İnsan olmanın özelliği, yaratılışından var olan öğretmek ve öğrenmek ten geçer. İnsan mesuliyet sorumluluğunda yaratılmıştır. İnsanlığın kurtuluş rehberi olan Kur’ an i kerim de Rab il Alemin olan Allah; Okuma yazmanın öğrenmesi için Son Peygamber , Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi selem e Meleklerden Cebrail vasıtasiyla, Okuma ve yazmayı öğretmiş tir. Öğretmenin kutsallığı Cebrail aleyhi selamdan intikal etmiştir .Adem aleyhi selem dan başlayan bütün peygamberler aynı zamanda öğretmendirler. Öğrendiği ilmi öğretmeyen yani öğretmenliği hiçe sayan…
Un zamlanınca ekmek zammı kaçınılmaz oldu
Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, un fiyatlarına yapılan yüzde 60’lık zamdan sonra pide ekmekten sonra fırancalaya da zammın kaçınılmaz olduğunu ve bundan sonra fırancalayı vatandaşların 1.50 TL’den alacaklarını söyledi.
Gaziantep Fırıncılar Odası, ekmeğe yüzde 20 zam yaptı.
Son yapılan zamda somun ekmek 1 lira 25 kuruştan 1 lira 50 kuruşa yükseldi. Vatandaşlar gelen zammı fırınlardan ekmek alırken öğrendi. Sene başından beri yüzde 50 zamlandı.
Sene başında 1 lira olan somun ekmek 24 Ocakta 1,25 liraya yükselmişti. Yeni gelen zamla birlikte 2020 yılında ekmeğe yüzde 50 zam yapılmış oldu.
Pideci esnafından sonra francala (somun) üreten esnafta dayanacak güçlerinin kalmadığını belirterek ekmeğe zam istedi. Şu anda 1.25 liradan satılan francala ekmeği komisyonun onaylamasından sonra 1.5 TL oldu. Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, bir yıl önce torbası 90 liradan satılan unun 150 liraya yükseldiğini belirterek, “Fırıncılar, pideciler, un mamülleri üreten esnafımız mağdur durumdalar. Unda zam furyasının durdurulması, un fiyatlarının frenlenmesi lazım” dedi.
EKMEK ZAMMINA KOMİSYON KARAR VERDİ
Francala üreten esnafın zam istediğini, ancak zam yetkisinin birlikte olmadığını belirten Ömer Küsbeoğlu, zam teklifini Komisyona gönderdiklerini söyledi. Küsbeoğlu, “Pidede yetki bizde ancak francala komisyon yetkisinde. 2018 yılının Ağustos ayından sonra francalada zam için Ticaret ve Tarım bakanlığı onayı gerekiyor. Oda zam teklifini yapıyor, biz federasyona gönderiyoruz. Şu anda 200 gram somun 1.25 liradan satılıyordu. Fırıncı esnafı bunun 1.50 lira oldu. Un fiyatlarındaki artış nedeniyle zam kaçınılmaz hale geldi. Ayrıca pide ekmekleri de 1.25 TL’dir. Buna göre francalanın kilosu 7.5 TL’dir, pide ekmeğin kilosu ise 8.30 kuruştur” diye konuştu.
UNUN TORBASI 150 TL OLDU
Küsbeoğlu şunları söyledi:”Daha önceki zamların haricinde sadece son iki ayda unun torbasına 60 lira zam geldi. Pidecilere zam verdiğimizde unun torbası 90 liraydı, şu anda 150 lira. Pideciler güya zam aldılar. Francala üreten esnafımızda tekliflerini verdiler. Komisyonun onayına gönderdik. Komisyonun onayından geçti, bu komisyonda 5 tane birim bulunmaktadır. Biz kendi kafamıza göre karar almıyoruz komisyona göre karar alıyoruz yani burada federasyona ekmekçiler odası görüşünü bildiriyor bizde komisyona sunmak zorunda olduğumuzdan komisyona sunulduğu takdirde de karar alınıyor. Bu karar yalnız benim yetkimde değil diğer yetkili merciler de karar vermede yetkili bulunmaktadırlar.”
ESNAF TIKANDI
Esnafın zamlardan dolayı tıkandığını, zor günlerden geçtiğini söyleyen Küsbeoğlu, “Şu anda francala çıkaran esnafımızda, pide çıkaran esnafımızda, unlu mamüller üreten esnafımızda un zamlarından dolayı mağdur durumdalar. Pideci esnafı zam aldı ancak un fiyatları artınca bir işe yaramadı, zarar etmeye devam ediyorlar. Bu bir gıdadır esnafımız çalışmak zorundalar ama göz göre göre iflasa sürükleyemeyiz, buna bir çare bulmalıyız. “ diye konuştu ve zamın kaçınılmaz olduğunu söyledi.
GEREKİRSE İHRACATIMIZI KISALIM
Un üreticilerinin buğdayı pahalı aldıkları için zam yapmak zorunda kaldığını söylediklerini dile getiren Küsbeoğlu, “150 TL olan bir torba unun fiyatına önümüzdeki ayın sonuna kadar bir 30 lira daha zam gelecek 180 lira olur deniyor. Nereye kadar gidecek? Bir furya var, arabaların birinci el ikinci el furyası gibi bundan önce bir arsa furyası vardı. Un, buğday furyası nereye gidecek, bilmiyoruz. Rekoltemiz vardı, yüksekti neden böyle oldu? Unda ihracatımız mı fazla? İhracat yapıyorsak ihracatımızı kısmamız lazım. Undaki artışlar devam ederse pideci esnafı yine zam isteyecek. Zam furyasının durdurulması un fiyatlarının frenlenmesi lazım. Gerekirse ihracatın bir kısmını durdurmak lazım” şeklinde konuştu. (Yaşar Elma)