29 Eylül 2024 Pazar, saat 14: Batı Kent Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi. Adliye yönü Olimpik Havuz Tramvay durağı yanındaki 116 Otobüs durağı; Üç beş kişi, iki yaşlı ben dahil biri genç .Biri yaşlı bayan bir taşın üstünde oturmuş otobüs bekliyoruz. Büyük Şehir Belediyeciliğine yakışmayan bir durak belirtilen bir levha .Beş yıl önce aynı durakta yağmurun altında bekleyen yolcular. Alo 153 çağrı merkezini aramış kapalı durak yapılmasını bildirmiştim. O günden bu güne kadar değişen bir şey…
GESOB’dan “Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı” başlatıldı
GESOB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfedesrasyonu-TESK ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu-UNICEF işbirliği ile Türkiye’de çocuk işçiliğinin önlenmesi çalışmaları kapsamında “Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı” adı ile bir proje başlatıldığını söyledi.
GESOB Başkanı Küsbeoğlu, yaptığı açıklamada şunları4 söyledi: “Araştırmalar, çocuk işçiliğinin sebeplerinin gerek ulusal ve gerekse toplum/aile düzeyinde çok farklı faktörlere dayandığını ortaya koymaktadır. Bu nedenle çocuk işçiliği ile mücadele, çok sektörlü yaklaşımlarla ele alınmak zorundadır. Çocuk işçiliği ile mücadelede işyerleri ve işverenler konunun doğrudan tarafı olmaları bakımından kilit bir role sahiptir. Bu sebeple TESK; Birlikler, Odalar ve üye işyerleri ile birlikte programın doğrudan hedef gruplarından birisidir.
TESK’e bağlı esnaf ve sanatkâr işletmeleri, gerek 3308 Sayılı Mesleki ve Teknik Eğitim Kanunu, gerekse kendi kuruluş kanunu olan 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanunu uyarınca, işyerinde 18 yaşın altındaki çocuk ve gençlere pratik meslek eğitimi vermektedir. Okulda verilen mesleki eğitimin tamamlayıcısı olarak işyerlerinde sunulan pratik eğitimin esas ve usulleri yukarda bahsedilen iki temel yasa ile düzenlenmiştir.
TESK, geleceğin kalifiye işgücünü yetiştirmek amacıyla çocuk ve gençlere işletmelerde pratik eğitim verilmesi konusuna kendi kuruluş kanununda yer veren tek meslek kuruluşudur. Proje kapsamında Ankara, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Hatay, Mersin, Malatya, İzmir, Manisa, Ordu Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birlikleri tarafından;
- Çocuk İşçiliği Konusunda Farkındalık Artırma,
- Kurumsal Kapasite Geliştirme Faaliyetleri gerçekleştirilecektir.
İllerdeki ESOB Genel Sekreterleri ve Eğitim Müdürlerinden oluşturulan gruba yönelik kolaylaştırıcı personel eğitimi Ankara’da gerçekleştirilmiş olup, proje illerinde ise Birlik Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, Oda Başkanları, Oda Genel Sekreterleri ve Personele yönelik 1’er günlük eğitimlerin ilki Gaziantep ESOB ile bugün başlatılmaktadır. Aynı içerikteki eğitimler, program dahilinde diğer proje illerinde de devam edecektir.
3308 ve 5362 sayılı kanunlar çerçevesinde Mesleki Eğitim Merkezlerimizde ve üyemiz esnaf ve sanatkârların işletmelerinde uygulanan mesleki eğitim programlarının ilimiz ve ülkemiz yararına en verimli şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla proje uygulamalarına başlamış bulunuyor ve hayırlı olmasını diliyoruz.”