Fatma Şahin sayesinde, 12 bin kadına kanser taraması yapıldı, 11 bin 600 kişiye eğitim verildi.

Büyükşehir Belediyesi, kadın sağlığı alanında bölgede ve Türkiye genelinde örnek olmasını sağlamak amacıyla yenilikçi teknolojik uygulamalardan faydalanılarak ihtiyaçların tespiti ve bunların giderilmesi için çalışmalarını hızlandırdı.

Kansere karşı mücadelede en önemli noktalardan biri olan erken tanı için; şehirde yaşayan 15-69 yaş aralığında bulunan kadınların, tarama, teşhis ve gerekse de tedavi olanaklarını artırmaya yönelik merkezler kurmak ve mevcut kuruluşlarla işbirlikleri yapmak için büyükşehir bünyesinde Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM) kuruldu. İl merkezinde yer alan toplam 196 mahalleden 24’ünde saha çalışması yapıldı. Bu kapsamda 44 bin 625 hanede 207 bin 531 kişiye ulaşıldı ve sayı çalışmanın başlamış olduğu tarihteki TÜİK verilerinden daha ileri taşındı. 75 bin kanserli kadına erken teşhis konuldu. Şehrin sosyal risk haritasının çıkarılması adına yapılan tüm bu çalışmalar sonucunda elde edilen veriler, büyükşehirce benimsenen inovatif düşünme ve uygulama faaliyetleri doğrultusunda Coğrafi Bilgi Sistemleri’ne aktarılarak adres verisi, sözel veriden konumsal veriye dönüştürüldü; anket ve çalışma sonuçlarının Gaziantep İl Haritası üzerinde noktasal bazda görüntülenebilmesi sağlandı ve bu veriler ışığında tematik haritalar oluşturularak Coğrafi Bilgi Sistemleri üzerinden tek bakışta şehir geneli üzerinde kadın sağlığı ve üreme konusunda tespit edilen sorunların il genelinden mahalle bazına dağılım ve yoğunluklarının görüntülenebilmesi sağlandı. 

Büyükşehir’in Beyaz Masası’na (vatandaşların taleplerini ilettikleri danışma birimi) yapılan tüm genel başvuruların analizi neticesinde; kentte yapılan ücretsiz kanser tarama faaliyetlerinin mevcut talebi karşılayamaması ve kadınların mevcut merkezlere ulaşımı konusunda sıkıntı yaşadığı şeklinde başlıklar öne çıktı. Bu kapsamda, yetersiz sayıda bulunan Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM) sayısını artırmak, olmayan Mobil Mamografi Tarama Aracını temin etmek ve faaliyete geçirmek üzere ilgili kurumlarla işbirliğine gidildi. KETEM Merkezi ve Mobil Mamografi Tarama Aracı ile kenar mahallelerde ve kırsalda taramalar yapıldı, kanserle mücadelede eğitim verildi. Mobil Mamografi Tarama

Aracıyla 12 bin kadına kanser taraması yapıldı, 11 bin 600 kişiye eğitim verildi.