29 Eylül 2024 Pazar, saat 14: Batı Kent Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi. Adliye yönü Olimpik Havuz Tramvay durağı yanındaki 116 Otobüs durağı; Üç beş kişi, iki yaşlı ben dahil biri genç .Biri yaşlı bayan bir taşın üstünde oturmuş otobüs bekliyoruz. Büyük Şehir Belediyeciliğine yakışmayan bir durak belirtilen bir levha .Beş yıl önce aynı durakta yağmurun altında bekleyen yolcular. Alo 153 çağrı merkezini aramış kapalı durak yapılmasını bildirmiştim. O günden bu güne kadar değişen bir şey…
“Bu ülkeyi kurtarmak için bir araya geldik”
Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Küsbeoğlu, “Son günlerde ABD ve diğer dış ülkelerin saldırısına maruz kaldık. Bu saldırılar bizi yıpratmayacaktır, 1960 Darbesi’nde bu yana ülkemiz çok fazla darbeler, sanal baskılar gördü. Tüm bu sıkıntıların hepsini atlattık, gerek 15 Temmuz Darbe Girişimi en son dedik ama durmuyorlar. 15 Temmuz’da tüm dünya gördük ki tüm ülke tek vücut olup; bu ülkeyi kurtarmak için bir araya geldik. Bugün de bizlere çok büyük görevler düşüyor. Dolar üzerinden gelen sanal baskılar, ülkemizi bir müddet sıkıntıya sokmuşsa da devletimizin almış olduğu önlemlerle püskürtülmüş oldu. Doları bozdurmakla, alıp satmakla her şey bitmiyor. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi önce yastık altını kurtarmamız gerekiyor. Yastık altında duran doların bize hiçbir faydası yok, yastık altından çıkardığımız doları tekrar yastık altına koyarsak hiçbir faydası olmaz. O paraları mevduata çevirerek, bankalarda garanti altına alacağız.”
“YERLİ MALI KULLANIMI ÖZENDİRİLMELİ”
Geçmiş yıllarda Yerli Malı Haftası gibi yerli malı kullanımını özendiren haftaların olduğunu ifade eden Küsbeoğlu, “Geçmişte olduğu gibi yerli malı kullanımını özendirmeliyiz. Vatandaşlarımıza, devletimizi, mülki amirlerimize düşen görevler vardır. Dolardaki sanal baskıyı bu şekilde geri teptirdik, ilerleyen günlerde de bu beraberliği devam ettireceğiz. Öncelikle yerli malı olan ürünlerimize ağırlık vereceğiz. Yastık altındaki dolarlarımızı bozdurduğumuz zaman yeniden yastık altına koymayacağız. Banka mevduatlarına dönüştürerek piyasaları canlandırmamız gerekiyor. En tepeden başlayarak, esnaf, sanayici, devlet, hükümet hepimizin lüksten kaçınma zamanıdır. Lüks mallarla caka satma zamanı değildir, kredi alarak caka satmamalıyız. Alınan kredileri iş yerlerimize sermaye olarak girişini yapacağız. Yerli Malı kullanımını bu noktada artırmalıyız. Esnafız, cebimiz zengin olmasa da gönlümü zengin. Kendi gücümüze göre yapmamız gerekenleri yapıyoruz. En tepeden başlamak üzere lüksten kaçmamız gerekiyor. Lüks yaşam içerisinde yaşayan kimselerde biraz kemer sıksınlar. Haberlere bakıyoruz, hep döviz bürolarında esnaflar dolar bozduruyorlar. Durumu iyi olan arkadaşlar, sizlerde deste deste dolarları alıp, sizleri de bankalarda, döviz bürolarında görmek isteriz.”
“KONUNUN ÜZERİNE GİDİLMESİ GEREKİYOR”
Piyasalarda fiyatlarda artış yaşandığının altını çizen Küsbeoğlu, “Ürünlerin dolarla yükselmesi konusu çokça gündeme geliyor ancak esas mesele fırsatçıların olması. Fırsatçılara meydan vermemiz gerekiyor. Fırsatçılara meydan vermemiz için, bunlara gerekli dersin verilmesi gerekiyor. Dolar 7 lira iken un fiyatı yükselirken, dolar 5,5 liraya düştüğünde un fiyatı düşmeli. Geçtiğimiz aylarda fıstık fiyatlarından kaynaklanan bir sıkıntı yaşandı. Fıstık fiyatlarının yüksek olduğunu ifade eden baklavacılar zam yaptılar. Fıstıkçılar Oda Başkanı, hiçbir baklavacı 220 liradan fıstık almadı, stokçuların yükselttiği bir fiyat oldu. Fıstık fiyatları 100 liraya düştü, baklava fiyatlarını neden düşürmüyorsunuz? Fırsatçıları, aradan çıkarmamız gerekiyor. Ciddi bir şekilde bu konunun üzerine gidilmesi gerekiyor” diye konuştu.