29 Eylül 2024 Pazar, saat 14: Batı Kent Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi. Adliye yönü Olimpik Havuz Tramvay durağı yanındaki 116 Otobüs durağı; Üç beş kişi, iki yaşlı ben dahil biri genç .Biri yaşlı bayan bir taşın üstünde oturmuş otobüs bekliyoruz. Büyük Şehir Belediyeciliğine yakışmayan bir durak belirtilen bir levha .Beş yıl önce aynı durakta yağmurun altında bekleyen yolcular. Alo 153 çağrı merkezini aramış kapalı durak yapılmasını bildirmiştim. O günden bu güne kadar değişen bir şey…
Sonunda fakirin ekmeği ile de oynandı
Dolarınız, Euronuz, Altınınız batsın, bir ekmek kalmıştı o da zamlandı
Sonunda fakirin ekmeği ile de oynandı
Bugünden geçerli olmak üzere pide ve franca ekmeğe 50 kuruş zam yapılarak 2 TL oldu. Gelen son zamdan sonra fırıncılar bir nebze de olsa gelen un zamlarından sonra rahat nefes alırken, evine ekmek götürmekte zorlanan vatandaş ise kara kara düşünmeye başladı.
Fırıncı esnafının kimisi bu zamdan memnun, kimisi de memnu değil. Esnaf gelen zammın yeterli olduğunu yalnız un fiyatlarının artmaması gerektiğini söylerken kimi esnaf ise bu zammın yeterli olmadığını ve hala zarar ettiklerini beyan ettiler. Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Deniz Pide Fırını Sahibi Fatih Deniz, şunları söyledi:
“3 ay önce unun torbasını 110 TL’ye alıyorduk, bundan 45 gün önce 200 TL oldu, daha sonra 240 TL oldu, şimdi ise 300 TL olan unun fiyatı bir anda 350 TL’ye çıktı. Ekmeğin kilosu 10 TL idi şimdi 12 TL oldu, ekmeğin fiyatı 1,5 TL’den 2 TL’ye çıktı. Fakirin ekmeği zamlandı doğrudur, biz fırıncı esnafının yüzü son 6 aydır gülmüyordu, şimdi bir nebze de olsa gülecek. Bir çok esnafımız kepenk kapattı, esnafımız ne yapacağını bilmiyor, daha önceleri piyasada un zamlanırdı ekmeğe zam gelirdi, bununla beraber eskiden işçi ve usta zammı gelirdi ekmek zamlanırdı. Şu an bu uygulama uygulanmıyor, bir pişirici ve tırnakçı 250 TL yevmiye alırken, tapçı ise 170 TL yevmiye alıyor. Odunun tonu 600 TL idi şimdi 1100 TL oldu gelin hesabı sizler de yapın. Fakirin ekmeği zamlandı ama gelin biraz da kendinizi bizim yerimize koyun” dedi.
Ayrıca, konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (GESOB) Yönetim Kurulu Başkanlığına, Ömer Küsbeoğlu ise şunları söyledi:“8 ayrın fırıncı esnafı bizlerden zam talebi vardı, bizler de komisyon kararınca zam uygulamıyorduk. Ancak zam şu an kaçınılmaz oldu, sebebi ise ne dolar duruyor, ne un fiyatları duruyor, ikisi birbirleri ile yarışıyor. Ekmeğin ve francalanın yeni fiyat tarifesi 2 TL olmuştur. 150 gram olan pide ekmeği 170 grama çıkmıştır, ekmek kalitesini ve gıda kalite seviyesini en üst seviyede tutmak için gramaj artışı da yapmak zorundadır. 150 gram olan ekmek 1 saat sonra hemen kuruyor, 170 gram olan ekmek kurumaz ve vatandaşımız bir gün sonraya kalan ekmeği yiyecek şekilde hazırlanması istenmiştir. Bununla beraber franca dediğimiz somun ekmeği ise 2 TL olmkuştur. Francalanın gramajı ile oynanmayacak 200 gram’da sabit kalacaktır. Doların ve un fiyatlarının artmasın bizler de komisyon olarak zam kararını ele almayız” dedi.