OPET& MEB işbirliği ile düzenlenen ‘Tertemiz yarınlar okullardan başlar’ yarışmasında okulumuz ilkokul kademesinde Türkiye 1. si olmuştur. Emeği geçen öğretmenlerimizi tebrik ediyoruz Mehmet Çolakoğlu İlkokulu Müdürü Erhan Bozkurt, yarışmada 1. olan tüm öğrencilerini ve emeği geçen bütün öğretmenlerini kutladığını belirtti.
BAKAN KİRİŞCİ, GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR’İN SERTİFİKALI TOHUM VE ZEYTİN HASAT KASASI DAĞITIMINA KATILDI
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçilere yönelik sertifikalı tohum ve zeytin hasat kasası dağıtımı, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin katılımıyla devam etti.
Tarım ve Gastronomi Okulu’ndaki dağıtım töreni öncesi, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve protokol, çiftçiler ile bir araya gelerek serada hasat yaptı. İşletmede kadın kooperatiflerin çalışmalarını yerinde inceleyen Bakan Kirişci, daha sonra ata tohumu ve yerel çeşitler hakkında bilgi alıp stantları gezdi.
KİRİŞCİ: GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR’İN TOHUM VE FİDAN ÜRETİMİ ÇOK ÖNEMLİ
Tarım ve Gastronomi Okulu’ndaki gezisi sonrası konuşan Bakan Kirişci, tarımın insan hayatında stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, tarım sektörünün son 20 yılda vazgeçilmez bir hal aldığını söyledi.
Bakan Kirişci, şehirlerin kendilerine yetebilecek tarımsal üretime gerçekleştirmelerinin gerekliliğinden bahsederek, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin tohum ve fidan üretimi çok önemli. Bu merkezde tarımsal üretimde verimlilik için ter dökülüyor. Bu nedenle bu merkezin önemi yüksek” dedi.
Ziyaret sonrası, Tarım ve Orman Bakanlığı ve GBB iş birliğinde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere sertifikalı 190 ton mercimek tohumu ve Büyükşehir Belediyesince çiftçilere, 2 bin 530 ton sertifikalı arpa ve buğday ile 40 bin zeytin hasat kasasının dağıtımı için Tarım ve Gastronomi Okulu’nda düzenlenen törene geçildi.
ŞAHİN: TOPRAK YARDIR, TOPRAK CÖMERTTİR
Dağıtım töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep’in Mezopotamya’dan Doğu Akdeniz’e açılan önemli bir konumda yer aldığını belirterek, şunları söyledi:
“Bizim toprağımız kıpkırmızı, suyumuz masmavi ve güneşimizdeki D vitamini dünyanın hiçbir yerinde yok. Biz bugün eğer, ‘gastronomi memleketiyiz’ diyebiliyorsak veya ‘sanayi şehriyiz’ diyebiliyorsak her şeyin başı toprak ve değerli çiftçilerimizdir. Sayın Bakanımıza verdiği bütün desteklerden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son 20 yılda dünyadaki bütün krizlere rağmen 15 Temmuzlara rağmen ve dünyanın en büyük buhranı dediğimiz pandemiye rağmen bugün, Türkiye modelini hep birlikte inşa edeceğiz. Dünyada kıyamet koparken Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarım kongresini topladı. Ama her 10 yılda bir gerçekleşen vesayet rejimleri ve darbeler en çok tarımı ve çiftçiyi vurdu. İşte Cumhurbaşkanımızla birlikte son 20 yılda büyüdük. Biz kader birliği yaptık. İyi günde kötü günde bir ve beraber olacağımızı söyledik. Toprak yardır. Toprak cömerttir.”
Gaziantep Modeli için yeni bir başlangıç yaptıklarını ifade eden Şahin, “Dün dünde kaldı, bugün yeni bir şey söylemek lazım. Bu şehrin ekonomisi ve ticareti topraktan başlıyor. Bu toprak dursun, sanayideki makarna ve un üretimi duracak. Böyle olunca da 250 bin işçi duracak, kimse evine ekmek götüremeyecek. O yüzden biz, 2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olunca, bütçenin önemli bir bölümünü tarıma ayırdık. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yoğun görüşmelerimiz oldu ve devam ediyor. Bu süreçte ‘sen ben yok, biz varız’ dedik. Bugün baktığımızda bütün tesislerimizi tamamladık.” dedi.
BAKAN KİRİŞCİ: BİZ ÜRETİCİNİN YANINDA AĞIT YAKMAKTAN, GÖZ YAŞI DÖKMEKTEN HAZ DUYMUYORUZ
Bakan Kirişci, ise 2023 ile beraber yeni bir poliçe ürettiklerini anlatarak, şunları söyledi:
“Bu poliçe üreticimiz derse ki ‘100 dekar tarlam var ve 100 bin lira gelir bekliyorum.’ Bu geliri garanti eden bir poliçe düzenlenebilecek. Bu poliçeye de pirim desteği olarak biz hükümet olarak yüzde 60’ını biz vereceğiz. Yüzde 40’ını da üreticimiz kendisi ödeyecek. Böylelikle korkulu rüya görmek yerine uyanık kalmış olacağız. Biz siyaset kurumu olarak hasar gören üreticinin yanına gelip ağıt yakmaktan, gözyaşı dökmekten haz duymuyoruz. Dolayısıyla çağdaş uygulamayı gerçekleştirmemiz gerekir”
Gaziantep’in Türkiye’de alan büyüklüğü olarak 51. sırada, nüfus yoğunluğu açısından ise en büyük 5. şehri olduğunu ifade eden Kirişci, “Gaziantep’in mutlak suretle bu dar alanda bu yoğun nüfusu besleyebilecek üretim gücüne sahip olması gerekiyor. Gaziantep’in yağış oranı çok değil, bu nedenle suya daha az ihtiyaç duyan tarım ürünlerinin üretimini yapmak daha doğru olacaktır. Bu ülke için stratejik ancak suya daha az ihtiyaç duyan ürünlere yoğunluk vermemiz lazım.” diye konuştu.
VALİ GÜL: GAZİANTEP’TEKİ BÜTÜN KURUMLAR ŞEHRİN MENFATİ İÇİN BÜTÜN İMKANLARINI ORTAYA KOYUYOR
Gaziantep Valisi Davut Gül de Gaziantep’teki bütün kurumların, milletin ve devletin menfaati için bütün imkanlarını ortaya koyduğunu dile getirerek, “Bugün, Büyükşehir Belediyemizin hazırladığı dağıtım töreni için buradayız. Gaziantep’in suyla ilgili büyük problemi vardı. Barak ovasındaki toprak verimliliğini kullanmak için Büyükşehir Belediyesi ile 5 megawatt güneş enerjisi santrali kurduk. Burada 101 bin dekarlık arazi mevcut ancak biz sadece bunun 18 bin dekarını sulayabiliyorduk elektrik maliyetinden dolayı. Bu santralin kurulumu sayesinde sulanabilir arazi 40 bin dekara kadar ulaştı. 10 megawattlık proje hayata geçtiğinde 101 bin dekarlık alanı sulayabilecek güce ulaşılacak. Bakanlığımızın destekleriyle çiftçimiz daha çok üretecek. Toprağı daha çok değerlenecek.” şeklinde konuştu. Programa Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, Gaziantep İl Tarım Müdürü Mehmet Karayılan ve çiftçiler katıldı.