İnsan olmanın özelliği, yaratılışından var olan öğretmek ve öğrenmek ten geçer. İnsan mesuliyet sorumluluğunda yaratılmıştır. İnsanlığın kurtuluş rehberi olan Kur’ an i kerim de Rab il Alemin olan Allah; Okuma yazmanın öğrenmesi için Son Peygamber , Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi selem e Meleklerden Cebrail vasıtasiyla, Okuma ve yazmayı öğretmiş tir. Öğretmenin kutsallığı Cebrail aleyhi selamdan intikal etmiştir .Adem aleyhi selem dan başlayan bütün peygamberler aynı zamanda öğretmendirler. Öğrendiği ilmi öğretmeyen yani öğretmenliği hiçe sayan…
ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU DERHAL ÇIKARILMALIDIR
Eğitimin baş faktörleri olan öğretmenlik mesleğinin kanun ve yönetmeliğinin derhal ve biran önce çıkarılması gerektiğini söyleyen Gaziantep Eğitim-Sen Şube Başkanı Bekir Avan, kutsal meslek olan öğretmenliğin mesleki kanun ve ilkelerinin derhal çıkarılması gerektiğini söyledi.
İl Başkanı Bekir Avan, düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Bilindiği gibi 23 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen 2023 Eğitim Vizyonu Tanıtım Toplantısı’nda Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılacağı bilgisi verilmişti.
Ancak o tarihten bugüne kadar geçen iki yıllık sürede yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi için bir adım atılmadı.
Türk Eğitim-Sen olarak, 657 sayılı DMK’dan kaynaklanan kazanılmış haklarımızı geriye götürmeyecek, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını artıracak ve statümüzü sağlam bir zemine kavuşturacak bir meslek kanununu yıllardır talep ediyoruz.
Günümüzde baktığımızda MEB’in kendi rakamlarına göre yüz binin üzerinde öğretmen açığı vardır. Ancak buna karşılık yedi yüzbinleri bulan ataması yapılmayan öğretmen vardır. Öğretmenler ucuz insan gücü haline getirilmiştir. Ataması yapılmayan öğretmenler ücretli öğretmen olarak MEB’te, özel kurs merkezlerinde ve özel okullarda adeta boğaz tokluğuna çalıştırılmaktadır. Bu manzarayı öğretmenler olarak asla kabul etmiyoruz.
Değer verilen, itibarlı öğretmen değerli ve itibarlı bir nesil yetiştirir.
Öğretmenlerin yetiştirilmeleri, mesleğe seçme ve atama kriterleri, aday öğretmenlerin yetiştirilmesi, meslek etiği, görev, yetki ve sorumlulukları, ekonomik ve özlük hakları, ek gösterge, çalışma koşulları, kariyer basamakları, görevde yükselmeleri, zorunlu hizmet görevleri ve teşvik ödenekleri, atama ve yer değiştirmeleri, hizmet içi eğitim ve mesleki gelişimleri, okulların yönetim ve denetimi, mesleki özerklik ve iş güvencesi gibi öğretmenlerimizin beklenti ve taleplerinin karşılandığı bir yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi artık kaçınılmazdır.
Bunun, hem öğretmenlik mesleğinin hem de eğitimimizin geleceği açısından büyük öneme sahip olduğuna inanıyoruz.
Ayrıca öğretmenlere yönelik şiddet hadiselerinin neredeyse sıradan adli vakalar haline geldiği günümüzde, eğitim çalışanlarına karşı şiddeti önleyecek düzenlemeler de çıkarılacak yasal düzenleme kapsamında yerini bulmalıdır.
Verilen sözlerin üzerinden iki yıl geçmiş olmasına rağmen hala TBMM nezdinde bir girişimde bulunulmamış olması kabul edilemez.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde kamuoyuna ilan edilen 2023 Eğitim Vizyon Belgesi’ndeki en önemli taahhütlerden bir tanesi olan Öğretmenlik Meslek Kanunu bir an önce TBMM gündemine getirilmelidir. Bu süreçte, başta sendikalar olmak üzere tüm paydaşların ve çalışanların kanaatleri dikkate alınmalıdır.
Bu amaçla Türk Eğitim-Sen olarak, yasal düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesi için 12-26 Kasım tarihleri arasında imza kampanyası başlatıyoruz. Bütün meslektaşlarımızı, Türk Eğitim-Sen’in düzenlediği imza kampanyasına destek vermeye davet ediyoruz” dedi.