olabilen RSV enfeksiyonlarında da artış vardır. Bu artış, önceki yılların benzer haftalarına göre daha yüksek görülmektedir.
Özellikle okullar, bu virüslerin yayılımında ciddi kaynak oluşturmaktadır. Pandemi döneminde alınmış olan tedbirler ile solunum yolu ile bulaşan bu etkenlerin bulaşması önlenebildiğine göre, yine alınacak benzer önlemler ile bu yükün azaltılması mümkündür. Kapalı ortamların sık sık havalandırılması, kalabalık ve kapalı alanlarda mutlaka maske kullanılması (özellikle herhangi bir solunumsal semptomu bulunan bireylerin, yaşlı ve kronik hastalığı olanların), solunum yolu şikayetleri olan bireylerin mümkünse evde kalması (çocukların okula gönderilmemesi) ve kişisel hijyen ve koruyucu önlem kurallarına uyulması, artmakta olan viral enfeksiyonların önüne geçmek içinde yapılması gereken en önemli uygulamalardır.