29 Eylül 2024 Pazar, saat 14: Batı Kent Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi. Adliye yönü Olimpik Havuz Tramvay durağı yanındaki 116 Otobüs durağı; Üç beş kişi, iki yaşlı ben dahil biri genç .Biri yaşlı bayan bir taşın üstünde oturmuş otobüs bekliyoruz. Büyük Şehir Belediyeciliğine yakışmayan bir durak belirtilen bir levha .Beş yıl önce aynı durakta yağmurun altında bekleyen yolcular. Alo 153 çağrı merkezini aramış kapalı durak yapılmasını bildirmiştim. O günden bu güne kadar değişen bir şey…
Yılbaşı beslenmesine dikkat
SANKO ÜNİVERSİTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ’NDEN LÜLE:
– “SEVDİKLERİMİZLE BİRLİKTE YENİ BİR YILI KARŞILIYOR OLMANIN SEVİNCİYLE GEÇİRECEĞİMİZ BU ÖZEL GECEDE GÖZ ARDI EDİLEN ÖNEMLİ NOKTALARDAN BİRİ ABARTIYA KAÇMAK VE NASIL BESLENECEĞİMİZDİR”
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Nezihe Otay Lüle, “Sevdiklerimizle birlikte yeni bir yılı karşılıyor olmanın sevinciyle geçireceğimiz bu özel gecede göz ardı edilen önemli noktalardan birisi, nasıl besleneceğimiz ve abartıya kaçmamızdır” dedi.
Nezihe Otay Lüle, yeni yılın heyecanla birçok kişinin planlarını hazırladığını belirterek, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzının sadece birkaç gün, birkaç hafta ya da birkaç ay değil yaşam boyu benimsenmesi gerektiğini söyledi.
Bu özel gecede sağlıklı beslenmeyi bir kenara bırakmak yerine, sofralarda yapılacak doğru tercihlerle yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapabileceğini anlatan Nezihe Otay Lüle, yılbaşı günü, gecesi ve yılın ilk gününde sağlıklı beslenmenin püf noktaları ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
GÜN İÇİNDE KENDİNİZİ AÇ BIRAKMAYIN!
Yılbaşı günü en sık yapılan yanlışlardan birinin, akşam fazla miktarda yemek yenileceği düşüncesiyle gün boyunca aç kalmak olduğunu anımsatan Nezihe Otay Lüle “Bu durum, hem akşam yemeğinde normalden daha fazla miktarda besin almamıza, hem de yediklerimizin gün boyu aç kalıp depolamaya meyilli hale gelmiş vücudumuzda depolanmasına neden olur” uyarısında bulundu.
Nezihe Otay Lüle , bu nedenle güne kahvaltıyla başlamanın, hafif bir öğle yemeği yemenin ve akşamüstü bir ara öğün yapmanın çok önemli olduğuna işaret ederek, “Çorba, zeytinyağlı sebze veya salata ve yoğurt ile hafif bir öğle öğünü tercih edebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
SAĞLIKLI MENÜLER TERCİH EDİN
Yılbaşı akşamı evde veya dışarıda olmanın sağlıklı beslenmeye engel olmadığını, yemek öncesi salata veya ızgara sebzeler ile iyi bir başlangıç yapabileceğini anımsatan Nezihe Otay Lüle, kırmızı et tüketmek yerine yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi hindi, tavuk veya balığın iyi birer tercih olacağına vurgu yaptı.
Karbonhidrat içeriği yüksek olan pilav, makarna, çorba, ekmek, börek gibi besinlerden yalnız birinin tercih edilmesini öneren Nezihe Otay Lüle, “Yemeklerinizin kızartma veya kavurma yerine haşlama, ızgara veya fırında pişirilmiş olmasına özen gösteriniz. Kızartma, mayonez, krema veya humus içeren yüksek kalorili besinler yerine daha sağlıklı olan yoğurtlu, peynirli, sebzeli mezelerin tercih edilmesi daha doğru olur” diye konuştu.
Nezihe Otay Lüle, hızlı yemek yemenin şişkinlik ve hazımsızlık problemleri yaratacağını bu nedenle de yiyeceklerin yavaş yenmesi gerektiğini bildirdi.
SÜTLÜ YA DA MEYVELİ TATLILARI TERCİH EDİN
Tatlı seçimi konusunda tercihin meyveli ya da sütlü tatlılardan yana yapılması ve akşam yemeği ile tatlı tüketimi arasında en az iki saat zaman bırakılması gerektiğini kaydeden Nezihe Otay Lüle, çerez tüketimi ile önerilerini şöyle sıraladı:
“Yılbaşı akşamı sık tüketilen besinlerden olan kuruyemişler yüksek enerji içerikleri nedeniyle fark etmeden fazla kalori alımına neden olabilir. Çok tuzlu ve fazla kavrulmuş kuruyemişler yerine miktarı küçük bir kaseyi geçmeyecek şekilde kuru erik, kuru kayısı, kuru üzüm, çiğ badem, çiğ ceviz, çiğ fındık veya beyaz leblebi gibi seçenekleri tercih ediniz. Bu seçenekler aynı zamanda yemek sonrası tüketilen yağlı cipsler ve patlamış mısırdan da çok daha sağlıklı.
ALKOL TÜKETİMİ UYARISI
Az miktarında bile yüksek enerji içeren alkol aynı zamanda iştahı da artırır ve fazla enerji alımına neden olur. Alkol, olumsuz etkileri ve vücuda zararı nedeniyle mümkünse tüketilmemelidir. Yılbaşı akşamı alkol tüketilecekse miktarda abartıya kaçılmamalı, kesinlikle aç karnına tüketilmemeli, yavaş yavaş tüketmeye ve bol su içmeye özen gösterilmelidir.”
HOŞ GELDİN 2018
Yeni yılın ilk gününe sağlıklı bir kahvaltıyla başlamanın ve yıl boyu kahvaltı yapmaya özen göstermenin çok önemli olduğunun altını çizen Nezihe Otay Lüle, sözlerini şöyle tamamladı:
“Güne hafif öğünlerle devam ediniz. Yılbaşı akşamı fazla kaçırdığınız düşüncesiyle ertesi gün öğle ve akşam yemeklerini atlamak yapılan en büyük hatalardandır. Az yağlı sebze yemekleri ve yoğurt gibi hafif seçenekleri tercih ederek bir önceki gün alınan fazla enerji dengelenebilir.
Eğer bol su içmenize engel herhangi bir hastalığınız yoksa gün boyu bol su içmeye özen gösterip, açık havada yapacağınız yarım saatlik bir yürüyüşle vücudunuzun canlanmasını sağlayabilirsiniz. Yeterli ve dengeli beslenme ile sporun, sağlıklı yaşamın temel elemanları olduğunu unutmadan geçireceğiniz ve sağlıklı yaşam adına güzel kararlar alacağınız nice yıllar dilerim.”