HES kodu artık hayatımızda

Hayat Eve Sığar (HES) kodlaması artık günlük yaşantımızda hayatımızda olan simge durumuna gelmiştir.

HES kodlamasında artık toplu taşıma araçları, resmi kurum ve kuruluşlarca istenilen bir simgedir. Bu kapsamda HES kodu olmayanlar toplu taşıma araçlarından ve kurumlarda işleri olanlar bina içerisine giriş yapamayacaktır. Artık HES kodlaması toplu taşıma araçlarında zorunlu hale geldiği için Özel Halk Otobüsleri Başkanı Hasan Basri Dündar, HEP kodlaması hayatımızın bir parçasıdır derken şunları söyledi:

“HES kodu tanıtımlı kartlar için geçerlidir. Geçerli olan kişiler, basın, öğretmen, öğrenci, emekli, devlet memuru, sağlık çalışanları  ve her türlü serbest ve indirim kartı olanlar için geçerlidir. Tek binişli olan ve tam kartı olanlar HES kodlamasından yararlanamıyor. Sebebi ise insanlar bir günlük veya bir seferlik toplu taşımaya bindiği için uygulamadan muaflardır. Bu kişiler zaten şehir dışından geldikleri için şehirlerarası otobüslerde ve kontrol noktalarında HES kodlaması uygulamasına girmektedrirler. Bu sebepten dolayı bizler de bu kişiler HES kodlamasından muaflardır” diyerek açıklama yapan Dündar, ayrıca şunları söyledi:

“Biz özel halk otobüsleri sıkıntılı günler yaşıyoruz. Günden güne içe gidiyoruz ve esnafımız bitmiş vaziyette batağa saplanmış durumdayız. Sorunlarımız gün geçtikçe de büyüyor. Üç ay ertelemeyle borçlarımızın günü geldi çattı ne yapacağımızı bilemiyoruz. 5 ile 6 bin TL arasında zararla çalışıyoruz. Taksitlerimizi ödeyemiyoruz, otobüsümüz arıza yaptığı zaman esnafın yanına gidip aracımızı tamirini yaptıramıyoruz çünkü borcumuzu ödeyemediğimizden dolayı borcumuzun üstüne borç eklendiğinden dolayı esnaf da bizlere kapısını kapatıyor, kısacası çok zor durumdayız. Acil olarak toplu taşıma ücretlerine zam yapılmalı, biz özel halk otobüsü esnafı rahata kavuşturulmalıdır yoksa kontak kapatıp anahtar bırakacağız.

Gelir gideri karşılamıyor. Yüzde 60 masrafımız var yüzde 40’da giderimiz olmaktadır. Bu durumdan dolayı pandemiden dolayı da esnafımız bitmiş durumdadır. Yolcu kapasitesini yüzde 50 eksik alıyoruz, 184 aracımız bulunmaktadır, günlük 85 bin yolcu taşıyorduk, şimdi ise 40 ile 42 bin arasında yolcu taşıyoruz. Yetkililer sesimize kulak versin. En az yüzde 40 yolcu taşımasına zam yapılmasını istiyoruz.

Sağlık çalışanlarından sonra en riskli grup bizim şoförlerimizdir. Hangi yolcunun kovid hastası olduğunu bilemezsin, bunun için de yetkililerimiz belediye otobüslerine mask eve dezenfektan düzeneklerini uyguluyorlar bizlere de uygulanmasını istiyoruz. Esnafımız maddi olarak zaten bitmiş dudurmad, bu ihtiyaçlarımızın giderilmesi için de yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz.Şoförlerimizin pandemiden dolayı maaşlarında yarı yarıya indirim yapıldı çünkü kazanmıyoruz. Pandemiden önce maaşlarını yüksek alıyorlardı, yolcu kapasitesi tamdı, şimdi ise yolcu kapasitesi düşük masrafımız çok bu sebepten dolayı maaşlarında indirime gidilmiştir. Biz devletten ertelemeli borçlarımızın yıl sonuna kadar ertelenmesini istiyoruz, en az yüzde 40 yapılmalı diyoruz, mask eve dezenfektan yardımı istiyoruz ve esnafımız rahata kavuşmasını bekliyoruz. Bizim de sesimizi siz dile getiriyorsunuz, yetkililer de kulak versin” dedi. (Yaşar Elma)