OPET& MEB işbirliği ile düzenlenen ‘Tertemiz yarınlar okullardan başlar’ yarışmasında okulumuz ilkokul kademesinde Türkiye 1. si olmuştur. Emeği geçen öğretmenlerimizi tebrik ediyoruz Mehmet Çolakoğlu İlkokulu Müdürü Erkan Murat, yarışmada 1. olan tüm öğrencilerini ve emeği geçen bütün öğretmenlerini kutladığını belirtti.
Milyonlarca emeklinin gözü kulağı bu haberde!
Türkiye’de milyonlarca emekli Ocak ayında yapılacak zam miktarını merak ediyor. İşte yapılan zam miktarı ile ilgili çok önemli iki oran…
MESAİ ÜCRETİNE DİKKAT
Fazla mesai yaptığımızda mesai ücretlerimizi zamanında alamıyoruz. Mesaiye kalmayınca işten çıkartılmakla tehdit ediliyoruz. Fazla mesai yapmak zorunda mıyız? Bu konuda ne yapmamız gerekiyor? (Bir grup işçi) İş Kanunu’na göre, işçinin yazılı onayı olmadan işveren işçiye fazla mesai yaptıramaz. Fazla mesai onayı her yıl için ayrı alınır. İşçi onay vermişse o yıl için fazla çalışma yapmak zorundadır. Fazla çalışma yıllık 270 saatten fazla olamaz. Yine İş Kanunu’na göre ücretlerin ve fazla çalışma ücretlerinin en geç ayda bir ödenmesi zorunludur.
Ücretleriniz zamanında ödenmiyor ise Çalışma Bakanlığı’na bununla ilgili şikayette bulunabilirsiniz ya da iş sözleşmenizi haklı nedenle fesh ederek kıdem tazminatı alabilirsiniz.
SİGORTA YAPMAK ZORUNLU
İş yerinde çalışmaya başladığım halde sigortamı hemen göstermediler ve epey bir süre sigortasız çalıştım. İşten ayrıldığımda o sigortasız geçen günlerin tazminatını da alabilir miyim? Kerim SUBAŞI İş sözleşmenizin kıdem tazminatını almanızı gerektirecek sebeplerden biri ile sona ermesi halinde kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz. Tazminatınız hesaplanırken sigortalı çalışmış olduğunuz süreler dikkate alınır.
Ancak önce arabulucuya başvurup, sonuç alınamazsa iş mahkemesine hizmet tespit davası açıp kazanmanız durumunda işe girişiniz geriye çekilir ve hem sigortasız çalışmış olduğunuz sürenin sigorta sürelerini hem de tazminat süresini kazanırsınız. Aksi durumda sigortasız geçen sürelerin tazminatını alamazsınız.
YIL ŞARTI 18 YAŞTA BAŞLAR
20 şubat 1980 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1997 Nisan, 120 gün prim yatmış gözüküyor. Sonra üniversite okudum ve 2005 sigorta girişim var. Başlangıcım 17 yaş baz alınacak mıdır? Ahmet USLUER 1997 Nisan ayındaki başlangıcınız eğer staj ya da çıraklık sigortası değil ise emeklilik hesabında başlangıç olarak kabul edilecek. 17 yaşında olduğunuz için 25 yıllık süre şartı bir yıl sonra yani 20 şubat 1998’den sonra geçerli olacaktır. Buna göre de yıl şartınız 20 Şubat 2023’de tamamlanacaktır. Eğer 1997 staj değilse 56 yaş 5825 gün şartlarınız var. Staj ise bu kez 7 bin gün ve 60 yaş şartlarınız var.