İnsan olmanın özelliği, yaratılışından var olan öğretmek ve öğrenmek ten geçer. İnsan mesuliyet sorumluluğunda yaratılmıştır. İnsanlığın kurtuluş rehberi olan Kur’ an i kerim de Rab il Alemin olan Allah; Okuma yazmanın öğrenmesi için Son Peygamber , Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi selem e Meleklerden Cebrail vasıtasiyla, Okuma ve yazmayı öğretmiş tir. Öğretmenin kutsallığı Cebrail aleyhi selamdan intikal etmiştir .Adem aleyhi selem dan başlayan bütün peygamberler aynı zamanda öğretmendirler. Öğrendiği ilmi öğretmeyen yani öğretmenliği hiçe sayan…
Saray kumaşı kutnu, ev tekstilinde de kullanılacak
Gaziantep’te yüzyıllarca el tezgahlarında dokunarak saraylara kadar giren kutnunun, gündelik hayatta kullanımını artırmak amacıyla Kutnu Tanıtım Grubu Başkanı Jülide Konukoğlu tarafından kurulan atölyede, geleneksel yapısından ödün vermeden daha yumuşak, renk ve çizgileri itibariyle daha modern kumaşlar üretildi.
Kadın giysisi üretiminde kullanılan bu kumaşlarla, İstanbul’da ev tekstil ürünleri de üretilmeye başlandı.
Konukoğlu, yaptığı açıklamada, 4 yıl önce Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in daveti üzerine, kentin tanınmış isimlerinden 25 kadının bir araya geldiğini ve Kutnu Tanıtım Grubu’nu oluşturduğunu söyledi.
Usta ve tezgah sayısı azalan kutnu kumaşının farklı alanlarda kullanılmasını sağlamak üzere çalışma yürüten grubun, ustaları ziyaret ederek bilgi topladığını dile getiren Konukoğlu, “Göreve geldiğimizde kutnu kumaşından papyon, kravat ve şal yapılıyordu. 5 aylık çalışma sonucu 60 kalemde 300 ürün ürettik. Ev tekstil ürünlerinden masa ve yatak örtülerine, bebek ürünlerinden tablet kılıflarına kadar birçok ürün elde etmiş olduk ve bunları bir sergiyle tanıttık.” dedi.
Bu çalışmanın hem il içinde hem de il dışında büyük ilgi gördüğünü ifade eden Konukoğlu, kutnu ustalarının çalışma ortamları ve tezgahlarında düzenlemelere, iyileştirmelere gittiklerini ve desteklenmelerini sağladıklarını, büyük bir atölye kurarak Büyükşehir Belediyesine hibe ettiklerini anlattı. Konukoğlu, Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulunda da kutnu ustası yetiştirmek üzere bölüm açılmasına vesile olduklarını bildirdi.
Tanıtımını yaparak, altyapısını güçlendirerek kutnuyu belli bir yere getirdiklerini belirten Konukoğlu, şöyle konuştu:
“Bu çalışmalar, daha sonrasında beni, bu sosyal sorumluluk projesini tamamlamak, taçlandırmak için 6 tezgahlı bir atölye kurma aşamasına getirdi. Çünkü, Kutnu Tanıtım Grubu görevini yaptı, belediye başkanının ‘Kutnudan neler yapabiliriz?’ sorusuna cevap verdi, çalışmalarını tamamladı ama biz çekildiğimiz anda eskiye dönebilirdik. Eskisi gibi devam etmesin, yeni çizgiler oluşsun, kutnu, modern ve çağdaş hayata uysun, bu çalışmalar taçlansın diye bir atölye kurduk.”
– “Daha yumuşak, renk ve çizgileriyle daha modern kumaş ürettik”
Kurdukları işletmede doğru pamuk ipliği ve ipeği seçerek kumaş üretmeye çalıştıklarını anlatan Konukoğlu, “Dolayısıyla bizim kutnu kumaşımız şu an piyasadaki kutnu kumaşlarından biraz daha farklı. Daha yumuşak ve dikişe uygun hale getirmek için çalıştık. Burada güzel bir tesis elde ettik. Elbetteki bunun belli bir bütçesi var ama bu benim için maddi odaklı bir iş değil.” dedi.
Konukoğlu, 19 kişinin istihdam edildiği atölyede paydaşlarla birlikte çalışan sayısının 30’u bulduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Geleneksel yapı dediğiniz kutnunun dokusudur, ipliğidir, dokuma şeklidir. Bunu değiştirmediğiniz sürece gelenekten ayrılmazsınız ama çizgilerinizle, renklerinizle değişimi yakalayabilirsiniz. Biz bunu yaptık ve biraz enini, yani tezgah boyunu artırdık. Ar-Ge çalışması 4 ay sürdü. Eski kalsın, öyle kalsın ama hiçbir şekilde kullanmayalım… Bunun bir anlamı yok, yenileyeceğiz. Dokusuyla oynamadan, geleneksel yapısından asla taviz vermeden el dokuması yapıyoruz ama tabii ki teknolojiden da faydalanıp çağdaş yaşama uyarlıyoruz.”
Kutnu el dokuması olduğu için Türklerden çok, yabancıların dikkatini çektiğini dile getiren Konukoğlu, “Hala bu zamanda el tezgahlarında ustaların ürettiği bir kumaş olduğunu duyunca adeta çıldırıyorlar. İhracat için talep var ama biz Kutnia olarak, markamızın ismi bu, şu anda sadece kendi tasarımlarımıza kumaş üretiyoruz ancak amacımız, dünyaya kutnuyu satmak.” ifadesini kullandı.
– “Kadın giyim ve ev tekstili ürünleriyle piyasaya çıkacak”
Modacı Günseli Türkay ile çalıştıklarını belirten Jülide Konukoğlu, Gaziantep’te açılış çalışmaları süren mağazalarında, genelde kadın giyim ve ev tekstili ürünleriyle piyasaya çıkacaklarını ancak daha sonra ürün çeşitlerini artıracaklarını anlattı.
Konukoğlu, Türkay tarafından tasarlanan ev tekstili ürünlerinin üretimine İstanbul’da başlandığını bildirdi.
Jülide Konukoğlu, öncelikle Gaziantepliler’in evlerinde veya üzerlerinde kutnudan bir şeyler taşımasını arzu ettiğini belirterek, “16. yüzyıldan beri burada üretilen bir kumaş bu, bizim kumaşımız. Kumaşımızı en güzel şekilde değerlendirelim. Gaziantep sanayisine de ayrı bir nefes verelim. Biz çok güzel kumaşlar üretiyoruz, Gaziantep sanayisi tekstilde hakikaten belli bir yerde, dünyanın her yerine mal üretiyoruz. Artık tasarımda da dünyada bir yerlere gelelim ve bunu da kutnuyla başaralım istiyorum.” diye konuştu.
Günlük kumaş üretimlerinin 30 metre olduğunu söyleyen Konukoğlu, “İhracat için üretimimizi artırmamız gerekiyor ama müşterimiz şunu bilecek, kutnu kumaşının temini en az bir ay sürer, pahalı bir kumaştır ve metrelerce isteyemez, azdır, değerlidir.” dedi.