Domotex’e görkemli açılış

DomotexTurkey 2018 Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı’na katılan 195 firma, ürünlerini 22 bin 175 metrekarelik kapalı alanda alıcıların beğenisine sundu.

GTO Başkanı Yıldırım: “5. OSB’de 150 fabrikayı devreye geçirdik, 100’ünün yapımı devam ediyor. Çözüm bekleyen sorunlarımız var. Fuar merkezimiz miadını doldurdu, artık beklentilere cevap veremiyor. Daha kullanışlı modern bir tesis ihtiyacımız elzemdir”

Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB), Gaziantep Halıcılar Odası ve Deutsche Messe Hannover Fairs Türkiye Fuarcılık  iş birliğiyle 11’incisi düzenlenen Domotex Türkiye 2018 Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katıldığı törenle açıldı.

 

ŞİMŞEK : Gaziantep’in hikayesi, Türkiye’nin hikayesiyle örtüştüşüyor

 

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek  fuarın şehir, ülke ve halı sektörü için hayırlı olmasını temenni ederek, Hükümet olarak üreten, çalışan Gaziantep’in önünü açmak ve dünyada rekabet gücünü artırmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını, bu kapsamda uzun süredir konuşulan kentin liman bağlantısının da mutlaka gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Şimşek, “Şehirde çok güçlü bir pozitif enerji ve güçlü bir ekip var. Herkes şehri daha ileri taşımak için çaba gösteriyor. Onun için geleceğimiz parlak. Gaziantep inanıyorum ki Ortadoğu’da en önemli ticaret, sanayi üssü ve turizm merkezi oluyor ve çok daha güçlü bir şekilde konumlanacak.” diye konuştu.

Gaziantep’in hikayesinin, Türkiye’nin hikayesiyle örtüştüğünü ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:

“Gaziantep önemli ölçüde düşük ve orta teknolojik üretim yapan bir şehir. Geleneksel pazarların neredeyse tamamı perişan. Buna rağmen şikayet yerine çözüm üretiyor. İhracat ve üretim artmaya devam ediyor. Büyük bir başarı, muazzam bir dayanıklılık ve esneklik. Zaten 21. yüzyılda bu tür özellikler olmazsa çok zor gider. Türkiye de böyle. Türkiye gerçekten çok büyük, sıkıntılı dönemi inşallah, yakında geride bırakacak. Zor bir dönem. Geçen sene bir referandum, bir önceki sene bir darbe girişimi. Bir önceki sene 2 seçim. Gezi provokasyonları, liste uzuyor 2007’ye kadar. Bütün bunlar bizim 2. ve 3. nesil reformları yapmada maalesef kısmen de olsa enerjimizi ve odaklanmamızı zorlaştırdı, gerçekçi olalım. Bugünkü sıkıntılar kısmen bu şokları yansıtıyor. Başka bir ülke, bize benzer bir ülke bu şokları yaşasaydı kısa süreli bir resesyona, daralmaya gitmezdi. Büyük olasılıkla depresyona, bunalıma girerdi, uzun soluklu daralmaya giderdi. ”

 

ÖZLÜ : Gaziantep en rekabetçi şehirler arasında yer alıyor

Gaziantep’i ihya eden tüm sanayicileri, girişimcileri, KOBİ’leri ve belediye başkanlarını tebrik eden Özlü, şöyle konuştu:

“En rekabetçi şehirler arasında yer alan Gaziantep’in önümüzdeki yıllarda da herkesi gururlandırmaya devam edeceğine inanıyorum. Türk kültürünün, sanatının parçalarından olan halılarımız dünyanın her yerinde göz doldurmaya, tercih edilmeye başladı. Küçük el tezgahlarında başlayan halı, kilim dokuma öykümüz, bugünlere kolay gelmedi. Sektör, 2013-2017 yıllarında 10,6 milyar dolarlık ihracata imza atmayı başardı.”

Özlü, geçen yıl da kentten 2,2 milyar dolar tutarında halı ihraç edildiğini belirterek, “Halı ihracatımızın toplam ihracattaki payı yüzde 1,4  seviyesinde gerçekleşti. Suudi Arabistan, ABD, Irak ve Almanya başta olmak üzere dünyanın her yerine Türk halılarını ihraç ettik. Halı fabrikalarımız tüm dünyaya halı dokudu.” dedi.

Gaziantep’in makina halısında sektörün liderliğini yaptığını ve ülkenin üretimine, ihracatına katma değer sağladığını dile getiren Özlü, “Bugün açılışını yaptığımız uluslararası fuar, ülkenin ve Gaziantep’in halı ve zemin kaplamadaki  gücünün net bir göstergesidir. Bu sektördeki büyüklüğümüz ve liderliğimiz önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecek. Türkiye, bütün sektörleriyle birlikte büyümeye devam ediyor. Bu büyüme reel, organik hedefleri doğru tespit etmiş bir büyümedir. Dolayısıyla birtakım spekülasyon, manipülasyonlarla ve uluslararası oyunlarla bu büyümenin önüne geçilemez. Türk ekonomisi vites büyütüyor. Büyüyen vitesin, seçim süreci ve seçimden sonra da olmak üzere küçülmesi söz konusu değil.” değerlendirmesinde bulundu.

 

YILDIRIM: Gaziantep Türkiye ekonomisinin, halı Gaziantep ekonomisinin lokomotifi

GTO Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım açılış töreninde yaptığı konuşmasında halının başkenti Gaziantep’in Türkiye ekonomisinin lokomotifi, kentin lokomotif sektörünün ise halıcılık olduğunu söyledi.

Dünya halı modasını Gaziantep’in belirlediğini ifade eden Yıldırım, “Bu fuar da dünyadaki 4 büyük fuardan biri. Her şart ve koşulda çalışmaktan, üretmekten asla vazgeçmedik. Bu şartlarda 5. OSB’de 150 fabrikayı devreye geçirdik, 100’ünün yapımı devam ediyor. Çözüm bekleyen sorunlarımız var. Fuar merkezimiz miadını doldurdu, artık beklentilere cevap veremiyor. Daha kullanışlı, modern bir tesis ihtiyacımız elzemdir. GTO olarak bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Yıldırım konuşmasında şunları kaydetti: “Burayı Gaziantep’in başarısını taçlandıracak, örnek gösterilecek bir fuar merkezine dönüştürmeliyiz.Her zaman bir bürokrat gibi değil, adeta bir iş adamı bakış açısı ile varlığını yanımızda hissettiğimiz, Sayın Valimizin önderliğinde, şehrin tüm aktörlerinden bu işte güç birliği, gönül birliği yapmasını bekliyoruz” dedi.

Gaziantep’in bu başarısını sürdürülebilir kılmasına destek olacak bir başka projenin de Gaziantep Lojistik Köy Projesi olduğunu söyleyen Yıldırım, “Gaziantep ve bölge için bir prestij projesi için 3 yıldır Büyükşehir Belediyemizle birlikte üzerinde çalışıyoruz. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesine bir günde 4 bin kamyon, bin 500 tır giriş yapıyor. Bu proje şehrin dinamiklerini harekete geçirecek, şehir içi trafiğini rahatlatacak, tüm bölgeye hizmet verecek. Bu projenin hayata geçmesini engelleyen bazı pürüzler var önümüzde. İnşallah sizlerin desteği ile bu pürüzleri aşmayı ve Gaziantep’i bölgenin lojistik üssü yapacak olan projeyi Cumhuriyetimizin 100.yılına armağan etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

YERLİKAYA: Gaziantep Türkiye’nin yükünü çeken şehirlerden biri

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yükünü 30 büyük şehrin çektiğini, “gazi şehrin” de nüfusta 8’inci, ekonomide de 5’inci büyük şehir olduğunu söyledi.

Yerlikaya, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müteşebbis Heyeti olarak en kısa zamanda toplanacaklarını ve Ortadoğu Fuar Merkezi’ni dünyayla rekabet edebilecek niteliğe kavuşturmak için çalışma başlatacaklarını belirtti.

 

ŞAHİN : Kenti halıcılar gibi ilmek ilmek işliyoruz

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de şehrin rekabet gücünü artırmak ve yeni vizyonlar kazandırmak için toplantılar yaptıklarını, tıpkı halıcılar gibi kenti ilmek ilmek işlediklerini ifade etti. Şahin, “Büyük balık küçük balığı her zaman yutuyor ancak küçük balık hızlı hareket ederse büyüme şansı buluyor. Organize sanayi bölgemizi merkeze koyduk. Sanayicinin üzerindeki ulaşım yükünü azaltmak için Türkiye’nin en büyük toplu konut projesi Kuzey Şehri ve ve GAZİRAY’ı yapıyoruz. OSB’yi rahatlatmak için 10 kavşak yaptık.” diye konuştu.

 

KAPLAN: 40 bin kişi geçimini sektörden sağlıyor

GAHİB Başkanı Ahmet Kaplan da dünya makine halısı üretiminin yüzde 30’unun Gaziantep’te yapıldığını, yaklaşık 40 bin kişinin geçimini bu sektörden sağladığını söyledi.

Sektör olarak kendilerine ‘dünya makine halıcılığının tapusunu Gaziantep’e kazandırma’ hedefi koyduklarını belirten Kaplan, şunları kaydetti: “Hepimiz aynı gemideyiz. Bu gemiyi birlikte yürüteceğiz. Sektör içi rekabeti pozitif hale getirmeyi planlıyoruz. Dünyanın her tarafında ürünlerimizi kendi markalarımızla satalım istiyoruz. Sektör içi iş birliği yaparak yüzde 20 atıl kapasitemizi doldurduktan sonra yatırımlara başlayacağız. Sektörün geleceği yeni ürün, Ar-Ge ve tasarımdan geçiyor. Üniversitelerde makine halıcılığı tasarım bölümlerinin açılmasını istiyorum. Gerek meslek liselerinde, gerekse meslek yüksekokullarında sektörle entegre olan bölümlerin açılmasını, müfredatlarının da güncellenmesini bekliyoruz. Fas, Cezayir, Tunus, Azerbaycan gibi gümrük vergisi uygulayan ülkelerle görüşülmesi ve bu vergilerin düşürülmesini istiyoruz. Yüzde 80 dışa bağımlıyız. Sektör olarak oluşturulacak kuluçka merkezlerinde millileşmek için çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu konuda destek beklemekteyiz. İnşallah sektörümüzün önü açık. Doğru hamleleri yapmamız gerekiyor.”