Milletvekili Koçer: “Yeni ihracat destekleri;üretimi, istihdamı ve ihracatımızı artıracak”

Gaziantep Milletvekili ve AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yrd. Nejat Koçer, artırılan ve kapsamı genişletilen ihracat destekleri ile ilgili açıklamada bulundu.

“Dünyanın büyük bir ekonomik sıkıntıdan geçtiği bu süreçte yılın ilk yarısında ihracatta 126 milyar doları geçtik” diyen Milletvekili Nejat Koçer, yeni destekler ve alınan tedbirlerin önemli olduğunun altını çizdi. Milletvekili Koçer yaptığı açıklamada şunları kaydetti.

Verilen destekler ile ekonomide çarklar kesintisiz dönmeye devam ediyor. Yılın ilk yarısında ihracatta 126 milyar doları geçtik. Ekonomik beklentilerin oldukça üzerinde bir canlanma ile ihracatta tarihimizin en hareketli dönemlerini yaşıyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla büyümenin lokomotifi olan ihracata desteklerin artırılması ihracatta yeni hedeflere ulaşılması bakımından önem arzediyor.

Ulaşım, Konaklama,Danışmanlık Desteği

Sanayicilerimize, ihracatçılarımıza verilen destekler arttırıldı. İhracata başlayan veya gelişime açık olan ihracatçılarımızın pazara giriş belgeleri ile ruhsatlandırma ve kayıt işlemlerine ilişkin giderleri Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği ile
yüzde 50 oranında, şirket başına yıllık 4 milyon liraya kadar desteklenecek. Ayrıca yurt içi marka tescil belgesine sahip olunan markaların yurtdışında tescili ve korunmasına ilişkin şirket giderleri yıllık 750 bin liraya kadar karşılanacağı gibi pazara giriş projesi hazırlık sürecine dair şirketlerin alacakları danışmanlık ve rapor giderleri proje başına 200 bin liraya, ulaşım ve konaklama giderleri ise 100 bin liraya kadar karşılanacak.

100 Milyon TL Destek

Küresel tedarik zinciri yetkinlik projesi kapsamında şirketlerin makine, ekipman, donanım, yazılım alımı, eğitim, danışmanlık ile sertifakasyon giderleri 2 yıl yüzde 50 oranında ve şirket başına 15 milyon liraya kadar desteklenecekken Eximbank ihracat kredi sigortası programları dahilinde Eximbank tarafından yapılan tazminat ödemelerinin reasüre edilemeyen kısmı ise yıllık en fazla 100 milyon liraya kadar desteklenecek.

Tasarım ve Ar-Ge ye 5 Milyon

Yurtdışında yerleşik şirketlerin-markaların alımına yönelik mali ve hukuki danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderlere yıllık 3 milyon liraya kadar destek verilecek, bu rakam teknoloji transferi sağlayacak firmalar için 7.5 milyon TL’ye kadar çıkacak. Şirketlerin giderleri 2 yıl yüzde 50 oranında ve şirket başına 15 milyon liraya kadar, Türkiye’de üretilen ürünlerin pazarlandığı yurt dışı birimlerinin kira giderleri yıllık 2 milyon liraya kadar desteklenecek. İhracatçılarımıza tasarım ve ürün geliştirme projesi kapsamında 5 milyon TL’ye kadar, tasarım ofislerinin yurt dışında markalaşmaları amacıyla 4 yıl boyunca yıllık 5 milyon liraya kadar destek verilecek. Marka destek programı kapsamına 4 yıl süresince yüzde 50 destek verilecek. TURQUALITY Programı kapsamındaki giderlerin yüzde 50’si karşılanacak ve çok kanallı zincir mağaza markası sahibi firmalara  20 milyon TL’ye kadar destek verilecek.

2 Milyonluk Fuar Desteği

Yurtdışı fuar organizatör tanıtım faaliyetleri ile ikili iş görüşmesi faaliyeti toplamda 2 milyon liraya kadar desteklenecek. Ayrıca yurtiçi fuar katılımcıları tarafından yer kirası ve stant masrafları için ödenen fatura giderleri 80 bin liraya kadar desteklenecek. Tüm destek unsurlarında hedef ülkelere yönelik destek oranları ilave 25 puana kadar artırıldı.

İleri Teknolojiye Destek

Yurtdışında yerleşik şirketlerin ya da markaların alımına yönelik mali ve hukuki danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderler yıllık 3 milyon liraya kadar desteklenirken yurtdışında yerleşik şirketin ileri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak nitelikte olması halinde destek 7.5 milyon TL’ye kadar çıkacak. İleri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak yurtdışında yerleşik şirketlerin alımında kullanılan kredi faiz giderlerinin Türk lirası cinsi kredilerde 5 puanı, döviz kredilerinde 2 puanı toplam 45 milyon liraya kadar desteklenecek.

İstihdam Desteği

Yurtdışında yerleşik şirkete ait markanın alımında kullanılan kredinin faiz giderlerinin Türk lirası cinsi kredilerde 5 puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puanı toplam 30 milyon liraya kadar karşılanacak. Tasarım ve ürün geliştirme projesi kapsamında şirketlerin tasarımcı, modelist ve mühendis istihdamı, makine, ekipman alımına ilişkin giderleri 3 yıl süreyle 5 milyon liraya kadar desteklenecek.

Bu son derece önemli yeni desteklerin sanayimize ve ihracatçılarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Üretimi ve istihdamı artırması ve ihracatımızda yeni rekorlar getirmesini temenni ediyorum.