Evim Mağdurları Zafer Partisi ile Ankara’da buluştu

Türkiye’nin her şehrinden gelen 54 bin Aile 250 bin kişi Mağdur ile Şirket sahipleri ve diğerlerini temsilen ortalama 200 aile vatandaşların çare ve destek arayışlarını ZAFER PARTİSİ’nde aradılar.

Evim Mağdurları Safer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve Kurucular Kurulu ve Genel İdare Kurulu Üyesi Mehmet Pamuk ile bir araya gelerek bir araya gelerek mağduriyetlerini anlattılar.

Kurucular Kurulu ve Genel İdare Kurulu Üyesi Mehmet Pamuk, “Hükümette Ak Parti ve MHP tamamen kapılarını kapalı tutmakta, CHP ve HDP’nin de tam konuyu anlayamadıklarını ifade etmekleyiz, diğer partilerinde maalesef elinden çok bir şey gelmemekle Beraber ZAFER PARTİSİ Olarak dinledik ve çözümler üretilmeye çalışıyoruz dedi.

Düzenlenen toplantıda ayrıca şunlar söylendi:

“01/05/2020 den beri BDDK Piyasada bulunan 54 firmanın, 38 tanesi aktif çalışmakta olan, Mevcut şirketlerin denetimini yapmaya başlamış ve kontrollü takip etmekte idi, Olayların nasıl işlediğini gören, inceleyen, nasıl bir kanun çıkması gerekliliğini inceleyen BDDK ve yetkililerin tespitleri üzerine, 02/07/2021 Tarihinde kanun çıkmıştır.

Birkaç yükümlülükler ile birlikte sermayenin resmi 100 Milyon Tl nakit olarak hesaba yatırılması istenmekte ve kanun ile birlikte yükümlülüklerini 6 ay içerisinde yerine getirilmesi, 6 aylık süre sonunda BDDK da kurul isterse bir 6 ay+ ikinci 6 ay olarak uzatabileceği hükmü yer almıştır.

Bu çerçevede şirketlerin BDDK ile görüşmeleri ve resmi İNTİBAK (muraacat ve Birleşme) Anlamında müracatları resmen başlamış oldu.

3cü ayın sonuna kadar, bazı şirketler güç birliği yaptı bazıları yalnız ilerleyeceğini, 38 firmanın, önünde bulunan zaman süreç içerisinde tamamlayacağını beyan etmiştir.

Piyasada olan söylentiler, sadece 4,5 firmanın kalacağı yönünde idi, Bu çerçevede Hazine Bakanı Sn Lütfü ELVAN’ın Gaziantepteki bir toplantısında, bizler bakanlık ve Hükümet olarak 6 yıl önceden, öngörerek yasaları hazırlarız dedi.

Evimler ile ilgili konuyu aktardım, gündeme getirdim ve sordum, o kadar çok tepkili idi ki Kısaca, sert usluplar ile tepki verdi ve şartları yerine getiren alabilir dedi. Kanaatim oluştu, kendimce işin sonu zor dedim. Ve dedğimiz gibi zor oldu.

Ancak Bddk 6 aylık süreci beklemeden, 3cü ayın sonunda maalesef, GÜYA, Tüketiciler Mağdur olmasın diye, 38 firmadan 6 Firma bıraktı bu firmalardan 2 tanesi daha hiç şubesi de, müşterisi de olmayan bir yapı idi.

Çoğunluğu Başarılı 29 firmayı devre dışı bıraktı, bunlardan 8 Tanesine imza bile almadan celben siz kendiniz iradi tasfiyeye gidin dedi, 21 firmaya da direk El koydu ve TMSF ye aktardı.

BDDK, TMSF ye Aktarınca ne oldu,

Herkesin parasınımı verdi, hayır 4 aydır. Tık Yok.

BDDK, TMSF in Verdiyi YIKIM  

  1. 54 Bin Aile Tüketici, ortalama 250 bin kişi Mağdur oldu,
  2. 29 firmanın 21 tanesi kredi kartı dahil el kondu ve ticari hayatları söndü,
  3. Yüzlerce Personel aileleri ile Binlerce kişi, Mağdur oldu.
  4. Bu Şirketlerin firmalarına iş yapan ve Şube oluşumlarını sağlayan inşaat kısmında yüzlerce mağdur oldu.
  5. Şirketlerin gemiyi yüzdürmek için yapılan harcamaları ile geçinen yüzlerce sektör ve işyerleri mağdur oldu.
  6. Kirada oturulan ortalama 500 ayrı şehirdeki işyerine, Kira Ödenmiyor Boşaltılmıyor. Eşya ile kira ödemeye yada celben kaçar gibi boşaltmalar var Mağdurlar.
  7.  

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR

Bu çalışan Tasarruf Finansman Şirketleri (Evim Sektörü) 20 yıldır yürüyen bir yapıdır.

Sistem Evdeki kadınların altın günü gibi bir yapıda olup, geliştirilmiş halidir.

Avantajları örnek 50 bin tl ile 36 Aylık bir 36 kişilik bir gruba girmek istiyorsunuz, Aylık ödemeniz Eşit taksit ile 1,388.00tl dir. Bunun İçin Hizmet bedeli olarak şirkete ortalama %7 civarı olan 3,500.00tl gibi bir bedel ödüyorsunuz.

Her ay çekiliş yapılıyor ve 2 ayda çıkabilir, çıkarsa ev, ya da araç için O ay gruptan toplanan 50 bin tl o kişiye veriliyor vermeden, araç yada ev ise diğer üyelerin hakkına zarar gelmesin diye, borcu bitene kadar Rehin yada İpotek konuluyor.

36 aylık süreçte çekiliş 18 aya kadar çıkmaz ise şirket toplanan diğer grup ve havuzdaki paradan arkadan domino yarattığı için Kişilere ödemelerini rehin ya da ipotekler ile ödeme yapıyor.

Katılan kişi faiz vs ödemeden mal sahibi oluyor.

Bunu niçin aktardım, çünkü, bilmeyenler, Bakan ya da milletvekilleri de dahil, bu işi Tosuncuk gibi, vurgun yapabilir diye düşünüyorlar.

Ama mümkün değil çünki her ay, toplanan tutarlar bir yandan dağıtılıyor, teslimat yapılmadığı anda patlar, çok bir parada olmaz o ayki havuza toplanandan başka bir şey olmayacaktır.

Burada yanlış giden nedir, nasıl sıkıntı olur, Tasarruf Finansman Şirketlerinden bazılarının yaptığı yanlış şöyle ki; Piyasa rekabetinden dolayı, Tahsilat ve Teslimatlar ın dengesini yani valorünü iyi hesap etmez ise, Tahsilatı yapamadan teslimat sözü verince, aksamalar yaşar ve Gecikmeli teslimat yapar, ama para yine batmaz.

Niçin Batmaz şirketler, Çünkü Pazar büyük ve sadece henüz %5 ne ulaşılmış durumdadır, şirketler para kazanıyorlar. 

Örnek mevcut şirketlerden, 120 şubesi olan her şubede ortalama 10 kişi çalışan, Ayda 1 Milyar lira sözleşme yapan ve %10 hizmet bedeli alan firmanın Aylık Kazancı en az 100 milyon Toplam gideri 40 milyonu geçmez.

Niçin kaçsınlar, Büyük büyük, Küçük küçük para kazanıyor.

GELİNEN SON NOKTA

Ortalama 54 bin Ailenin, 250 Bin kişi, 765 Milyon lira alacakları, Binlerce, Çalışan, Şirket Sahipleri, şirket ile dışardan çalışan firmaların, hizmet verenlerin alacakları çekleri vs vs,  mağduriyetini çözmek için gelen;

BDDK ve TMSF Tarafından dondurulmuş 02/07/2021 den bu yana hiçbir ilerleme ve mağdurların paralarının iade edilmesi gibi bir durum oluşmamıştır.

            Her şirkette ortalama, TMSF ve BDDK ya ait 7 şer ad Murakıp bulunmakta ve ortalama 6 şar bin lirada maaş almaktadırlar. Bir kişi birkaç firmada görev yapmakta ve her şirketten ayrı ayrı maaşlar almaktadır.

            Şirketlerin şubeleri için harcadıkları tutarlar ortalama 500,000.00tl civarında olmakta ve TMSF bu şubelerin içindekileri klima vs vs çok komik paralara satmakta şube başı 50 geçerse iyi demek gibi bir tutarla, milli servetleri çöp ederek devretmektedir.

            Ekonomiye verilen zararların boyutları inanılmaz derece çok fazladır.

            BDDK ve İNTİBAK TMSF ye AKTARILMA SÜRESİ

02/07/2021 de çıkan kanun ile, Maalesef 6 aylık süre bile beklenmeden 3cü ayda İçimizden 2 firmaya Cer ben Polis ler ile El koymuş ve TMSF ye hiç düşünmeden aktarmıştır.

Aktarma sebebi 100 milyon Sermaye oluşmaması olarak ön görülmüştür.

Ama yalnızca 100 milyon baz alınmamalı idi, Çünkü, Büyük önder firmalarda 100 milyonu bulmuş sermaye var ama, kaç katıda tasarruf havuzundan para başka yerlere aktarıldığına açık ve net bellidir.

Ayrıca Ayda 1 Milyar sözleşme yapan Firmayı 100 milyon kurtarmaz. Ama küçük firmayı 10 milyon kurtarır, bunların hesabı dikkate alınmamıştır.

            Kendi intibak planım süresinde yaşadığım süreçlerdeki yaşadıklarım, İNTİBAK Süresinde, Devamlı birleşin güç birliği yapın şeklinde yönlendirmesi ile, tek birleşebilen 5 firma idik, her şey normal, süreçte 40 milyon tl sermaye oluşmuş ve Bağımsız Bddk ekspertizlerinin değerini tespit ettiği 85 milyon lira değerinde mal ve Bir o kadarda Ekspertiz siz mal beyanında resmi ve şifai olarak bulunduk, Daire başkanı ve ekibi tamamdır bir sorun yok mümkünse, birkaç daha belirlediği, firmalardan da şirketinize katın diyerek öneride bulunmuştur.

            Bizlerle konuşan, BDDK Daire başkanı ve Yönetimi. Karşımızda bir kurumun yetkilileri bulunmakta, nasıl güvenmezsiniz. Biz güvendik maalesef. Güvendiğimiz için Yönetim kurulu genel müdür vs vs alt yapı hazırlığı yaptık.

Bu süreçte 5 firmanın 2 si TMSF ye geçince Kendi İntibak planımızda çökmüştür.

Bu 2 firma neden Tmsf ye geçtiğini açıklamaları şöyle, 100 milyon sermaye yok, Mal beyanı kabul görürken son dakika kabul görmemiştir.

TMSF ye aktarılma sonrasında, Bir firmanın Tasarruf havuzundaki 1,850.00TL, Diğer bir firmanın 3 milyon Havuzdan para harcamış müşteri parasını zayi etmiştir demiş.

Demiş ama gerisi yok, gerisi de şöyle, 3 milyon harcayan firmanın 14 şubesi var parayı alıp eve götürmemiş, işine yatırım yapmış, neye güvenmiş peki, müşteriden alacağı 6 milyon lira taksitli hizmet bedeli alacağına güven miş, ve Şirket 3 milyon ekside değil, aksine 3 milyon artıda.            Diğer firmalarda benzer durumda.

Firma açılmış ve açıldığı yıl bir yılda, 352 milyon sözleşme yapmış 14 şubeye ulaşmış ve Kazandığı ve Kestiyi hizmet bedeli faturası 25 milyon, Devlete kurumlar vergisi hariç, 5 milyon sadece KDV ödemiş.

Yaptığı işin %1 için şirketi %100 riskli görüyorsun nasıl bir bakış açısı anlaşılır gibi değil.

            Neden diye konuşulduğunda kurul öyle uygun gördü denmiş ve süreçte, 21 firmanın tüm mal varlıklarına el konulmuştur.

Geçmiş Hükümetlerde büyük şirketler, sıkıntıya girince aksine, devlet destek olurdu ki kalkınsın diye.

Buradaki Son durumda Mağdur ve Şirketlerin öngörüsü, maalesef, pazarı Hükümet yanlılarına yönlendirmek, Bunlardan özellik birisiCübbeli Ahmet Hocanın Damadı, Esat PALAZOĞLU’nu kurtarmaktı, diğer birisi yeni müracat eden ALBAYRAK Holding.

PEKİ ŞU AN NEREYE GİDİYORUZ

            Geçmiş TMSF ye geçirilen firmalara baktığımızda, çözüm oranı çok düşük olmakta ve gerek şirketler gerek ekonomi milli servetler çok fazla zararlar görmektedir.

            Mevcut örnek verdiğim TMSF ye aktarılan firmadan örnek verecek olursak, Üç milyon Harcama yapmış açığı varmış, şimdi şirketin faliyeti durdu, dolayısı ile müşteriden alacağı çalışmalardan hakettiyi, 6 milyon hizmet bedelini müşteri artık ödemeyecek ve  alınamayacağından yeni borç 3 milyon değil+6 milyon yani 9 milyon türk lirası na yükselmiştir.

            El konulduktan sonraki süreçte, personel, kiralar, Tmsf ve Bddk Murakıplar maaşları ile, Muhtemel, 15 milyonu geçmiştir diye düşünüyorum, ve diğer giderler vs vs vs de Yükselmeye devam edecek.

            Dolayısı ile Bir yılda yapılan 3,000 Müşteri den, 352 milyon sözleşmeden yapılmış, taksit ve peşinatlar %10 kadar 35 milyon eder, Bunun 3 Milyonu BDDK ve TMSF Tarafından müşteri havuzundan Firma tarafından harcandı kabul ediliyor. Havuzda Kaldı 32 Milyon buda aylık 3 bin müşteriden Kendisine çekiliş veya sabit katılımlar ile evini veya arabasını taksitler halinde alanlara teslimat yapılan tutarlar.

            Şirkette para olma olasılığı yok. TMSF Şimdi nasıl bu paraları nasıl toplayacak nasıl dağıtacak.

            Şirketin normal alacakları da alınamadığından borç zaten 9 milyona çıktı, birde çek veya diğer üzerine gelen harcamalar oluyor ve devamda ediyor. Olacak bu şirketin açığı 20 milyon, Müşterinin Ödediği 35 milyon paradan Kaldı geriye 15 milyon Bu parayı da dağıtacağımızı düşünelim ödeme yapanların parası yarıdan aşağı düştü.

            Keşke bu parayı Mağdurlar kabul ettim dese bile verebilseler, mümkün değil çünki bu paralar Teslimat yapılan Müşterilerde, toplanacak taksitlerin bir ucu 10, 15 yılda bitecek.  Para oldu pull. ):            ŞU ANA KADAR GELİNEN NOKTA.

            TMSF BDDK NE PLANLIYOR

Bu müşterileri ile talep olsun borç alacağı ile alsınlar verelim diyorlar, Bir ticaret yapan şirket niçin problemler yumağını kendine sarmalasın üstelik bu firmaların ortalama 200 milyon lira gibi bir yükü olacak. Bu mümkün değil.

Teslimat alan müşterilerden %20 indirim yapalım parayı getirsinler diye bir düşüncelerini hissediyorum, Müşteri 5 yılda ödeyecek ise %20 için getirmez kaldıki alt zaten imkanları olamayan bir grup mümkün değil.

Benzer benzer çok fazla düşünceler ve çıkmaza girmiş durumdalar. Yıllar yıllar sürecek.

Milletin parası pulu her tarafın zararı kaçınılmazdır.

            MAĞDURDARIN ÇÖZÜM ARAYIŞI

MAĞDUR DEĞİLDİK MAĞDUR EDİLDİK

            Paramızı devlet versin,

            Paramızı şirketler versin,

            Diye Tmsf, Bddk, Hükümette, Mecliste Vekil ve Diğer Partilerdeki arayışları,

çözüm için kapıları Aşındırmaktalar.

Hükümette Ak Parti ve Mhp Tamamen kapılarını kapalı tutmakta, Chp ve Hdp ninde tam konuyu anlayamadıklarını ifade etmekle, diğer partilerinde maalesef elinden çok bir şey gelmemekle Beraber ZAFER PARTİSİ Olarak dinledik ve çözümler üretilmeye çalışıyoruz.

            PEKİ ÇÖZÜM NE OLMALI

            Şu anda bitmiş bir sistemi, nasıl toparlayabiliriz.

            Mevcut İntibak süresinde olan firmaların, Borç ve Alacakları ile alma olasılığı yok, çünki zaten mevcut bir müşteri portföyü var sorunlar yumağına hiç firma girmez.

            TEK ÇÖZÜM TMSF ye Geçen 21 Firma ile İradi tasviyeye dilekçe vermeyenler.

            TMSF ve BDDK İntibakta devam edemeyen, Belirlediği bir firma üzerinden, bir şirkete yetki verecek, Türk Ticaret kanununda taahhüt edilen sermaye normalde 24 ay içinde tamamlanır diye yasa bulunmakta,

  1. Nakit Sermaye 24 aylık süre içerisinde tamamlamasına musade etmeli,
  2. BDDK Gerekirse 100 milyona denk, Malları yazılı taahhüt ile almalı,
  3. Şirket Mevcut Çok vahim olmayan, TMSF de bulunan 21 firmanın en az 10 firmasını bünyesine katmayı taahhüt etmeli.
  4. Şu anda şirket sahiplerinin aradaki açık kısmını ödeme şansı olmadığından, aradaki açık kadarı, Tmsf de bulunan şirket sahibi tahahhüt etmeli,
  5. Mevcut şirketteki Mağdur Müşterileri Borç Alacak Aynı tutara denk gelen kısmı, yeni kabul gören şirkete devretmeli
  6. Devir olan şirketlerin sahipleri gerek resmi gerek, kar ortağı olarak, sistemin içinde olmalı ve yeni şirkette işeri yoluna koyup borçlarında ödenmesi için sürece dahil olmalı,
  7. Gelecek olan kar dağılımı ile TMSF de geride varsa kalan borç vs onlara pay edilmelidir.
  8. Bu sisteme tüm şirketler imza atarlar ve kabul görür. Madurlarında kurtuluşu olur. Ekonomiye güç gelir.

Mevcut kısmen şubeler varken avantajdır, gün geçtikçe dahada kötü duruma gelir” denildi.