İnsan olmanın özelliği, yaratılışından var olan öğretmek ve öğrenmek ten geçer. İnsan mesuliyet sorumluluğunda yaratılmıştır. İnsanlığın kurtuluş rehberi olan Kur’ an i kerim de Rab il Alemin olan Allah; Okuma yazmanın öğrenmesi için Son Peygamber , Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi selem e Meleklerden Cebrail vasıtasiyla, Okuma ve yazmayı öğretmiş tir. Öğretmenin kutsallığı Cebrail aleyhi selamdan intikal etmiştir .Adem aleyhi selem dan başlayan bütün peygamberler aynı zamanda öğretmendirler. Öğrendiği ilmi öğretmeyen yani öğretmenliği hiçe sayan…
Sahte Hesaplar Gündemi Belirliyor
Gündemi artık geleneksel medya değil sosyal medyadaki sahte hesaplar belirliyor
İletişim bilimlerinin en meşhur kuramın olan ‘Gündem Belirleme Kuramı’na göre gündemi medya belirler. Ancak yeni araştırmalar gündemi artık sahte hesapların belirlediğini gösteriyor.
Takipçi sayısı artana kadar sahte/hayran sayfası olduğunu belirtmeyen hesaplar, büyük takipçi sayılarına ulaştıkları zaman adeta gündeme yön veriyorlar. Sosyal Medya Uzmanı Onur Eyyupoğlu , “İnsanlar güvendikleri hesapların paylaşımını sorgulamadan direkt olarak alabiliyor. Herhangi bir teyit refleksi gelişmiş durumda değil” diyerek önemli bir konuya dikkat çekti.
Sosyal medyada her geçen gün sahte hesaplar artış gösteriyor. Sahte hesap açan kişiler, ünlü kişiler adına veya kamu vicdanını ilgilendiren meselelerle ilgili hesaplar açıp, takipçi sayılarını artırmaya çalıştığı görülüyor.
Yüksek takipçi sayısına ulaşan sahte hesaplardan bazıları ya sayfasını satıyor ya da manipülatif içerikler üreten haber siteleri kurma eğilimi gösteriyor. Sosyal Medya Uzmanı Onur Eyyupoğlu, dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
İNSANLARDA TEYİT REFLEKSİ GELİŞMİŞ DURUMDA DEĞİL
Türkiye’de medya okuryazarlığı seviyesinin düşük olduğunu belirten Onur Eyyupoğlu, “2021 verilerine göre Google’da en çok aratılan 10. kelime yine Google olmuş. Google’da Google arayan bir toplumuz en nihayetinde. Çok küçük yaştaki çocuklar buraya kayıt oluyorlar ve orada bir resim gördüklerinde o kişiyi ünlü zannediyorlar. Çocuklar haricinde Anadolu’da da insanların dijital bilinci çok fazla değil. Ünlü gibi davranan sayfalara çabukça inanıyorlar. İnsanlar güvendikleri hesapların paylaşımını sorgulamadan direkt olarak alabiliyor. Herhangi bir teyit refleksi gelişmiş durumda değil” dedi.