HALICILAR YENİ PAZARLARI MERCEK ALTINA ALIYOR

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği, Ahmet Kaplan’ın başkanlığında GAİB hizmet binasında bir araya gelerek sektörle ilgili konuları görüşerek karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Halı sektöründe yaşanan sıkıntıların giderilmesi yönündeki çalışmaları büyük bir titizlikle sürdürdüklerini ifade eden Başkan Kaplan sürdürülebilir üretim, ihracat ve başarı için çok yönlü bir şekilde çalışma yürüttüklerini de sözlerine ekledi. Başkan Kaplan, yılın ilk altı aylık sürecinde Birlik üyeleri olarak toplam 771 milyon 356 bin dolarlık ihracata imza atıldığını, bu rakamın 698 milyon 331 bin dolarlık kısmının ise makine halısı ihracatından oluştuğunu ifade etti.

 YILIN İLK ALTI AYINI VERİMLİ GEÇİRDİK. İKİNCİ ALTI AYDA DA AYNI İSTİKRARLA DEVAM EDECEĞİZ

GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısının ardından yılın ilk altı aylık dilimiyle ilgili gerçekleştirilen ihracat rakamlarıyla da ilgili bir değerlendirme yapan GAHİB Başkanı Ahmet Kaplan yılın ilk altı ayının verimli geçtiğini ifade ederek “2019 yılı Ocak Haziran döneminde Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %8,5’lik bir artış yaşanmıştır. Toplam ihracatımız, ilk altı ay 771 milyon 356 bin dolarlık ihracata ulaşmıştır.” dedi.

 HALI İHRACATINDA ORTADOĞU, ABD VE AB ÜLKELERİ İLK SIRALARDA

Başkan Kaplan yaptığı açıklamaya, “Sektörümüzün ihracat gerçekleştirdiği ülke gurupları arasında yılın ilk altı ayında 260 milyon dolarla Ortadoğu Ülkeleri ilk sırayı alırken, bu ülkeleri 227 milyon dolarla Amerika, 116 milyon dolarla Avrupa Birliği Ülkeleri izliyor. Afrika ülkelerine ise ilk altı aylık diliminde gerçekleşen ihracat 90 milyon doları aşmıştır. Ülke bazlı ihracatımız incelendiğinde ise 213 milyon dolarla ABD’nin ilk sırayı alırken, Suudi Arabistan’a 142 milyon dolar, Irak’a ise 33 milyon dolar  ihracat yapıldığını görüyoruz. Haziran ayında en fazla ihracat 24 milyon dolarla ABD’ye yapılırken, Suudi Arabistan’a gerçekleştirilen ihracat ise geçen yılın Haziran ayına oranla % 83,1 artışla 12 milyon doları aşmıştır. Temmuz 2018 – Haziran 2019 dönemindeki 12 aylık dönemde Birliğimizin 139 ülkeye ihracat gerçekleştirdiği görülmektedir.” şeklinde devam etti.

GAZİANTEP TÜRKİYE’NİN EN FAZLA HALI İHRACATI YAPAN KENTİ

İhracatçı Birlikleri açısından ülke ihracatı değerlendirildiğinde, Türkiye geneli altı aylık halı ihracatının 1 milyar 176 milyon dolara ulaştığı, bu rakamın %65,6’lık kısmının tek başına Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği tarafından geçekleştirildiği göze çarpmaktadır. İl bazında ise Gaziantep, 782 milyon 832 bin dolar ile Türkiye ihracatının %66,6’lık kısmını oluşturmaktadır. Gaziantep’in son 6 ayda genel ihracat yapısı içerisinde sektörel bazda en yüksek ihracat, %21,7 ile halı sektörüne aittir.

HALICILAR YENİ HEDEF PAZARLARI MERCEK ALTINA ALIYOR

İhracatın geliştirilmesi için yenilikçi ürün ve sürdürülebilir üretim konusunda firmaların çalışmakta olduğunu, Birlik olarak ise fuar katılımları, heyet organizasyonları ve tanıtım çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Başkan Kaplan, belirlenen hedef ülkelerde Pazar araştırmalarını sürdüreceklerini ifade ederek “Bu yıl belirlediğimiz hedef ülkeler arasında yer alan Güney Kore, Japonya, İngiltere, Meksika, Singapur, Endonezya, Malezya, Avustralya ve Yeni Zelanda’da ki pazar araştırmalarımızı sürdüreceğiz. Bu ülkelerdeki fırsatları sektörümüze anlatacağız. Bu ülkelere yönelik oluşturacağımız çeşitli heyetler ile bu pazarlarda ülkemizin sahip olduğu payı daha yüksek oranlara çekmek için özellikle çalışacağız.” dedi.

HALICILAR SEKTÖREL EĞİTİME AĞIRLIK VERİYOR Gaziantep’in dünyanın en büyük halı üretim kenti olma özelliğine sahip olduğunu ifade eden GAHİB Başkanı Ahmet Kaplan sürdürülebilir üretim, istihdam ve ihracat için sektörün her alanında eğitimi temel öncelik haline getirdiklerini ifade etti. Başkan Kaplan, “Göreve başladığımız günden bu yana sektörümüzde eğitimi önceliklerimiz arasına hatta ilk sıraya aldık. Halı desen eğitimi yanı sıra Güzel Sanatlar Fakültesi mezunlarına yönelik tasarım eğitimi ve dış ticaret uzmanı yetiştirmek için eğitim programları başlattık. Diğer taraftan meslek liselerinde makine halısına yönelik bir dal oluşturulması ve müfredatta sektörümüzle ilgili nitelikli elemanların yetiştirilmesi için Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşmelerimiz devam ediyor. Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde halı tasarımına ilişkin bölüm açma çalışmalarımızda mesafe almaya başladık. Değerli rektörümüz Prof. Dr. Ali GÜR ve ekibi ile yapılan görüşmeler neticesinde göreve yeni başlayan fakülte dekanımız Prof. Dr. Zuhal ARDA ile başarılı işbirlikleri geçireceğimize inanıyoruz. Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu MYO işbirliğiyle yürüttüğümüz ve ‘Tasarlayın Dokuyalım’ sloganıyla açtığımız Makine Halısı Tasarım Yarışması büyük bir ilgi görmektedir. Birlik olarak bir taraftan ülkeler bazında araştırma ve tanıtım çalışmalarımızı sürdürürken diğer taraftan da firmalarımızın geleceğe hazırlanması ve dönüşümü hızlandırılabilmesi için gerekli işgücünün eğitimine de katkıda bulunmaya çalışıyoruz.” dedi.