CHP Milletvekili Kaplan, İslahiyeli üzüm üreticilerinin sorunlarını meclise taşıdı

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, İslahiyeli üzüm üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. İhracatın gittikçe azaldığını kaydeden Kaplan, biran önce İslahiyeli üzüm üreticilerinin pazar sorunlarının çözülmesi ve tarımsal destekleme kapsamına alınması gerektiğini savundu.

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, İslahiyeli üzüm üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pekdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Kaplan, Gaziantep’in en fazla üzüm üreticiliği yapan ilçesinin İslahiye olduğunu kaydetti. Özellikle Altınüzüm, Boğaziçi ve Yeşilyurt beldesinde yoğun olarak üzüm yetiştiriciliği yapıldığı belirten Kaplan, üzüm üreticilerinin sorunlarına dikkat çekti. İhracatın zayıf olması; pazarlama problemlerinin olması, modern bağcılığın yeterince gelişmiş olmaması, çiftçi örgütlenmelerinin olmaması, tarımsal sanayinin yeterli düzeyde olmaması, üzümün destekleme kapsamına alınmaması gibi birçok sorunla karşı karşıya kalarak emeğinin karşılığını alamayan üzüm üreticilerinin meclisteki sesi olacağını belirtti.

İSLAHİYE’DE SON 15 YILDA ÜZÜM ÜRETİM ALANI %38 AZALDI

Kaplan “Çiftçi Kayıt Sistemine göre 732 üzüm üreticisi, 17 bin 250 dekar alanda yetiştiricilik yapmaktadır. Resmi kayıtlarda bu miktarların düşük olmasının en büyük nedeni ise miras yolu ile intikallerinin yapılmamasıdır. Ancak İslahiye’de son 15 yılda üzüm üretim alanı %38 azalmıştır. 2002 yılında 70.000 dekar alanda yetiştiricilik yapılırken, 2017 yılında 43.000 dekara gerilemiştir” dedi.

ÜZÜM ÜRETİCİSİ PAZAR BULAMIYOR

Kaplan “Tarım girdilerinin maliyetinin yüksek olması nedeniyle zor şartlarda üretmeye çalışan İslahiyeli üzüm üreticileri pazarlama sorunu yaşamaktadır. Geleneksel şekilde üretim yapan, gelişen teknolojiye ve tarımsal üretimde yeniliklere uzak kalan üreticilerimiz pazarlama noktasında tıkanmaktadır” diye açıklama yapan Kaplan Suriye’deki iç savaş nedeniyle üzüm ihracatının durma noktasına getirdiğini kaydetti.

SURİYE’DEKİ İÇ SAVAŞ İHRACATI DURMA NOKTASINA GETİRDİ

Kaplan “Üzüm ihracatı Suriye’ye ve Suriye üzerinden Arap ülkelerine ve Rusya’ya yapılırken, 2011 yılından bu yana Suriye’deki iç savaş nedeniyle üzüm ihracatı durma noktasına gelmiştir. Üzüm üreticilerimiz pazar bulmakta zorlanmakta ve üzümlerini maliyetinin bile altında meyve suyu ve şarap fabrikalarına satmaktadır” diye açıklamalarda bulundu.

TELLİ TERBİYE SİSTEMİ YAPILMALI

Modern bağcılığın yeterince gelişmediği bölgede, üzüm üreticilerinin büyük çoğunluğunun Goble sistemi ile üretim yaptığını kaydeden Kaplan, modern bağcılık yapılabilmesi için telli terbiye sistemine geçilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. Kaplan “telli terbiye sistemi ile hem verim, hem kalite artacak. Yanı sıra ilaçlama ve işçilik masrafı da azalacaktır” diye konuştu.

BİRLİK YA DA KOOPERATİF ŞART

Kaplan, “Üzüm çiftçilerimiz biran önce birlik veya kooperatif çatısı altında örgütlenmelidir. Bu örgütlenme ilgili, kamu kurum ve kuruluşları, Sivil Toplum kuruluşları, Belediyeler ve çiftçilerimizin katılımı ile kurulmalıdır. İlçemizde yetiştirilen üzümlerimizin bu kurulan birlik aracılığı ile satışı yapılmalıdır” diye açıkladı.

SOĞUK HAVA DEPOSU VE TARIMA DAYALI BİR SANAYİ TESİSİ OLMALI

“Tarımsal sanayinin yeterli düzeyde olmaması, bölgede tarıma dayalı bir sanayi tesisi bulunmaması, soğuk hava deposunun ve üzüm paketleme tesisinin olmaması da yetiştiricilerimizi mağdur etmektedir.” diye konuşan Kaplan, üzüm yetiştiricilerinin de Devlet Destekleme kapsamına alınmasını. gerektiğini söyledi.

BUĞDAYI, PAMUĞU, FINDIĞI DESTEKLEYEN DEVLET ÜZÜMÜ YOK SAYMASIN!

Kaplan: “Fındığa, nohuta, kuru fasulyeye, soğana tarımsal destek verilirken üzüme neden yok? Üzüm üreticilerimizin emeklerinin karşılığını alabilmesi için, üzümün de devlet destekleme kapsamına alınması gerekiyor.” diye konuştu.

BAKAN’A SORULAR

Kaplan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pekdemirli’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

  • Yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere Gaziantep ve İslahiye’de son on yılda kaç ton üzüm üretimi yapılmıştır?
  • Son on yılda yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere Gaziantep ve İslahiye kaç ülkeye, ne kadar üzüm ihraç etmiştir? Üzüm ihracatından ne kadar gelir elde edilmiştir?
  • Üzüm ihracatının oranının yükseltilmesine, verimliliğin artırılmasına yönelik önlem alınacak mıdır?
  • Üzümün tarımsal destekleme kapsamına alınması yönünde bir çalışma var mıdır/yapılacak mıdır?

İslahiyeli üreticilerin pazar sorununu çözmeye yönelik Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?