Milletvekili Koçer: En fazla ödenek artışı yatırım projelerine

Gaziantep Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Nejat Koçer, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifinin komisyonda görüşülmeye başlandığını bildirdi.

Koçer, AK Parti döneminde 19’uncu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ndeki 3’üncü bütçe olan 2021 yılı bütçesinin, çalışmalarına katıldığı 10’uncu bütçe olmasından onur duyduğunu, bütçenin Türkiye’yi 2023’e taşıyacağını ifade etti.

Mali şeffaflaşma sağlanacak 

2021 bütçesinin önceki bütçelerden farklı olarak program bütçe esaslarına göre hazırlandığının altını çizen Koçer,  “Program bütçe sayesinde kamuoyu nezdinde kamu bütçelerinin amaç ve sonuçlarının anlaşılırlığı  artacak, mali şeffaflık sağlanacak. 2023 hedeflerine hızla ilerlerken ülkemizin kalkınmasına ve istikrarına, milletimizin refahına hizmet edecek.” dedi.

Aslan payı yine eğitime

1.3 trilyon liralık, hizmeti esaslı, yatırım, istihdam, ekonomik ve sosyal kalkınmaya odaklı 2021 bütçesinde aslan payını 211.4 milyar lira ile yine eğitim aldı. Giderlerin 1.3 trilyon, gelirlerin 1.1 trilyon, vergi gelirlerinin ise 922.7 milyar lira öngörüldüğü bütçeden eğitime 211.4 milyar liralık kaynak ayrıldı. Bakanlığın yatırım ödeneği 5.8 milyar lira iken, bu rakam yüzde 94 artışla 11.3 milyara çıkarıldı. En fazla ödenek artışı ise yatırım bütçesinde oldu. Özel sektörün yatırım ve istihdamını desteklemek için 27.7 milyar liralık prim desteği sağlanacak. Hazine destekli kefalet ve tarımsal kredilere 11 milyar lira, esnafa 3.8 milyar lira, ihracatçıya 4.1 milyar lira finansman desteği verilecek. Toplam 1 trilyon 101 milyar lira gelir sağlanacak.” İfadelerini kullandı.

Sağlık yatırımlarına 20.1 milyar lira

Koçer, “Sağlık sektörü yatırımlarına ayrılan kaynak 20.1 milyar liraya yükseldi. Bu tutarın 18.5 milyar lirası Sağlık Bakanlığı, 1.6 milyar lirası üniversitelere ayrılacak. Sağlık Bakanlığı’nın bütçesi 77.4 milyar lira olarak öngörülüyor.

İhracata büyük destek

“Özel sektör, yatırımlar ve istihdam teşvik edilecek. Sosyal güvenlik işveren prim destekleri için 27.7 milyar lira, tarımsal kredi faiz destekleri için 5.5 milyar, hazine destekli kefaletler için 5.5 milyar, ihracat destekleri için 4,1 milyar lira, esnafların finansmana erişimi için 3.8 milyar lira olmak üzere özel sektöre toplam 46.6 milyarlık teşvik sağlanacak. Tarıma ayrılan bütçe ise  9 milyar lira artışla 42.4 milyar oldu. Tarımsal destek programları kapsamında çiftçilere 22 milyar TL ödeme yapılacak. Yatırımlar için 12.1 milyar aktarılacak. Bu bütçe; Üretime, ihracata ve finansal istikrarı öncelikli kılan ekonomik dönüşümü ve değişimi gerçekleştirecek.” değerlendirmesinde bulundu.

En fazla ödenek artışı yatırım projelerine

Organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi siteleri altyapısı için ayrılan kaynağın 5.5 kat artırıldığını hatırlatan Koçer,  Bu yıl 204 milyon lira olan bu kaynak gelecek yıl 1.1 milyar liraya çıkarıldı.  Bütçe teklifinde en fazla ödenek artışı yatırım projeleri için sağlandı. Sermaye gideri ödenekleri, yüzde 83 artarak 103.7 milyar liraya çıktı.” dedi

AR-GE ve İnovasyona 6.8 MİLYAR TL

Koçer, “TÜBİTAK’ın yürüttüğü Ar-Ge destek programı için ayrılan ödenek 1.6 milyar’dan 2.1 milyar liraya çıktı. Araştırma, geliştirme ve yenilik için toplam 6.8 milyar lira kaynak ayrıldı. Yerel yönetimlere ayrılan kaynak ise  114 milyar liraya ulaştı.” İfadelerini kullandı.

Görüşmeler bir ay sürecek Koçer Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, 21 Ekim Çarşamba günü yaptığı sunumla başlayan görüşmeler bir ay sürecek. Sunumun ardından bir hafta ara verilerek Plan ve Bütçe Komisyonunda, 27 Ekim Salı günü bütçenin geneli üzerindeki görüşmeler yapılacak. 2021 yılı bütçe teklifinin görüşmeleri 24 Kasım Salı günü tamamlanacak.” diye belirtti.