Zimem Defteri projesiyle 15 bin 500 vatandaşın borcu silindi

Gaziantep Valisi Davut Gül, basın mensupları ile bir araya gelerek Zimem Defteri süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bir Osmanlı geleneği olan ve Gaziantep Valiliği tarafından geçen hafta hayata geçirilen Zimem Defteri ile iki hafta içerisinde vatandaşların 4 milyon TL değerindeki bakkal ve tüpgaz borçları hayırseverlerin desteği ile ödendi.

Vali Davut Gül, geçen hafta sonu ve bu hafta sonu ile birlikte 4 milyon TL’lik veresiye defterinin satın alınarak vatandaşların borçlarının ödendiğini kaydetti.

Valilikte düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Gül, “Geçen hafta biliyorsunuz Zimem Defteri ile ilgili bir çalışma yapmıştık. Bu çalışmayla ilimizde vatandaşlarımızın bakkallara olan borçlarını hayırseverlerin yardımıyla satın almıştık. Hafta içerisinde çok sayıda hayırseverimiz bizlere ulaşarak bunun devam etmesini ve kendilerinin de katkı sunabileceğini dile getirdiler. Bu haftada tüpgaz bayilerinin vatandaştan alacaklarını organize ettik ve yine geçen haftaki gibi Vefa Sosyal Destek Grubu aracılığı ile yaptık. Öncelikle Şahinbey ve Şehitkâmil’de 51 mahallede planlamıştık fakat alana çıktığımızda mahalle sayımız arttı ve toplamda 62 mahallede bu uygulamayı yapmış olduk” dedi.

62 mahallede 210 tüp gaz bayisinin alacağını ödendiğini aktaran Gül, bu alacaklar içerisinde ticari alacakların çıkartılarak sadece vatandaşa verilen ev tüpü ve piknik tüplerinin ücretinin ödendiğini belirterek toplamda 15 bin 500 vatandaşın bundan faydalandığını dile getirdi.  

Tüpgaz bayi borçlarının ödenmesindeki amacın ise daha çok ihtiyaç sahibi ailelere ulaşmak olduğuna işaret eden Gül, yardımların amaca hizmet ettiğini belirtti.  

Gaziantep’te yapılan diğer yardımlar

Vali Gül, Gaziantep’te yapılan diğer yardımlarla ilgili de açıklamada bulunarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının aracılığı ile dağıtılan biner lira paralarda 171 bin kişiye nakdi yardım yapıldığını aktararak toplamda 171 milyon lira paranın ödendiğini söyledi ve şöyle devam etti:

“Belediyeler hariç 130 bin aileye gıda paketi verdik. Bu paketlerin bazılarını vatandaşlarımız kendileri bizlere teslim etti, bazılarını da Tarım Kredi Kooperatiflerinde bizler temin ederek vatandaşlarımıza dağıtmış olduk. Ayraca sosyal yardımlaşma vakıflarının kendi finansal kaynaklarıyla 25 bin aileye toplamda 12 milyon lira yardım yapılmış oldu. Yine aynı şekilde ayni yardımlarımız verilmeye devam edecek Biner TL’lik yardımdan yararlanamayan ama e-devlet üzerinde müracaat eden vatandaşlarımıza da bu biner liralar verilmeye devam edecek”

Normalleşme sürecinde 4 ana başlığı dikkat

Normalleşme süreci ile ilgili vatandaşlara uyarılarda da bulunan Gül,“Normalleşme dediğimizin 4 ana başlığı var. Sosyal mesafeye dikkat edeceğiz, dışarıya olabildiğince çıkmayacağız, dışarı çıktığımızda mutlaka maskemiz olacak, kişisel hijyene de dikkat edeceğiz. Normalleşme dediğimiz arkadaşımızla kol kola girip parkta oturduğumuz, pikniğe gittiğimiz, düğünlerde halay çektiğimiz AVM’lerde yüzlerce binlerce kişinin tıklım tıklım gezdiği bir süreç değil. Aşısı bulunana kadar bu hastalıkla ilgili başka şekilde mücadele etme şansımız yok. Şuan Gaziantep’in en önemli sıkıntısı olabildiğince sosyal mesafenin muhafaza edilmemesi. Türkiye’deki yapılan idari işlemlerin yüzde 30’u Gaziantep’te yapılıyor ama bu çare değil” dedi.

Kalabalık caddelerde maske zorunluluğu Şu ana kadar il genelinde 7 milyon maske dağıtıldığını ifade eden Gül, “Bununla ilgili özellikle Karagöz Caddesi, Gaziler, İnönü ve benzeri Hoşgör gibi kabalık yerlerde yarın sabah itibarıyla maskesiz gezmek yasaklandı. O caddelere kimsenin gitmesini istemiyoruz ama giderlerse de mutlaka maskesi olsun ve sosyal mesafeyi muhafaza etsin” ifadelerini kullandı.