HUBUBAT SEKTÖR TEMSİLCİLERİ HASAT SEZONU ÖNCESİ GTB’DE BULUŞTU 

Gaziantep’te yeni hasat sezonu öncesi hububat sektör temsilcileri Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından düzenlenen ‘Sektör İstişare’ toplantısında bir araya geldi. 

Türkiye ve Gaziantep özelinde beklenen tahmini hububat rekolteleri, tarım emtia fiyatları, sektörde yaşanan sorun ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı toplantıda ayrıca TMO Gaziantep Başmüdürü Maşuk Bayraktar’da sektör temsilcilerinden gelen soruları yanıtladı. 

GTB Satış Salonlarında düzenlenen sektör istişare toplantısı, GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, TMO Gaziantep Başmüdürü Maşuk Bayraktar, GTB Meclis Üyeleri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Gaziantep ve ilçelerinde arpa hasadının kıraç bölgelerde kısmen başladığını, buğday hasadının ise 10-15 gün içerisinde başlamasının beklendiğini kaydeden GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, yeni hasat sezonunun tüm üreticilere bol kazançlı ve bereketli bir yıl olması temennisinde bulundu. 

Toplantının açılışında konuşan Tiryakioğlu, dünyanın tahıl ambarları olarak kabul edilen Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın küresel tarım fiyatlarını etkilediğini belirterek, hayati önemini bir kez daha ortaya koyan gıdanın mevcut yapısıyla artık küresel bir silah haline dönüştüğünü ifade etti. 

Dünyada gıda güvenliğinin en az savunma sanayi kadar önem taşıdığı bir sürecin yaşandığını vurgulayan Tiryakioğlu, tarımda mevcut potansiyelini iyi kullanan ve gıda sanayine entegrasyonunu daha güçlü hale getiren ulusların bu süreçte bir adım daha öne çıkacaklarını dile getirdi. 

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ise konuşmasında Türkiye’de bu yıl beklenen tahmini hububat rekolteleri hakkında bilgiler verdi. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 yılı bitkisel üretim birinci tahminine göre bu sene Türkiye’de 19,5 milyon ton buğday rekoltesi beklendiğini kaydeden Akıncı, Ulusal Hububat Konseyi’nin yayımladığı tahmin raporuna göre de ülkemizde mevcut 7,1 milyon hektar ekim alanında 20 milyon ton buğday üretiminin gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi. 

Akıncı, tüm bu veriler göz önüne alındığında geçen yıl iklimsel nedenlere bağlı olarak 17 milyon ton dolaylarında gerçekleşen toplam buğday üretiminin bu sene yine uzun yıllar ortalamasına ulaşmasını beklediklerini  kaydetti. 

Akıncı, toplantıda ayrıca Çukurova bölgesinde erkenci buğday hasadının başladığını üreticilerin yeni sezon için TMO’nun alım fiyatlarını açıklamasını beklediğini dile getirdi. 

Tüm tahıl ürünlerinde ve özellikle stratejik öneme sahip olan Buğday ’da alım fiyatının hem üretici hem de tüketici açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Akıncı, her iki kesimi de koruyan bir alım fiyatı açıklaması yapılmasını beklediklerini sözlerine ekledi. 

Toplantıda, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Güneydoğu Anadolu Bölgesi Gaziantep Başmüdürü Maşuk Bayraktar da TMO’nun piyasa istikrarını sağlamak amacıyla yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler vererek, sektör temsilcilerinden gelen soruları yanıtladı.