İnsan olmanın özelliği, yaratılışından var olan öğretmek ve öğrenmek ten geçer. İnsan mesuliyet sorumluluğunda yaratılmıştır. İnsanlığın kurtuluş rehberi olan Kur’ an i kerim de Rab il Alemin olan Allah; Okuma yazmanın öğrenmesi için Son Peygamber , Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi selem e Meleklerden Cebrail vasıtasiyla, Okuma ve yazmayı öğretmiş tir. Öğretmenin kutsallığı Cebrail aleyhi selamdan intikal etmiştir .Adem aleyhi selem dan başlayan bütün peygamberler aynı zamanda öğretmendirler. Öğrendiği ilmi öğretmeyen yani öğretmenliği hiçe sayan…
BİLİM ŞENLİĞİ BÜYÜK BİR COŞKUYLA BAŞLADI
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, gelecekle ilgili hedeflerin gerçekleştirebilmek için çocukları çağa göre yetiştirmenin önemini vurgulayarak, “Yeni dünya yapay zeka, uzay ve astronomi üzerinde kuruluyor. Çağ, bilgi toplumu çağıdır. Bu manada Milli Eğitim Bakanlığının yapacağı çalışmalar yetmez topyekün bir seferberlik gerekiyor” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesince düzenlenen Bilim Şenliği başladı. Gezegenevi ve Bilim Merkezinde 3 gün boyunca sürecek olan şenliğin ilk gününde geleceğin bilim insanlarını yalnız bırakmayan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kurulan 40 standı tek tek gezdi, bilimsel çalışmaları yakından gördü, çocuklarla bol bol fotoğraf çektirdi.
ŞAHİN: TOPYEKUN BİR SEFERBERLİK ŞART
Çocuklara bilim dünyasını takip etmelerini öneren Şahin, geleceğin teminatı olan çocukların çağa göre yetiştirilmesine vurgu yaptı.
Başkan Şahin, “Geleceğimizle ilgili iddiamızı ve hedefimizi gerçekleştirebilmemiz için çocukların bilimsel çalışmalar çerçevesinde yetiştirmek gerekiyor. Çağ, bilgi toplumu çağıdır. Bu çocukları, bilim merkezlerindeki fırsatları sunmamız lazım. Tek başına Milli Eğitim Bakanlığının yapacağı çalışmalarla bu olmaz. Bu manada topyekun bir seferberlik şart oldu. Çocuklarımızın kitaptan öğrendikleri bilgiyi, teoriyi pratikte nasıl enerjiye, nasıl potansiyele, nasıl teknolojiye dönüştürdüklerini gösteren bir bilim şenliği hazırladık.
EN İYİ BİLİM MERKEZLERİ GELDİ
Şehrimizle beraber Kocaeli, Bursa ve Sancaktepe bilim merkezleri bilim şenliğimize katıldı, bu alanda iyi çalışan bilim merkezleri şehrimize geldi, çalışmalarını anlatıyorlar. Okullarımızda, üniversitemizde bilim merkezi bölümü öğrencileri, katıldıkları yarışmalardaki ürünlerini sergiliyor. Bir de şehrimiz çok göç alıyor. Göç aldığımız bölgelerdeki öğrencilerimize, Dünya’da, ülkemizde bilim adına neler olduğunu burada gösteriyoruz.
BİLİM ŞENLİĞİ DAHA DA BÜYÜYECEK
Yeni dünya yapay zeka, uzay ve astronomi üzerine kuruluyor. İlk Müslüman Suriyeli astronotu getirdik. Çocuklarımıza uzayı ve uzaya çıkmadaki başarısını anlatacak. Gökyüzü fatihlerine ihtiyacımız var. İyi rol model bu işi başarmış insanları dinlemesi anlardan alacakları bilgiler doğrultusunda hayatlarını planlamaları gerekiyor. Bunun için bilim şenliğini düzenledik. Büyük bir heyecan ve coşku var. Önümüzdeki yıl bilim şenliği daha da büyüteceğiz. TÜBİTAK birlikte Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) içerisinde bir bilim merkezi açıyoruz. Çocuklarımızı bilimde, Fende, ilimde, insanlıkta, irfanda ve hikmette yetiştirme iddiamız var. Bunun içinde büyük gayret gösteriyoruz” dedi.
Belgesel yapımcısı Coşkun Aral, her yıl mutlaka Gaziantep’e geldiğini belirterek, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in bilimsel çalışmalara yönelik projelerin tüm Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi.
Astronot Muhammed Ahmet Faris, çocuklarla birlikte böylesi bir şenlikte buluşmaktan dolayı mutlu olduğunu kaydederek, “Türkiye’de ilk uzay insanını görmek istiyorum. İnşallah ilk uzay gemisini siz yaparsınız uzay adamlarıyla birlikte uzaya çıkarsınız. Büyükşehir Belediye Başkan Fatma Şahin’e bu manada çocuklarla ilgilendiği için çok teşekkür ediyorum” dedi.
BİLİM ŞENLİĞİ HAKKINDA
Şenlik, bilimi ve teknolojiyi, halkla ve gelecek nesillerle buluşturmak; bilimsel bilgiyi geniş toplum kitlelerine ulaştırmak, bilim ve teknoloji arasındaki etkileşimi kavratmak ve gençlere deneysel ve yenilikçi yaklaşımlar konusunda ilham vermek, okul dışı öğrenme, tanışma ve kaynaşma ortamı sağlamak amacıyla gerçekleştirilecek. Şenlikte, 35 ayrı atölye, söyleşiler, Eğlen bilim ve Konya bilim merkezi bilim gösteri ekiplerinin bilim gösterileri, TÜBİTAK 4006 Bilim projesi sergileri, tanıtım ve bilim kitapları stantları yer alacak.
Şenlik süresince, Elektronik Kitlerle Yaratıcılık Atölyesi, Zeka Oyunları, Robotik atölye, 3D modelleme atölyesi, Bilim Mutfakta, Bitki dünyası, Yenilenebilir enerji, Pan flüt tasarımı, Uygulamalı matematik, Akciğer modeli, Oryantiring, Güneş saati, Kimya atölyesi, Gök-atlası, DNA izolasyonu, Ressam robot, Sıfırın altında neler oluyor, Bağlantı kuralım, Bilim gazeteciliği gibi 35 ayrı atölye açık tutulacak. Üniversiteden akademisyenler, diğer bilim merkezlerinin uzman eğitmenleri, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren uzman eğitmenler tarafından gerçekleştirilecek.
Prof. Dr. Ethem Derman ve Cansu Canan, Astro fotoğrafçı Kubilay Akdemir, Astronot Muhammed Ahmet Faris ve Coşkun Aral, Gastronom Yeşim Kaya çocuklarla söyleşecek. Şenlik akşamlarında ayrıca teleskopla gökyüzü gözlemleri de yapılacak.