İnsan olmanın özelliği, yaratılışından var olan öğretmek ve öğrenmek ten geçer. İnsan mesuliyet sorumluluğunda yaratılmıştır. İnsanlığın kurtuluş rehberi olan Kur’ an i kerim de Rab il Alemin olan Allah; Okuma yazmanın öğrenmesi için Son Peygamber , Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi selem e Meleklerden Cebrail vasıtasiyla, Okuma ve yazmayı öğretmiş tir. Öğretmenin kutsallığı Cebrail aleyhi selamdan intikal etmiştir .Adem aleyhi selem dan başlayan bütün peygamberler aynı zamanda öğretmendirler. Öğrendiği ilmi öğretmeyen yani öğretmenliği hiçe sayan…
Vali Gül: “80 yılda yapılan toplam derslik kadar son 4 yılda yaptık”
Gaziantep Valisi Davut Gül, “Eğitim için ne kadar yatırım yapılsa da ihtiyacın azalmadığı görülüyor. Milli Eğitim Bakanlığımızın bütçesi ile yaklaşık 80 yılda yapılan derslik sayısı kadar derslik son 4 yılda yapılmış olsa da eksikliklerimiz bitmiyor” dedi.
Avrupa Birliği mali desteği ile MilliEğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan Geçici Koruma Altındaki Suriyelilere Ev Sahipliği Yapan İller İçin Temiz Enerji ve Enerji Verimliliği Önlemleri Projesi kapsamında Enerji Verimliliği Arttırılmış Okulları Devreye Alma Töreni dönüşüm işlemleri tamamlanan Ali Küncülü Ortaokulunda düzenlendi.
Törene Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer- Landrut, Gaziantep Valisi Davut Gül, Alman Kalkınma Bankası (Kfw) Ankara Ofis Direktörü Kirk Mıldner, Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürü Umut Gür, Şahinbey Kaymakamı Hayrettin Çiçek, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı M. Rıdvan Fadıloğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, daire amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.
Landrut: “Eğitime 210 milyon Euro daha destek vermeyi planlıyoruz”
Törende konuşan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer- Landrut; “Türkiye’ ye 2014 yılından bu yana ev sahibi topluluklara ve mültecilere destek olmak amacıyla 10 milyar Euro’yu aşkın finansman desteği verdiklerini, bu desteğin 2 milyar Euro’su nun eğitime harcandığını ve bu çerçevede 210 milyon Euro daha destek vermeyi planladıklarını vurguladı. “Eğitim altyapısına vermekte olduğumuz desteğin yanı sıra çocukların okullara kaydedilmesi oranlarını arttırmak amacıyla projeler de yürütüyoruz.” diyen Landrut, Bu çerçevede Piktes projesi ile mülteciler ve ev sahibi toplulukların nitelikli ve kapsayıcı eğitim hizmetlerine erişimlerinin arttırılması çabalarında Türkiye’yi desteklediklerini ifade etti.
Konuşmasında iklim değişikliğine de değinen Büyükelçi; “ İklim değişikliği günümüzde son derece önemli bir problem. Küresel ısınmanın ortaya çıkardığı sonuçlarla mücadele etmek için çok çalışmamız gerekiyor. Bu projeye de iklim değişikliğinin sonuçlarını azaltabilmek için destek veriyoruz. Paris Antlaşmasının da tarafı olan Türkiye ile birlikte çalışıyoruz. Gaziantep’ i, küresel ısınma ile mücadelede öncülük eden bir kent olduğunu görmekten memnuniyet duyuyor ve Gaziantep’ e teşekkür ediyorum.” diyerek konuşmasını bitirdi.
Vali Gül: “80 yılda yapılan toplam derslik kadar son 4 yılda yaptık”
Büyükelçi Nikolaus Meyer- Landrut olmak üzere Alman Kalkınma Bankasının yöneticilerine teşekkür ederek sözlerine başlayan Vali Davut Gül, konuşmasının devamında Gaziantep’ in genç bir şehir olduğunu ve dolayısıyla eğitim ile ilgili ihtiyaçlarının fazla olduğunu vurguladı. Vali Gül, “Eğitim için ne kadar yatırım yapılsa da ihtiyacın azalmadığı görülüyor. Milli Eğitim Bakanlığımızın bütçesi ile yaklaşık 80 yılda yapılan derslik sayısı kadar derslik son 4 yılda yapılmış olsa da eksikliklerimiz bitmiyor. Bu anlamda Alman Kalkınma Bankasının şehrimizin eğitimine yaptığı yatırımlar bizim için çok değerli. Yatırımlarından dolayı çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Alman Kalkınma Bankası Ankara Ofis Direktörü Kirk Mıldner; “Temiz Enerji ve Enerji Verimliliği Önlemleri Projesi Avrupa Birliği mali desteği ve MillîEğitim Bakanlığı iş birliği ile yürütülmektedir. Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Suriyeli Mülteci krizinin çözümünde birlikte çalışmaktadırlar. Farklı projeler kapsamında KFW Avrupa Birliği adına Milli Eğitim Bakanlığına destek sağlamıştır. Özellikle 94 yeni okulun inşa edilmesi ve açılması ile 55 okuldaki 1200 atölyenin yenilenmesi çalışmalarına destek vermiştir. Bizim temiz enerji projemiz Türkiye’ nin sürdürülebilir büyüme ve iklim değişikliği hedefleri ile de uyumludur. Bu hedeflere doğrudan katkıda bulunmaktadır. Bu projenin iklimi koruma ve eğitimi bir araya getirmesinden de çok memnunum. Eğitim, iklim değişikliği ile mücadele de çok önemli.” sözlerini kaydetti.
Gür: “3 yılda güçlendirmesi gerçekleştirilen 1500 okul binasında enerji performansı B seviyesine yükseltildi.
Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat Emlak Genel Müdürü Umut Gür ise, eğitim faaliyetleri içerisinde sürdürülebilirlik ve enerji verimliliğinin daha yoğun bir şekilde yerini aldığını vurguladı. Yeni inşa edilen binaların enerji performans sınıfının B seviyesinde gerçekleştirildiğini, bunun yanında son 3 yılda güçlendirmesi gerçekleştirilen 1500 okul binasının tamamında enerji performansının ortalama yüzde 25 artırıldığını ve enerji performans sınıfının da B seviyesine yükseltildiğini ifade eden Gür, 2023 senesine güçlendirme ve enerji performansının dönüşümü hazırlıkları süren bin okulları daha olduğunu ve her sene mevcut okulların 500- 1000 arasında tadilat ile birlikte enerji dönüşüm çalışmalarının devam edeceğine dikkati çekti. Proje kapsamında okulların ihtiyaç duyduğu enerjinin sürdürülebilir bir şekilde sağlanması ve enerji verimliliği çalışmalarını birlikte ele aldıklarını kaydeden Gür, çatı üstü ve arazi güneş enerji santralleri kurulumunun da projenin bir parçası olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından enerji verimliliği artırılan Ali Küncülü Ortaokulu gezilerek yapılan çalışmalar yerinde incelendi.