Özel Muayenehaneler kapıtılıyor mu?

Türkiye genelinde alınan karar ile hekimlerin özel muayenehaneleri kapatılıyor, 7 bin hekim boşta kalmayla karşı karşıya kalıyor diyerek açıklama yapan Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi  Op. Dr. Ömer Bulut, gazetemize şunları söyledi:

“Plastik cerrahi uzmanları, kulak-burun-boğaz doktorları, fizik tedavi uzmanları, kalpte ve özel muayenesi olan doktorlarımız açıkta kalacaktır. Yalnız Türkiye’de 7 bin adet plastik cerrahi uzmanı vardır, bu 7 bin plastik cerrahın yanında çalışanlarıyla beraber hesap ederseniz 21 bin kişi evine ekmek götürüyor ve ülke ekonomisine katkı sağlamış oluyor.  1219 sayılı yasa gereği her hekimin muayenehane açma hakkı ve işletme yetkisi vardır. Ülkemizde yaklaşık 200 bin hekimin bu hakkı 6 Ekim 2022 tarihinde çıkartılan Özel Hastaneler Yönetmeliği ile dolaylı olarak ellerinden alınmak istenmektedir.

     Anayasal hakkımız olan mesleğimizi serbest icra etmemiz, çalışma alanımız ortadan kaldırılarak, çıkartılan bu yönetmelik ile engellenmek istenmektedir. Bugün hekimler için uygulanan bu durum, hiçbir meslek grubunun serbest çalışma hakkının kanuni güvencesinin olmadığının göstergesidir. Dolayısıyla tüm meslek gruplarının bir gün serbest çalışma haklarının ellerinden alınma olasılığı aşikardır.

     Siyasi ve ekonomik rant uzantısı olan bu yönetmelik, hekimler arasında Medipol Yönetmeliği olarak adlandırılmaktadır.

     Muayenehanesi olan hekimler, devletten bir şey almadan, hastanın hiçbir sosyal güvencesini (SSK, Bağ-Kur, Emekli sandığı v.s) kullanmadan, tamamen ücretli olarak çalışmaktadırlar. Hiçbir devlet kuruluşunda ve Özel Hastanede çalışmamaktadırlar. Yanlarında binlerce çalışanı istihdam etmektedirler.

      Muayenehaneye gelen hasta, muayene edildikten sonra tedavisinin yapılacağı Özel Hastaneye yönlendirilir.  Orada hastanın SGK sı kullanılmaksızın tüm tahlilleri ve tedavisi ücretli olarak yapılır. Hasta ameliyat olacak ise, yatışı yapılıp ameliyat edilir. Taburcu olduktan sonra tüm işlemlerine muayenehanede devam edilir.

     Yeni yönetmelik ile her hastane, kendi doktor kadrosunun %15 i kadar dış hekim (muayenehanesi olan hekim) ile sözleşme yapabilir denilmektedir. Aynı branştan birden fazla doktor ile sözleşme yapacaksa, o branştaki doktor kadrosunun 1/3 ünden fazla olamaz denilmektedir. Daha basit bir ifade ile her hastane 1 dış hekim ile sözleşme yapabilecek ve bu sayı kendi kadrosunun %15 ini geçemeyecek. Mevcut durum baz alındığında ülkemizde 500 kadar özel hastane varsayıldığında, muayenehanesi olan hekimlerin sayısı 7 bin civarı olduğundan, 6500 kadarı ameliyat yapamayacak duruma gelecek, yani işsiz kalacaktır.

     Muayenehane Hekimliği her doktorun rahat çalışmak isteyeceği son yerdir. Kamu Hastanelerinde şiddetten kaçan, Özel Hastanelerde emeğinin karşılığını alamayan hekimler muayenehane açarak mesleklerini serbest olarak icra ederler. Muayenehane Hekimliği tüm Hekimlerin son kalesidir. Eğer kaybedilirse 200 bin kadar hekim, sağlık kölesi olarak çalıştırılmaya mecbur bırakılarak, ya Devletin memuru ya da Özel Hastanelerin emeği sömürülen sağlık çalışanı olacaktır. Konu sadece muayenehanesi olan 7 bin hekimin olmayıp, sayısı 200 bin kadar olan ülkemizdeki tüm hekimlerin BEKA meselesidir.  Aslında serbest çalışan tüm mesleklerin gelecek meselesidir.

     Çıkan bu yeni yönetmeliğin yol açacağı telafisi zor, geri dönüşümsüz tıbbi zararlar ve hukuki sorunlar hakkında farkındalık yaratmak amacıyla böyle bir bilgilendirme yapmak zorunlu hale gelmiştir.

     Yönetmelik, başta belirtildiği gibi Anayasamızda yer alan 1219 sayılı Tababet kanununa aykırıdır ve yasal hiçbir temeli yoktur. Danıştay’a açılan iptal davasında yürütmenin durdurulması kararı çıkacağı aşikardır.  Ancak Danıştay’a açılan iptal davalarında en erken karar verme süresi 7 ay olması nedeniyle uzayan her gün hekimlerin zararına olacaktır. Yönetmeliğin verdiği 3 ayın dolacağı 6 Ocak 2023 ten itibaren oluşacak bu enkazın altında hekimler tek tek kalmaya başlayacaklardır. Atı alan Üsküdar’ı geçtikten sonra, Üsküdar’da ameliyat yapacak hekim bulunamayacaktır.

     Mesleğinde başarılı ve dünya çapında ünlü olan bu hekimler Sağlık Turizminin kalbi konumundalar. Yıllardır sağlık turizmi elçisi olarak kendi imkanları ile çalışarak ülkemize döviz girişi sağlamışlardır. Yeni çıkan bu yönetmelik, sağlık turizminin kalbini söküp (Sağlık Turizmi rantına  çökme uğruna) sağlık turizmini bitirme noktasına getirecektir.

      Sayın Cumhurbaşkanımızın açılışını yaptığı HealthTürkiye çatı markası Sağlık Turizmi 2023 vizyonu ölü doğum olarak dünyaya gelmiş olacaktır. Bu alanda USHAŞ’ın (Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi) yapmış olduğu tüm çalışmalar, Ticaret Bakanlığının vermiş olduğu tüm teşvikler, birkaç zincir hastane sahiplerinin çıkarı uğruna çöp olacaktır.

     Bir yönetmelik ile bizleri bu sistemin dışına itmek yerine, sisteme dahil etmek, HealthTürkiye 2023 vizyonu açısından vazgeçilmez olacaktır. Sağlık Turizmini birkaç zincir hastanenin tekeline almak, Şehir Hastaneleri ve Kamu hastaneleri üzerinden yürütmek kör ile topalın yol arkadaşlığından farksız olacaktır. Özeldeki hekimler çok düşük oranlarda çalıştırılıp, tüm tıbbi ve hukuki riskler üzerlerine yüklendiğinden yeteri kadar efektif ve verimli ameliyat yapamayabileceklerinden var olan talebin ne kadarını karşılayacaklarını tahmin etmek zor olmayacaktır.  Kamuda çalışan hekimler mevcut durumlar göz önüne alındığında (sağlıkta şiddet, çalışırken can güvenliklerinin olmaması, CİMER şikayetleri vs.) defansif tıp yapma eğiliminde olduklarından, riskli hiçbir hastayı ameliyat etmeyip ellerini taşın altına koymayabileceklerdir.

     Kanuna aykırı olan bu yönetmelik ile;

     Hastaların en temel hak ve hürriyetleri olan Hekim seçme hakları ellerinden alınacaktır.

     Hastaların hastane seçme hakları ellerinden alınacaktır.

     Hekimlerin serbest çalışma hakları ellerinden alınacaktır. (Bu durum serbest çalışan tüm meslek grupları için geçerli olacaktır).

     Telafisi olmayan tıbbi ve hukuki sorunlara yol açacaktır.

     Her hasta tedavisi için alanında en iyi olan hekime gitmek ister. Sorar, soruşturur ve seçtiği doktoruna gidip ameliyat olur. Hastaların elinden bu hakkın alınması Anayasaya tamamen aykırı bir durumdur.      Sağlık turizmi ile uğraşan hekimler ameliyat yapacak hastane bulamadıklarından yurt dışına gitmek zorunda bırakılacaklardır. Bizler ülkesini seven ve burada serbest çalışmak isteyen hekimler olarak çıkan bu yönetmeliğin yıkıma yol açmadan bir an önce iptalini talep etmekteyiz.  Hukuk herkese bir gün, ama tıp herkese her gün lazımdır. Bu olayı da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bir çözüm bulacağının inancındayız” dedi