“Bize kim yardım edecek”

Gaziantep’te toplu taşıma araçları şoförleri, “Bizlere kim yardım edecek diyerek” haykırışlarını gazetemizde dile getirdiler.

“Biz otobüs şoförleri olarak sağlık koşulları yani Kovid-19 ile mücadele edemiyoruz. Otobüslerimizin hiç birinde özellikle halk otobüslerinde, dolmuşlarda dezenfektan, sosyal mesafe kuralı hatta hatta maske kuralına bile uyulmuyor. Hijyenik ortam toplu taşıma araçlarında sağlanmıyor. Biz otobüs şoförleri olarak sağlık güvencemiz yok, sağlığımızı hiçe sayarak hizmet etmeye çalışıyoruz. Hat sahipleri bizlerin sağlığını hiçe sayarak sadece para kazanmayı düşünüyorlar. Türkiye’de Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yüzde 50 kapasite olması lazım, ama bizim otobüslerde yüzde 50 kapasite aranmıyor, tıka basa dolu şekilde hareket ediyoruz. Biz şoförler aldığımız ücretler belli, maaşımız belli, kazancımız hat sahiplerine gidiyor. Örneğin bir halk otobüsüne bakın hijyen kurallarına uyması gerekirken kuralların hiç birine uyulmuyor, en başta dezenfektan yok. Yolcu kartını okuturken kart okuma makinasının yanında ayaklı dezenfektan olması gerekmektedir. Maalesef bu bulunmuyor. Binen her yolcu dezenfektan kullanarak yolcu koltuğuna oturmalı, bizler de bu virüsten bir nebze korunmuş oluruz. Patronlara biz defalarca söyledik, ama sözümüze kimse kulak asmadı. Yolcu kapasitesinde ise Cumhurbaşkanlığından ve İçişleri Bakanlığı’ndan gelen genelgeyi hat sahipleri umursamıyor ve otobüsler tıka basa dolu. Örnek çektiğiniz resimde de görünmektedir, yolcuların bazıları ayakta yolculuk yapıyor. Gelen genelgede yüzde 50 kapatise ile hareket etmemiz lazım, ayakta yolcu taşımamamız lazım ancak hat sahipleri bu kurala uymamamızı söylüyorlar, sağlığımızı hiçe sayıyorlar.

Biz otobüs şoförleri sekiz saat direksiyon başında olmamız lazımken 12-13 saat direksiyon başındayız. Bir gün dinlenip bir gün çalışmamız lazım ama biz şoförler her gün çalışıyoruz. Otobüs her hangi bir kaza yaptığında en basitinden bir tekerleğin patladığında hat sahibi yaptırması lazımken biz şoförler kendi cebimizden yaptırıyoruz. Eğer otobüs bir veya birkaç gün yattığı zaman yattığı gün kadarını da ücret olarak bizden kesiyorlar. Kısacası biz Allah’a emanet çalışıyoruz, bize kim yardım edecek. Buradan sizlerin aracılığıyla yetkililere sesleniyoruz, sesimizi duymalarını istiyoruz” diyerek şoförler sıkıntılarını dile getirdiler. (Yaşar Elma)