İnsan olmanın özelliği, yaratılışından var olan öğretmek ve öğrenmek ten geçer. İnsan mesuliyet sorumluluğunda yaratılmıştır. İnsanlığın kurtuluş rehberi olan Kur’ an i kerim de Rab il Alemin olan Allah; Okuma yazmanın öğrenmesi için Son Peygamber , Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi selem e Meleklerden Cebrail vasıtasiyla, Okuma ve yazmayı öğretmiş tir. Öğretmenin kutsallığı Cebrail aleyhi selamdan intikal etmiştir .Adem aleyhi selem dan başlayan bütün peygamberler aynı zamanda öğretmendirler. Öğrendiği ilmi öğretmeyen yani öğretmenliği hiçe sayan…
Kültür ekonomisi Gaziantep’ten başlatılabilir
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Avrupa Birliği ile iş birliği içinde yürütülen Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü Projesi kapsamında eğitim programı gerçekleştirildi. Eğitimde konuşan IC Holding Turizm ve Hizmetler Grup Başkanı Orhan Hallik, Gaziantep tarafından, kültür ekonomisini yaratan ve yöneten Türkiye’nin adının gelecekte dünya genelinde duyurulacağını aktardı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Avrupa Birliği ile iş birliği içinde yürütülen Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü Projesi kapsamında Gaziantep ev sahipliğinde eğitim programı hayata geçirildi. Restorasyonu tamamlanan enstitü binasında gerçekleştirilen eğitime konuşmacı olarak katılan IC Holding Turizm ve Hizmetler Grup Başkanı Orhan Hallik, Kültür Ekonomisi ve Gaziantep’i masaya yatırdı. Hallik, “Kültür ekonomisi girdisi yaratıcı ve kültürel emek olan, çıktısı ise fikri mülkiyet hakları ile korunan ürünler, eserler, etkinlikler ve ürünlerin tüketici ile buluşmasını sağlayan endüstrilerin toplamıdır. Yaratıcı bir ortam yaratmamız gerekiyor. Bunun için eğitim, ortam çok önemli, fikri mülkiyet hakkını da korumak gerekiyor. Bu kültürü yaratan insanların sahip çıkması, kültürün kopyalanmaması gerekiyor. Türkiye’de de bu anlamda ileri bir noktaya geldik. Bu durum Türkiye’nin kültür toplumu olarak yarattığı eserlerin tüm dünya ile paylaşılması ve kullanılması konusunda da önemli bir etken” ifadelerine yer verdi.
KÜLTÜREL İLETİŞİM VURGUSU
Kültürel iletişimin önemine dikkat çeken Hallik, “Ekonomi denildiğinde işin içerisine para girse de mevzu yalnızca para değil. Paranın ötesinde kültürel iletişim. Mezopotamya bölgesinin kültürü tüm dünyaya buradan yayılıyor. Bizim bu kültüre sahip çıkarak, bugünkü ekonomik değere dönüştürecek yapıları oluşturuyoruz. Gaziantep bunların önemli örneklerinden biri, önemli adımlar da atıldı” dedi.
KÜLTÜR EKONOMİSİ, TURİZM EKONOMİSİNDEN DAHA FAZLA EKONOMİK DEĞERE SAHİP
Türkiye’nin kültür ekonomisindeki yerine ilişkin açıklamalarda bulunan Hallik, “2019 yılında en çok ziyaret edilen 6.ülkeydik. ülkemizi 42-43 Milyon kişi ziyaret ediyor. 35 Milyar dolar da ekonomik değer yaratıyor. Bunun önemli bir kısmı deniz-kum-güneş dediğimiz alan. Kültürün bunun içindeki payı henüz yüksek değil. Kültür ekonomisi, turizm ekonomisine oranla en az 3-4 kat daha fazla ekonomik değere sahip, bunu yaratmak hepimizin elinde” dedi.
GEÇMİŞİ KÜLTÜR İLE GELECEĞE AKTARACAĞIZ
Müzelerdeki alan eksikliklerine ilişkin konuşan Hallik,“Türkiye’de müzelerde insanlar ne tuvalet, ne su, ne oturacak bir alan bulabiliyordu. Bizim için bu önemli bir eksiklikti. 2003 yılında bir çalışma başlatıldı. Türkiye’deki müze ve ören yerleri, nasıl müze mağazaları, kafeleri formatına getirileceğinin ihalesi 2009 yılında yapıldı. Bu müze mağazalarında kitaplar, günlük kullanımdaki eserler de müzelerdeki eserlerle ilişkilendirilerek özel tasarlandı. Yaklaşık 10 bine yakın ürün çeşidi yapıldı. Türkiye’de şuanda 366 tane müze ve ören yeri var. Bunlardan 77 tanesi antik kentler, hala bulunmak üzere olan kentler de var. Türkiye birçok medeniyetin, uygarlıkların ve kültürlerin ev sahipliğini yapmış bir ülke. Doğu ile batının birçok alan da buluştuğu ve etkilendiği ülkede kültürel yansımaları da yaşıyoruz. Dünyanın insanlık tarihini yeniden sorgulayan Göbeklitepe yanı başımızda. Bunlar bizim için kültürel etkilerini kullanabileceğimiz önemli alanlar. Yaşanmışlıkları yeni jenerasyonlara, insanlığa kültür ile aktaracağız” dedi.
MÜZELERİMİZİN STANDARDI YÜKSEK
Müze ziyaretçi sayılarına ilişkin bilgi veren Hallik, “2019 yılında müze ve ören yerlerini 35 milyon kişi gezmiş. 2019 yılında Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesini 367 bin 395 kişi gezmiş, Yesemek ören yerini 13 bin kişi, arkeoloji müzesini 20 bin kişi ziyaret etmiş. Zeugma müzesine 1 Milyon ziyaretçi gelse bu durum Gaziantep’teki otellerin konaklama sayısı, restoranların servisi ve alışverişe etkisi büyük olacaktır. Müzelerimiz çok iyi standarda ulaştı, şuanda dünyanın en büyük mozaik koleksiyonu bu hat üzerinde yer alıyor. Çingene kızı mozaiği, müze tarafından çok güzel sergileniyor. Çingene kızının gözündeki ifade herkesi etkiliyor. O ifadeyi vermek bir değer” ifadelerine yer verdi.
GAZİANTEP, TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ
Hallik, Gaziantep’in ülkenin kültür ekonomisine katkısına değinerek, “Kültür Ekonomisinde Kutnu kumaşı ile yapılmış ürünler, Buldan bezi gibi geleneksel doğal dokumaların ürün haline getirilmesi, doğal sabun, baklava, Topkapı’da kullanılan kokular, takılar gibi birçok ürün hikayesi ile tanıtılırsa kültür ekonomimizin büyümesine ve bu alanda daha çok gelir elde etmemizi sağlayabilir. Gaziantep’te 2019 yılında 2,5 Milyonluk toplam havayolu yolcu sayısı varken 2021 yılında 1 Milyon 265 bin yolcu sayısına ulaştı. Gaziantep’te kültür ekonomisi, bu hattın geliştirilip merkezinin Gaziantep olması ile mümkün. Biz gelecekte Gaziantep ile Türkiye’yi, Dünya’nın en büyük kültür ekonomisini yaratan ve yöneten ülkesi haline getirebiliriz” dedi.
HER ÜRÜN TÜRKİYE’Yİ HATIRLATIYOR
Hallik konuşmasının devamında yabancı ziyaretçilere ilişkin, “Müzelerimizi gezenlerin yüzde 90’dan fazlası yabancı ziyaretçilerdi. Yabancı misafirler müzelerimizi gezdiğinde nasıl bir medeniyet ülkesi olduğumuzu, bizim neler yaşadığımızı, nasıl bir mesaj verdiğimizi de anlamış oluyorlar. Yanlarında götürdükleri bir ürün Türkiye’yi sürekli hatırlatıyor. Bu iletişim ziyaretçilerin evlerine de ulaşıyor” ifadelerini kaydetti.