Koçer ”850 bin esnafa vergi muafiyeti geliyor”

Gaziantep Milletvekili AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yrd. Nejat Koçer, Plan Bütçe Komisyonunda kabul edilen ve milyonlarca kişiyi ilgilendiren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin Meclis Genel Kurulunda bu hafta görüşüleceğini ifade etti.

Milletvekili Nejat Koçer  kanun teklifine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu.

850 Bin Esnaf Vergiden Muaf Oluyor

Kanun teklifine göre, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin kazançları gelir vergisinden istisna tutuluyor. Kamuoyunda “küçük esnaf” olarak bilinen ve 850 bin civarında olan bu mükellef grubunun kazançlarının istisna edilmesiyle yıllık beyanname vermemeleri sağlanıyor.

Sosyal İçerik Üretimine Düzenleme Geliyor

Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğine de kazanç istisnası getiriliyor. İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden içerik paylaşan üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna tutuluyor.

 Tarımsal Destek Ödemelerine Gelir Vergisi İstisnası

Tarım sektörü ve çiftçilerin desteklenmesi için kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan destekleme ödemeleri, gelir vergisinden istisna tutuluyor, bu ödemelerden herhangi bir vergi kesintisi yapılmayacak.

 Elektronik Ortamda Vergi Dairesi

Teklife göre fiziki ortamdan bağımsız olarak elektronik ortamda vergi dairesi kurulabiliyor. Elektronik ortamda kurulan vergi daireleri diğer vergi dairelerinin şubesi olarak belirlenerek mükelleflere hızlı ve etkin hizmet verilebilmesi sağlanıyor.

Uzaktan Vergi İncelemesi

İncelemelerin teknolojik ekipmanlar kullanılarak yapılabilmesi, inceleme süreçlerinin dijital ortama taşınabilmesiyle vergi incelemesinin uzaktan yapılabilmesine yönelik düzenlemeler yapılıyor.

 Dekont Gider Pusulası Sayılacak

Kanun teklifiyle bazı durumlarda gider pusulası yerine kabul edilebilecek belgelere ilişkin düzenlemeler de yapılıyor. Bu kapsamda, öngörülen hallerde banka ve  PTT tarafından düzenlenen belgeler gider pusulası yerine kabul edilecek; bu hallerde mükellefler tarafından ayrıca gider pusulası düzenlenmesine gerek kalmıyor.

Amortisman Düzenlemesi

Kanun tekline göre, dileyen mükellefler, amortisman işlemine, işletme aktifine yeni kaydedilecek iktisadi kıymetler için bunların kullanıma hazır olduğu tarihte başlayıp ve her bir hesap dönemi için kıymetin aktifte kaldığı süre kadar, gün esasına göre amortisman ayırabiliyor. Amortismana tabi malların satılmasında mevcut uygulamadaki tereddütlü hususlar gideriliyor.

Vergi Mahremiyeti Kapsamı Genişliyor

Teklifle, mükelleflerin defter ve belgelerini elektronik ortamda ibraz edilebilmesine imkan sağlanırken, vergi mahremiyetine ilişkin hükümlerin elektronik defter, belge ve kayıtların oluşturulması, imzalanması, iletilmesi ve saklanması hususlarından herhangi biri için hizmet verme konusunda yetkilendirilen mükelleflerin ortak, yönetici ve çalışanları hakkında da uygulanması imkanı getiriliyor.

Alış Bedeli Değerleme Ölçütü Oluyor

Teklifle, Kanun’a değerleme ölçüsü olarak eklenen “alış bedeli”, bir iktisadi kıymetin satın alma bedeli olarak tanımlanıyor. Buna göre, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesiyle ilgili diğer giderler alış bedeline dahil edilemiyor.

ÖTV Düzenlemesi Sağlığa zararlı tütün mamulleriyle mücadelede etkinliğin artırılması, otomotiv sektöründe oluşabilecek fiyat dalgalanmalarına uygun vergilemenin sağlanabilmesi, güncel; sosyal, ekonomik ve mali ihtiyaçlarına göre hızlı karar alınabilmesi için Özel Tüketim Vergisi Kanunu ile Cumhurbaşkanına tanınan yetki değiştiriliyor.