İnsan olmanın özelliği, yaratılışından var olan öğretmek ve öğrenmek ten geçer. İnsan mesuliyet sorumluluğunda yaratılmıştır. İnsanlığın kurtuluş rehberi olan Kur’ an i kerim de Rab il Alemin olan Allah; Okuma yazmanın öğrenmesi için Son Peygamber , Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi selem e Meleklerden Cebrail vasıtasiyla, Okuma ve yazmayı öğretmiş tir. Öğretmenin kutsallığı Cebrail aleyhi selamdan intikal etmiştir .Adem aleyhi selem dan başlayan bütün peygamberler aynı zamanda öğretmendirler. Öğrendiği ilmi öğretmeyen yani öğretmenliği hiçe sayan…
WSLA ödülü Gaziantep’li Dr. Duygu Erten’e verildi!
2014’ten bu yana düzenlenen ve daha önce Hillary Clinton’ın da aralarında olduğu pek çok önemli isime verilen, “Sürdürülebilirlik Alanında Lider Kadınlar Ödülü” (WSLA), bu yıl Dr. Duygu Erten’e verildi!
ABD’nin Boston şehrinde 8 Kasım’da gerçekleşen ödül töreninde, çevreyi korumayı misyon edinmiş başarılı kadınlar arasından seçilen 10 kişi açıklandı. Aynı zamanda ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) Başkan Yardımcısı olan akademisyen, danışman ve aktivist Dr. Duygu Erten ödüle lâyık görüldü…
USGBC (ABD Yeşil Binalar Konseyi), gb&d (Yeşil Binalar ve Tasarım) ve Sürdürülebilirlikte Dünya Liderleri Kadınlar grubu tarafından bu yıl 4’üncü kez verilen ödül, mimari ve çevrecilik alanında dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul ediliyor.
DÜNYANIN EN GÜÇLÜ 10 KADININDAN BİRİ GAZİANTEPLİ
Duygu Erten, Gaziantep 1965 doğumlu. Cemil Alevli’nin yeğeni olan Duygu Erten, İlkokulu Akyol İlkokulu’nda, orta okul ve liseyi Gaziantep Anadolu Lisesi’nde okumuş. Lise son sınıfta AFS sınavlarını kazanıp AFS öğrencisi olarak Amerika’ya gitmiş ve liseyi orda bitirmiş. Doktorasını ABD’de İnşaat ve Çevre alanında yapan Duygu Erten, Princeton Üniversitesi’nde araştırmacı olarak görev almış.
Boğaziçi Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği eğitimi de alan Dr. Duygu Erten: ““Bu ödül memleketim Gaziantep’in, vatanım Türkiye’nin… Gaziantepli bir Türk olmaktan onur duyuyorum…” diyor ve ekliyor: “Ben Antepfıstığı yiyerek büyüdüm. Bu Gaziantep’in başarısı. O yüzden Gaziantep ne kadar sahiplense azdır.”
Her şey şehirlerin, binaların yeşillenmesi için. Bu konuda dersler veriyorum, danışmanlık yapıyorum, örgüt kurdum ve başına geçtim. Türkiye tek başına savaşmak için çok zor bir yer. 10 yıldır sürdürülebilirlik konusunda çok zorlandım Türkiye’de. İtilip kakıldım. İlla ki arkanız olacak”
Mahalli basının, ulusal basındaki önemine değinen Erten: “Haberlerimize yer veren Gaziantep ve ulusal basınımıza teşekkür ediyorum.” diyor.
İş hayatı ile birlikte akademisyon olarak da Los Angeles’da ki USC İnşaat Fakültesi, Koç ve Sabancı Üniversitelerinin İşletme Fakültelerinde akademisyen olarak ders veren Erten, halen Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde part-time öğretim görevlisi olarak çalışıyor.
Duygu Erten, UNEP 2010 “Yeşil Binalar” Raporunun yazarlarındandır. Gelişmekte olan ülkelerin sertifika sistemleri için çalışan Sosyo-Ekonomik Kategori Komitesi (IAP), LEED-International Yönetim Kurulu ve Avrupa Komisyonu 7. Çerçeve Programı Araştırma ve Teknik Geliştirme Komitesi üyesidir. ABD’de yetkin mühendis (PE) olup DGNB, LEED ve BREEAM yeni, varolan binalar ve yerleşme sertifikasyonlarının yanısıra LEED Faculty lisansına sahip tek profesyöneldir. 2007-2013 yılları arasında eş-kurucusu olduğu ÇEDBİK’de Uluslararası İlişkilerden sorumlu Başkan Yardımcılığı yapmış, 2013 yılında ise Başkan olmuştur.
2008-2009 yıllarında “Clinton İklim Girişimi” Projesinin İstanbul direktörlüğünü yaparak Belediye Binalarının enerji verimli olmaları ve Bayındırlık Bakanlığı “Enerji ve Sürdürülebilirlik Şurası” üyeliği yaparak kamu stratejilerinin yeşil binaları kapsamalarına destek vermiştir. 2010 yılında kurduğu ve İcra Kurulu Başkanlığını yaptığı TURKECO İnşaat ve Enerji, sürdürülebilirlik konusunda bina, yerleşmeler ve kent ölçeğinde sorunlara stratejik çözümler yaratan bir müşavirlik firmasıdır. 2012 yılında global sürdürülebilirlik hareketine yaptığı katkılar ve ÇEDBİK’in kurulmasında liderlik ettiğinden dolayı Dünya Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen “Dünya Yeşil Binalar Konseyi Başkanlık Ödülü” almıştır.
Ülke çapında örgütlenmeyi plânlıyoruz
“ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Duygu Erten: “ÇEDBİK olarak ülke çapında da örgütlenmeyi plânlıyoruz. Bu kapsamda ciddi adımlar da atmaya başladık. İlk olarak Ankara’nın ardından İzmir ve Mersin’de şube açmayı planladık. Tüm üyelerimizi ve kamuyu Yeşil Binalarla ilgili yapılan projelerde ÇEDBİK’i de kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak yanlarına almaya çağırıyoruz. Çünkü Avrupa Birliği de öncelikle kâr amacı gütmeyen kuruluşlara fon veriyor.”
‘YEŞİL Okullar’ projemizi başlatacağız
“Türkiye’de okulların yeşil yapılması da hayati bir önem taşıyor. Milyonlarca çocuk okula gidiyor. Amerikan Yeşil Binalar Konseyi, Hillary Clinton başkanlığında Yeşil Okullar projesi başlattı. Biz de konferansımızın ağırlıklı olarak eğitim, sağlık ve spor tesisleri üzerine yoğunlaşmasını istiyoruz ve konferansda ‘YEŞİL Okullar’ projemizi başlatacağız. Çünkü çocukların, gençlerin bu çok önemli konunun bileşiminde yeşili keşfetmesi, sürdürülebilirliği anlaması çok çok önemli.”
ÇEDBİK’e üye olmalı ve bunu gururla yayınlamalı
“Türkiye’de kâr gütmeyen kuruluşların ayakta kalma sorunu var. Mesela İsveç gibi ülkelerde, kişiler ortalama 11 sivil toplum örgütüne üyeler. Bir ülkenin gelişmişliği aslında tamamen kaç STK üyeliğiniz olduğuyla doğru orantılı. Demokrasilerin gelişmişliği de o sivil toplum örgütlerinin ne kadar demokratik işlediğiyle doğru orantılı. Bu nedenle özellikle özel kuruluşlar derneklere üye olmalı ve katkıda bulunmalılar. Bugün sürdürülebilirliğe inanan her kurum ÇEDBİK’e üye olmalı ve bunu gururla yayınlamalı.”