29 Eylül 2024 Pazar, saat 14: Batı Kent Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi. Adliye yönü Olimpik Havuz Tramvay durağı yanındaki 116 Otobüs durağı; Üç beş kişi, iki yaşlı ben dahil biri genç .Biri yaşlı bayan bir taşın üstünde oturmuş otobüs bekliyoruz. Büyük Şehir Belediyeciliğine yakışmayan bir durak belirtilen bir levha .Beş yıl önce aynı durakta yağmurun altında bekleyen yolcular. Alo 153 çağrı merkezini aramış kapalı durak yapılmasını bildirmiştim. O günden bu güne kadar değişen bir şey…
Sicil affı geliyor
Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren vergi borçlarının yeniden yapılandırılması, matrah artırımı stok affı ve sicil affını içeren kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda.
Gaziantep Milletvekili AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yrd. ve Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Nejat Koçer “ İş dünyamızın ve vergi mükelleflerimizin uzun zamandır bekledikleri, borçların yeniden yapılandırılması, matrah artırımı ile stok ve sicil affını kapsayan kanun teklifi, AK Parti tarafından hazırlanarak meclise sunuldu. Teklif Plan ve Bütçe Komisyonu’muzda bu hafta görüşülecek.” diyerek teklif hakkında açıklamalarda bulundu.
GENİŞ KAPSAMLI DÜZENLEME
Vatandaşlara hizmet sunmayı sağlayan ve bir anlamda devletin gelir kaynağı olan vergilerin, gerek ödenmesi gerekse tahsili noktasında salgının da etkisiyle mükellefler sorumluluklarını yerine getirmekte zorlanabilmektedir. Pandemi süreciyle birlikte bu anlamda yeni bir sayfa açılmış ve hükümetimiz tüm kesimleri rahatlatacak geniş kapsamlı bir düzenleme hazırlamıştır. Vergi borçlarının yapılandırılması, matrah artırımı, sicil ve stok affı uygulaması, esnaf ve iş insanlarının yükümlülüklerini hafifleterek geleceğe güvenle bakmalarını sağlayacaktır. Bu kanun teklifi vatandaşlarımızdan gelen talepler dikkate alınarak hazırlanmıştır.
BAŞVURU 31 AĞUSTOSA KADAR
30 Nisan 2021 tarihinden önceki kesinleşmiş borçların yapılandırma kapsamına alındığı teklifte; matrah artırımı, cari hesap düzeltmeleri, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, stok düzeltme beyanı, işletme aktifine kayıtlı taşınmazların kayıtlı değerlerinin yükseltilmesi gibi düzenlemeler de yer alıyor. Başvuruların 31 Ağustos 2021 tarihine kadar yapılabilmesi ve alacakların işlenmiş olan gecikme faizlerinin silinerek YI-UFE katsayısıyla hesaplanacak faizin 6, 9, 12 ve 18 taksit şeklinde ve ikişer ayda bir ödenebilmesi sağlanıyor. İlk taksit ödemeleri ise 2021 Eylül ayı sonuna kadar yapılabilecek.
ESKİ YAPILANDIRMALAR DA KAPSAMDA
Daha önceki yapılandırmadan yararlanan ancak taksitlerini ödeyemeyen vatandaşlarımız da borçlarının yüzde 10’unu ödemiş olmak şartıyla yapılandırmadan yararlanabilecekler. İlk 2 taksit ödendikten sonra bir takvim yılında 2 taksit ödenmeyerek taksit atlatma hakkı var, bu durumda yapılandırma bozulmayacak. Süresinde ödenmeyen 2 taksit, son taksidi izleyen ayda gecikme zammıyla birlikte ödenebilecek.
STOK AFFI
İşletmede mevcut olduğu halde muhasebe kayıtlarında yer almayarak kayıt dışı kalmış emtia, makine ve teçhizat, demirbaşların işletme kayıtlarına alınmasına imkan sağlanacak. Bunların stok affı kapsamında kayıtlara alınabilmesi, rayiç bedelleri üzerinden tabi oldukları oranın yarısı esas alınmak suretiyle KDV’lerinin ödenmesiyle mümkün olacak.
YÜZDE 50 İNDİRİM
İlk iki taksit ödeme süresi içinde borcun tamamının ödenmesi halinde ÜFE’de yüzde 50 oranında indirim uygulanacak. Ayrıca dava açma süresi geçmemiş veya dava safhasında bulunan kesinleşmemiş alacaklar da yapılandırılacak. Düzenlemenin yayımı tarihinden önce başlayan ancak tamamlanamamış bulunan vergi incelemeleri, takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerine devam edilecek. Bu işlemler sonucunda düzenlenen ve yasanın yayım tarihinden sonra tebliğ edilen ihbarnameler üzerine mükellefler bu madde hükmünden yararlanmak için 30 gün içinde vergi dairelerine başvurabilecekler.
SİCİL AFFI
Karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve kredilerini zamanında ödemeyenlerin, yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde geçmiş olumsuz kayıtları dikkate alınmayacak. Odalara olan aidat borçları ile SGK’ya ödenmesi gereken prim alacakları ve belediyelere olan borçlar da yapılandırılacak.
MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI
Yasa teklifinde matrah ve vergi artırımı düzenlemeleri de yer alıyor. Matrah artırımı, yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyanları için; vergi artırımı ise KDV ve stopaj gelir/kurumlar vergisi beyanları için olacak. 2016 ile 2020 yılları arası için yıllık gelir ve kurumlar vergisi ile KDV ve gelir/kurum stopaj beyanları için matrah ve vergi artırımı yapılabilecek. 2016 ve 2017 yılı için yüzde 30, 2018 yılı için yüzde 25, 2019 ve 2020 yılı için yüzde 20 oranlarından az olmamak üzere arttırılabilecek.
KDV’de ise, 2016 ve 2017 yılı için yüzde 3, 2018 yılı için yüzde 2,5, 2019 ve 2020 yılı için yüzde 2 vergi artırımı yapılması gerekecek. Stopaj, gelir/ kurumlar vergisi beyanlarında ise, 2016 ve 2017 yılı için yüzde 5, 2018 yılı için yüzde 2, 2019 ve 2020 yılı için yüzde 3 vergi artırımı yapılması gerekiyor. Matrah ve vergi artırımında bulunacak olanlar ilk taksidi Eylül 2021 ayı sonuna kadar olmak üzere ikişer aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte ödeyebilecekler.
KAPSAM DIŞINDA OLANLAR
Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler, defter sahifelerini yok ederek yerine başka yaprak koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler ile bu fiiller nedeniyle incelemesi devam edenler ve terör suçundan hüküm giyenler, haklarında terör örgütlerine üyelik veya iltisak kararı bulunanlar matrah ve vergi artırımından yararlanamayacak.