İnsan olmanın özelliği, yaratılışından var olan öğretmek ve öğrenmek ten geçer. İnsan mesuliyet sorumluluğunda yaratılmıştır. İnsanlığın kurtuluş rehberi olan Kur’ an i kerim de Rab il Alemin olan Allah; Okuma yazmanın öğrenmesi için Son Peygamber , Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi selem e Meleklerden Cebrail vasıtasiyla, Okuma ve yazmayı öğretmiş tir. Öğretmenin kutsallığı Cebrail aleyhi selamdan intikal etmiştir .Adem aleyhi selem dan başlayan bütün peygamberler aynı zamanda öğretmendirler. Öğrendiği ilmi öğretmeyen yani öğretmenliği hiçe sayan…
KAHKENİN ÜÇÜ ANTEBİN İÇİ
İftar sofralarında aranan yiyecekler arasında yer alan Ramazan Kahkesi, simitçileri harekete geçirdi. Yapımı oldukça zahmetli ancak bir o kadar lezzetli olan Ramazan Kahkesi’ni il dışından sipariş edenler dahi var.
Ramazan ayının gelmesi ile birlikte simitçilerin tezgahında yer alan Ramazan Kahkesi’nin tarihi ise oldukça eskiye dayanıyor. Gaziantepli ustaların Suriye’nin Halep kentindeki ustalardan yapmayı öğrenip, Gaziantep mutfağına taşıdıkları bilinen kahke, 1930’lu yıllarda taş fırınlarda üretilmeye başladı. 15 çeşidi bulunan kahkenin en çok tercih edileni ise Ramazan ayı dışında üretilmeyen Ramazan kahkesi.
RAMAZAN’IN SİMGESİ HALEP KAHKESİ
Akşam Simit Fırını işletme sahibi Hüseyin Aslansoy, Ramazan Kahkesi olarak bilinen kahkenin asıl adının Halep Kahkesi, olduğunu ve bu kahkenin Türkiye’de sadece Gaziantep’te üretiminin yapıldığını söyledi. Ramazan ayının 1 ila 30’u arasında her gün bu kahkenin üretimini yaptıklarını kaydeden Aslansoy, “İftarda vatandaşlarımızın Ramazan ayı boyunca sofralarından eksik etmediği Ramazan Kahkesi, her ne kadar Halep Kahkesi gibi gözüksede Halepliler bu kahkeyi Gaziantepli kahkeciler kadar geliştirememiştir. Biz esnaf olarak Ramazan Kahkesi’ni Gazianteplilerin damak tadına uygun hale getirdik” dedi.
İFTAR SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ
İftar saati evine dönen vatandaşların Ramazan Kahkelerini almadan eve girmediğini vurgulayan Hüseyin Aslansoy, Satışını yaptığımız Ramazan Kahkesi ile ramazanın bereketinden esnaf olarak nasibimizi almaktayız. Bu yılda inşallah yaptığımız kahkelerle hem sofraları, hem de işimizi şenlendireceğiz” diye konuştu.
HAMUR İLE İŞLENEN NAKIŞ HARİKASI
Ramazan Kahkesi’nin hazırlanışının son derece zahmetli bir iş olduğunu, nakış işler gibi hamur işlediklerini kaydeden Aslansoy, “Ramazan Kahkesi, lezzetli olduğu kadar bir o kadarda emek isteyen bir iş. Öncelikle hamuru tek tek fitil haline getiriyoruz. Daha sonra fitillediğimiz bu hamuru büyük B harfi şekline getirip etrafına bir fitil hamuru daha geçiriyoruz. Toplam 36 fitil hamuru ile bir tabaka Ramazan Kahkesi elde ediliyor” şeklinde konuştu.