İnsan olmanın özelliği, yaratılışından var olan öğretmek ve öğrenmek ten geçer. İnsan mesuliyet sorumluluğunda yaratılmıştır. İnsanlığın kurtuluş rehberi olan Kur’ an i kerim de Rab il Alemin olan Allah; Okuma yazmanın öğrenmesi için Son Peygamber , Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi selem e Meleklerden Cebrail vasıtasiyla, Okuma ve yazmayı öğretmiş tir. Öğretmenin kutsallığı Cebrail aleyhi selamdan intikal etmiştir .Adem aleyhi selem dan başlayan bütün peygamberler aynı zamanda öğretmendirler. Öğrendiği ilmi öğretmeyen yani öğretmenliği hiçe sayan…
Ticaret Bakanı Muş: “Gaziantep Arap ülkelerine ticarette köprü görevi görüyor”
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bir dizi ziyaret, program, toplantı ve temaslarda bulunmak üzere Gaziantep’e geldi.
Vali Davut Gül ve İl protokolü tarafından dün gece saatlerinde havalimanında karşılanan Bakan Muş, ilk olarak bugün sabah saatlerinde Uluslararası İş Formu 2. Türk-Arap İş Zirvesi açılış programına katıldı.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katıldığı Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) tarafından Ticaret Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen Uluslararası İş Forumu (IBF) 2. Türk-Arap İş Zirvesi açılış programı Gaziantep Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Açılış programına Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Irak Ticaret Bakanı Alaa Al-Jubourı, Vali Davut Gül, TBMM İdare Amiri Ali Şahin, Gaziantep Milletvekilleri Ahmet Uzer, Abdullah Nejat Koçer, Ali Muhittin Taşdoğan, Derya Bakbak, Mehmet Erdoğan, Sermet Atay, Müslüm Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, MÜSİAD Kurucu Başkanı Erol Yarar, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, diğer protokol üyeleriyle birlikte yerli ve yabancı iş adamları katıldı.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş Gaziantep’in Arap ülkelerine yapılan ticarette köprü görevi gördüğünü dile getirerek şunları aktardı:
“Gaziantep 10,3 milyarlık ihracatının yüzde 40’ını Arap ülkelerine gerçekleştiriyor. Türkiye olarak Arap ülkeleri ile olan ilişkilerin geliştirilmesi için her türlü adımı atmak için hazırız. Tarihi ve kültürel bağlarımız bizleri birbirimize yakınlaştırıyor. Bugünkü etkinlikle ekonomi ve ticari ilişkilerin daha da gelişeceğine eminim. Bundan en ufak bir şüphem yok. Güçlü performansıyla Türkiye G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülkelerden olmuştur. 2021 yılında 225 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Dış ticaretimizin de 600 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz. İhracat performansımıza baktığımızda yüksek bir performansla istikrarını koruyor. Bu bağlamda pandemi etkilerinin de geride bırakıldığını rahat bir şekilde görüyoruz.”
Bakan Muş, bu kapsamda, karşılıklı yatırımlar alanında Arap ülkeleri ile iş birliğinin daha fazla artırılabileceğini söyledi.
Bu noktada, Türkiye olarak Arap ülkeleriyle olan ekonomik ilişkilerde ortak çıkar, ortak fayda ilkesi ile hareket edildiğini aktaran Muş, sözlerini şöyle tamamladı:
“Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da güçlendirilmesi halkların yararına olacaktır. Bu minvalde, karşılıklı ticaretin ve yatırımların teşvik edilmesi ve üçüncü ülkelerde ortak projeler geliştirilmesi konularında iş birliğimizin artırılması büyük önem taşımaktadır. Bizler hükümetler olarak kurduğumuz ilişkilerle uygun bir iş birliği zemini hazırlamayı ve olası engelleri ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Bu diyalogun geliştirilmesinde elbette sahadaki iş insanlarının gayretleri çok önemlidir.
Bugün bu salonda bulunan ve Türk ve Arap iş dünyasının bir araya gelerek yeni fırsatlar ve iş birliği alanlarını keşfediyor olması, ikili ticari ilişkilerimizin parlak geleceğine yönelik inancımızı daha da güçlendirmektedir. Bu vesileyle, etkinliğin hayırlara vesile olmasını diliyor, organizasyonun gerçekleştirilmesinde emeği geçen başta MÜSİAD ve Uluslararası İş Forumu olmak üzere tüm kuruluşlarımıza ve siz değerli katılımcılara teşekkür ediyorum.”
Vali Davut Gül açılış töreninde yaptığı konuşmada Gaziantep’in birlikte iş yapma kültürünün yüksek olduğu bir şehir olduğunu aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gaziantep, ticaret konusunda helal kazancın en iyi örneklerine sahip olan bir şehir. Bu anlamda yapılan bu formun şehrimize ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum. İnanıyorum ki Gaziantep gerek rekabet gücü gerekse de dünyanın 4 bir yanına yaptığı ticaretle her bir iş insanına ayrı bir kapı açacaktır” ifadesini kullandı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise ildeki yatırım olanakları ve yatırımları anlatan sunum gerçekleştirdi.
Uluslararası İş Forumu (IBF) Başkanı Erol Yarar da “Bizim kitabımız, daima kardeş olmayı, birbirine sahip çıkmayı, birlikte ve beraber olmayı emrediyor. Dolayısıyla bizler bugün bir araya gelerek hem kulluğu yaşıyoruz hem emre itaat ediyoruz hem de ülkelerimiz ve milletlerimiz adına çok büyük bir adım atmış oluyoruz. Türkiye’nin önünde hiçbir engel duramayacaktır. Dolayısıyla Türkiye’ye güvenin, bu güveni sarsmak isteyen sözlere de itibar etmeyiniz. 32 senedir çok hikayeler duyduk ama biz hikaye dinlemeye değil iş yapmaya geldik. Biz iş adamıyız, biz somut şeyleri konuşuruz, bizim koyduğumuz hedefler gerçek hedeflerdir.” diye konuştu.
MÜSİAD Başkanı Asmalı yaptığı konuşmada, şu değerlendirmelerde bulundu:
“2. Türk-Arap İş Zirvesi, Ticaret Bakanlığının katkılarıyla, yurt dışı şubelerimiz ve diğer forum üyesi paydaş ülke temsilcileri, 1600 sanayici, girişimci, yatırımcı ve Türk-Arap iş dünyasının önde gelen sivil toplum kuruluşlarına ev sahipliği yapıyor. Bu potansiyeli değerlendirmek adına Türk yatırımcı, girişimci ve sanayicilerimize önemli sorumluluklar düşüyor. Doğru zamanda doğru adımları atabilmek için gerekli iş birliği ortamının kurulması ve fırsatların tespit edilmesi ile Türk-Arap iş dünyası arasında çok daha güçlü bağların kurulabileceğine inanıyoruz. Yeni iş modellerinin ve iş birliklerinin kurulmasına, farklı sektörlerdeki yatırım olanaklarının tespit edilmesine ve ikili ilişkilerimizin çok daha güçlü bir boyuta ulaşmasına vesile olacağız.”
MÜSİAD Başkanı Asmalı, Türkiye’nin özellikle son yıllarda Arap ülkeleriyle ilişkilerinde çok boyutlu ve geleceğe dönük bir dış politika izlediğine işaret etti.
Savunma sanayisi, makine, gayrimenkul, gıda, tekstil, demir-çelik, bilişim ve yazılım altyapısı gibi birçok alanda dünya ile yarışabilecek kalitede ürün ve hizmet üreten bir ülke konumunda olduklarını salgın sürecinde tüm dünyaya ispatladıklarının altını çizen Asmalı, “Bu gücümüzü ve donanımımızı her geçen gün daha da ileriye taşıyoruz. Türkiye’deki girişimci, üretici, yatırımcı ve sanayicilerimizle Arap iş dünyasının önde gelen iş insanlarını bir araya getirerek, geleceğe yön verecek iş modellerine, girişim ve yatırım öykülerine imza atacağız.” dedi. 2. Türk-Arap İş Zirvesi sonrasında Irak Ticaret Bakanı Alaa Al-Jubourı ile ikili görüşmelerde bulunan Bakan Muş, akabinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve AK Parti Gaziantep İl Başkanlığı ziyaretinin ardından İlimizdeki temaslarını tamamlayarak şehirden ayrıldı.