29 Eylül 2024 Pazar, saat 14: Batı Kent Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi. Adliye yönü Olimpik Havuz Tramvay durağı yanındaki 116 Otobüs durağı; Üç beş kişi, iki yaşlı ben dahil biri genç .Biri yaşlı bayan bir taşın üstünde oturmuş otobüs bekliyoruz. Büyük Şehir Belediyeciliğine yakışmayan bir durak belirtilen bir levha .Beş yıl önce aynı durakta yağmurun altında bekleyen yolcular. Alo 153 çağrı merkezini aramış kapalı durak yapılmasını bildirmiştim. O günden bu güne kadar değişen bir şey…
Yapılandırma taksitinin son günü 1 Mart
Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Tarık Törer ve Gaziantep SGK İl Müdürü Mehmet Uzun, yapılandırmada yapılan taksitlerin devam edebilmesi için son günü geçirilmemesi konusunda uyarıda bulundular.
Gaziantep SGK İl Müdürü Mehmet Uzun, “Devletimiz vatandaşını düşündüğü için ilk ay maliye ikinci ay ise SGK borçlarını ödeyeceklerdir. Bu yapılandırmayı ve gününü geçirenler bir daha affı yoktur, aksine eski borçlar tekrar eklenecek ve bu defa faiziyle beraber ödeyeceklerdir. SGK’da yapılan yapılandırma 31 Mart günü ilk taksitinin günüdür. 1 ay ileriden geliyoruz, 1 ay önce de maliye gelmektedir. Bu sistem vatandaşımızın sıkıntıya sokmadan daha rahat bir şekilde ödeme kolaylığını sağlamaktır. Gaziantep İl Müdürlüğü olarak bizlerin vatandaşlara sizlerin aracılığınızla tavsiyelerimiz taksitlerini aksatmasınlar gününde yatırsınlar ve borçlarından kurtulsunlar” dedi.
Törer, yapılandırma uyarısı verdi
Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Tarık Törer, tarihi aftan dolayı taksitlendirmeyi ve aftan yararlanan kişilerin 1 Mart gününü kaçırmamaları konusunda uyarılarda bulunarak gazetemize şu açıklamaları yaptı:
“7256 Sayılı Kanun gereği devletimizin alacakları konusunda Meclis kararıyla af uygulanmıştır. Bu aftan yararlanacak kişiler tarihi fırsatı kaçırmaması için borçlarını taksitlendirmişlerdir. Bu taksitlerini geçirdikleri takdirde aftan yararlanamıyor tekrar faiz işlenerek borçları katlanıyor. Bizlerin vatandaşlara tavsiyemiz borçlarını ve taksitlerini 1 Mart’ı geçirmemeleridir” dedi.
Törer, açıklamasında, 7256 Sayılı Kanun kapsamında vergi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili başvuruların 1 Şubat’ta sona erdiğini hatırlatarak, yapılandırılan borçların birinci taksit ödeme süresinin ve peşin ödemeyi tercih edenler için tanınan sürenin 1 Mart Pazartesi günü sona ereceğini belirtti.
Kanun kapsamında borçlarını yapılandırılan mükelleflerin, bu tarihe kadar peşin ödeme yapması halinde taksitli ödemeye nazaran çok daha avantajlı olacağını aktaran Törer, “Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) üzerinden yüzde 90 oranında indirim yapılacağını, idari para cezalarından yüzde 25 oranında indirim yapılacağını ve ayrıca peşin ödemelerde yapılandırılan borçlara katsayı uygulanmayacak.” ifadelerini kullandı.
Yapılandırılan borçların taksitler halinde ödenmesini tercih eden mükelleflerin ise kanun imkanlarından yararlanabilmesi için ilk taksit ödemesini 1 Mart’a kadar mutlaka yapmaları gerektiğini vurgulayan Törer, başvuru sırasında seçilen taksit sayısından daha az taksitte ödeme yapılmasının da mümkün olacağını ve bu kapsamda yapılacak erken ödemelerin ilgili katsayıya göre düzelteceğine işaret etti.
Kanun kapsamında ödenmesi gereken taksitlerden ilk ikisinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi, bir takvim yılında birden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde kanun hükümlerinden faydalanamayacağına dikkati çeken Törer, şunları kaydetti:
“Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlar, en geç son taksiti izleyen ay sonuna kadar ve ödemede gecikilen süre için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammıyla mutlaka ödenmesi gerek. Ödemeler taksitler halinde veya peşin olarak Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi üzerinden anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartıyla, banka hesabından havale ile yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, vergi tahsiline yetkili bankalar aracılığıyla da ödenebilecek.” Ödemeyle ilgili olarak Koronavirüs (Covid19) salgınına dikkat çeken Törer, ödemelerin taksitler halinde veya peşin olarak Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartıyla ödenebilmesine imkan verildiğini işaret ederek; mükelleflerin kendi sağlığı için yapılandırılan vergi borçlarını kolaylıkla ve zahmetsizce internet üzerinden ödemeleri hususunda tavsiyede bulundu. Diğer taraftan mükelleflerin tercihine göre, banka hesabından havale ile yabancı ülkelerde faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, vergi tahsiline yetkili bankalar aracılığıyla, vergi daireleri vezneleri veya PTT şubeleri aracılığıyla da yapılandırılan borçların ödenebileceğini sözlerine ekledi.