29 Eylül 2024 Pazar, saat 14: Batı Kent Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi. Adliye yönü Olimpik Havuz Tramvay durağı yanındaki 116 Otobüs durağı; Üç beş kişi, iki yaşlı ben dahil biri genç .Biri yaşlı bayan bir taşın üstünde oturmuş otobüs bekliyoruz. Büyük Şehir Belediyeciliğine yakışmayan bir durak belirtilen bir levha .Beş yıl önce aynı durakta yağmurun altında bekleyen yolcular. Alo 153 çağrı merkezini aramış kapalı durak yapılmasını bildirmiştim. O günden bu güne kadar değişen bir şey…
Uzmanlardan Dudak ve Damak Yarıkları
Plastik Cerrahlar, Dudak Damak Yarıkları konusunda en yeni tedavileri tartışmak üzere Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bir araya geldiler.
Dudak Damak Yarıkları uzmanları, dudak ve damak yarıkları oluşumunda annelerin gebelikte vitamin eksikliği önemli faktör. Anne ve babalara bu konuda büyük görev düşüyor, damak yarığı ameliyatları mutlaka çocuk 18 aylık olmadan yapılmalı yoksa çocuk konuşamıyor dediler.
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen toplantıda uzmanların konuyla ilgili görüşleri şöyle:
TPRECD (Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği) ve Damak Dudak Yarıkları Derneği tarafından düzenlenen “Damak Dudak Yarıkları Tedavisi” toplantısı için Plastik Cerrahlar Gaziantep’te bir araya geldi. 9 Şubat’a kadar sürecek toplantıda hekimler bu alandaki bilgilerini paylaşıyor.
Toplantı kapsamında bir de basın açıklaması yapan Dernek yetkilileri bu anomali hakkında şu uyarıları yaptı:
Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Metin Yavuz: “Her doğumdan yaklaşık 1000’de 1’inde, dudak damak yarığı anomalisi görülüyor.
Bu anomaliye anne karnında teşhis konabiliyor. Bu dönemde ailenin iyi bilgilendirilmesi çok önemli; zira aile, bu anomalinin tedavisi hakkında bilgisizse, çocuklarının normal birey olmayacağı endişesi taşıyor. Psikolojik olarak da aile bebeklerinin doğumuyla başlayacak bir tedavi maratonuna hazırlanmalı.
Doğumdan itibaren tedavi başlıyor. İlk iki ay bebeğin damak, diş kemeri ve burnun şekillendirilmesi için ortodontik tedavi yapılıyor, ilerleyen aylarda (3. ay civarında) plastik cerrahlarca dudak yarığı ameliyat edilerek dudağın ayrık olan görüntüsü tedavi ediliyor. Böylece beslenme ve konuşma fonksiyonlarının yerine getirilmesi sağlanıyor.” Dedi.
Burası çok önemli! Damak Yarığı mutlaka 18. Aydan evvel ameliyat edilmeli.
TPRECD Yönetim Kurulu Üyesi ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Tosun ise; “Damak yarığı, 18. aydan önce mutlaka ameliyat edilmeli çünkü; bu aydan sonra yapılan ameliyatlarda çocuk konuşmayı öğrenemez (çocuk konuşamaz). Nadiren de olsa bazı aileler, çocukları ameliyatı kaldıramaz endişesiyle bu işlemi geciktirebiliyor ve ömür boyu çocukta konuşma yetisi kaybına yol açabiliyor. Okul öncesi yaşta (çocuk topluma karışmadan) dudak ve damak ameliyatları tamamlanmalıdır. Dudak ve damak yarığı sebebiyle yüzde büyüme ve gelişme geriliği olabilir, bu durumda bu alanlara yönelik ilave ameliyatlar gerekebilir ve 20’li yaşlara kadar süren bir tedavi süreci gerektirir. Aileler sabırla çocuklarının takip ve tedavilerini yaptırdıklarında oldukça iyi sonuçlar alınmakta, kişi topluma sağlıklı bir birey olarak kazandırılmaktır.” Açıklamasını yaptı.
Toplantıda TPRECD Başkanı ve Gazi Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sühan Ayhan, Çukurova Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Kesiktaş ve Gaziantep Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Op. Dr. Recep Anlatıcı da bulunarak basının sorularına yanıt verdi.
Toplantıda, “Gebelikte vitamin eksikliği, sigara ve bilinçsiz ilaç kullanımı, radyasyona maruz kalma bu anomalinin görülme oranını artırmaktadır. Bu multifaktöriyel sebebe bağlı bir anomalidir. Dudak damak yarıkları tedavisi, bu konuda deneyimli plastik cerrahi ve ortodonti uzmanlarının işbirliği ile yapılmakta, daha iyi konuşabilmeleri için de konuşma terapistlerince desteklenmektedirler. Bu anomalinin tedavisi, devletin sağlık güvencesi ile yapılmaktadır.” Bilgilerine de yer verildi.