Genç yaşta Alzheimer’a engel olalım

Genç yaşta unutkanlık, düşünme zorluğu ve hafıza kaybı sıkıntısı çeken hastalarımızın dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan birisi doktor kontrolünü ihmal etmemesi ve vitamin beslenmesine dikkat etmelidir diyerek gazetemize açıklama yapan Nöroloji Doç. Doktoru Abdurrahman Neyal, gazetemize şunları söyledi:

“Artık kanser hastalığı gibi insanlarımızda alzhaimer  hastalığı da yükselmeler göstermektedir. İnsan kendi sağlığını kendi takip etmelidir, her altı ayda bir doktor kontrolüne gitmeli gerekli tetkik ve tahlilleri yaptırması gerekmektedir. Özellikle yaş 28’I geçtikten sonra yılda bir kere çekupa girmeli ve doktor kontrollerini aksatmamalıdır. Bunun yanı sıra kemik erimesi hastalığına da dikkat etmeleri gerekmektedir.

Ben buradan sizlerin aracılığınızla insanlarımız beslenmelerine, kalsiyumlarına dikkat etmelidir, bunun içinse aşağıda sıraladığım maddeleri uygulamaları gerekmektedir” dedi ve Neyal ayrıca şunları söyledi: “Beslenme bozukluğu, stres, depresyon, uykusuzluk, vitamin eksikliği, çok fazla akıllı telefon ve bilgisayar kullanımı…

 Tüm bunlar unutkanlık probleminin genç yaşlarda da ortaya çıkmasının n önemli nedenleri arasında gösteriliyor. Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar ise; alzheimer hastalığı, damarsal nedenli unutkanlıklar, parkinson hastalığı gibi rahatsızlıklarla karşımıza çıkabiliyor.

Vitamin eksikliği unutkanlığa neden olabilir

İleri yaşlarda görülen unutkanlık bazı durumlarda daha erken yaşlarda, genellikle telefon numaralarının hatırlanmaması, isimlendirmede güçlük, beceri kaybı ve davranış değişiklikleriyle kendini göstermeye başlar. Ağır diyetler, vitamin eksikliği, guatr hastalığı, psikiyatrik hastalıklar veya bazı ilaçların uzun süreli kullanımı unutkanlığın başlıca nedenleri arasındadır. Unutkanlık problemleri, başlarda geçici hatırlama sorunları gibi göründüğünde, çoğu zaman önlem almakta gecikilebilmektedir. Genç yaşlardan itibaren uzmanların yönlendirmeleri doğrultusunda hafızayı güçlendirecek alışkanlıkların yaşama adapte edilmesiyle, ciddi bir bellek bozukluğu tehdidine karşı korunmak ve riskleri azaltmak mümkün olabilmektedir.

Bol bol yürüyüş yapın

Unutkanlıklar kişinin günlük yaşamını ve performansını bozmadığı sürece büyük bir soruna neden olmaz fakat bunlardan birisinde aksama olduğunda sorunlar başlar. Düzenli yapılan egzersizlerle beynin yeterli miktarda oksijen alması sağlanarak, bellek bozuklukları önlenebilir. Egzersiz yapmak birçok psikolojik sorunun üstesinden gelmeye yardımcı olduğu gibi, zihin sağlığına da iyi gelmektedir. Yapılan araştırmalar fiziksel egzersiz yapan kişilerin, yapmayanlara göre daha başarılı olduklarını göstermektedir. Hafızanın güçlenmesine yardımcı olmak için yürüyüş, yüzme veya yoga gibi egzersizler önerilmektedir. Spor yaparken vücutta önemli su kayıplarına yol açılmaması ve aşırı fiziksel efor gerektiren egzersizlerden kaçınılması gerekmektedir.

Unutkanlığı önlemek için;

•        Bol sebze ve meyve tüketin.

•        Stresten uzak durun.

•        Fındık, ceviz, badem, çekirdekli kuru üzüm, yeşil sebzeler, böğürtlen, yaban mersini, elma, kepekli pirinç ve balık gibi folik asit seviyesini artıracak besinler alın.

•        Kaliteli uyuyun.

•        Açık hava yürüyüşleri ve düzenli egzersiz yapın.

•        Alkol tüketimini sınırlayın.

•        Ajanda kullanın, bol bol not alın.

•        Ağır diyetlerden uzak durun ve uzun süren açlıklardan kaçının.

•        Bulmaca çözün.

•        Konsantrasyonu artıracak kitap okuma ve müzik dinlemeye ağırlık verin.

•        Sosyal ilişkilerinizi geliştirin.

Geç kalmadan uzmana başvurunUnutkanlığa bir çok dış etken neden olabilir. Örneğin, uykusuzluk konsantrasyon bozukluğu yapar ve bu da unutkanlığa yol açar. Bu yüzden kişinin kaliteli bir uyku alışkanlığı edinmesi önemlidir. Dengeli beslenme hafızayı güçlendirir, B vitamini açısından zengin gıdalara ve kaliteli glikoz tüketimine günlük beslenme programında yer verilmesi güçlü bir hafızaya destek olmaktadır. Ayrıca Omega 3 içeren balık gibi besinlerin genç yaşlardan itibaren tercih edilmesinin zihinsel yetiyi geliştirdiği düşünülmektedir. Unutkanlığı önlemek için zihni canlı tutan bulmaca, hafıza oyunları gibi aktiviteler düzenli hale getirilmelidir. Ancak tüm bu önlemlere rağmen unutkanlık, kişinin ilişkilerini etkilemeye başladığı, işini yapamaz hale geldiği, yaşam fonksiyonlarını aksattığı zaman bir hastalık olarak görülmeli ve bir nöroloji uzmanına başvurulmalıdır” diye konuştu.