GTB MECLİSİNDEN İSTANBUL ÇIKARMASI

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Meclis Başkanı Selami Memiş ve meclis üyelerinden oluşan heyet, İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve İstanbul Ticaret Borsası’nı (İSTİB) ziyaret ederek, kurumlar arasında ikili iş birliği ve iletişimin artırılmasına yönelik görüşmelerde bulundu.

GTB heyeti İstanbul’da gerçekleştirdiği görüşmelerde, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Başkan Ali Kopuz’la bir araya geldi.

GTB heyetinin İSO’da gerçekleştirdiği ilk toplantıda, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep ekonomisi ve borsanın sürdürdüğü projeler hakkında bilgiler verdi.

Tiryakioğlu, Et Borsası, Hububat Emtia Merkezi, Antepfıstığı Pilot İşleme tesisi ve Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk gibi sektörün geleceğine ışık tutacak projeleri ülke ve bölge ekonomisinin hizmetine kazandırma çabası içerisinde olduklarını ifade etti.

Kısa bir süre içerisinde temelini atmayı planladıkları Et Borsasının Türkiye için önemli bir model oluşturacağına dikkat çeken Tiryakioğlu, “Et Borsamız yaklaşık 30 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek ve bu konuda Türkiye’nin en büyüğü olacak” dedi.

GTB’nin sürdürdüğü diğer projeler hakkında da açıklamalarda bulunan Tiryakioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tarımda gerek üreticiye gerekse de tüccara önemli bir katma değer sağlayacak olan Hububat Emtia Merkezi vizyon projelerimiz arasında yer almakta. İçerisinde 400 bin ton kapasiteli lisanslı depolarının yer alacağı bu merkez Türkiye’nin tarıma dayalı sanayide başkenti olan Gazi şehrimizi vazgeçilmez bir gıda üssü haline getirecek. Bunu yanı sıra şehrimizin ve yöremizin vazgeçilmez yeşil altını Antepfıstığı içinde lisanslı depo çalışmalarımız sürüyor. Yaklaşık 400 bin kişinin ekmek kapsısı olan antepfıstığı için 10 bin ton kapasiteli lisanslı depo kuruyoruz. Bu ürünümüze yönelik diğer önemli bir projemiz ise Antepfıstığı İşleme Pilot Tesisi. TÜBİTAK’tan aldığımız 2 milyon Euro hibe ile Antepfıstığında sanayinin gelişimine model oluşturacak AR-GE işletmesini hizmete kazandırmak istiyoruz.”

GTB’nin 2016 yılında hizmete açtığı Elektronik Ürün Senetler Platformunun (ELÜS) işleyişiyle de ilgili bilgiler veren Tiryakioğlu, 20 farklı ilde kurulu bulunan lisanslı depolarla yapılan sözleşme neticesinde platformda yıl sonuna kadar yaklaşık bir milyon ton ürünün işlem görmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

GTB Meclis Başkanı Selami Memiş ise yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin amiral gemisi İstanbul ve Gaziantep arasında kurumlar arası ikili iş birliğinin artırılmasının önemine vurgu yaptı.

Gaziantep’in ihracatı hakkında bilgiler veren Memiş, Türkiye’nin 131,7 milyar dolar ihracat ile geride bıraktığı 2016 yılında, Gaziantep’in ihracat rakamının 6 milyar 258 milyon 347 bin dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Gaziantep’in en fazla ihracat yapan 5’inci şehir olduğunu anımsatan Memiş, “Türkiye’nin Ortadoğu ve körfez ülkelerine açılan kapısı Gaziantep, makarna, bulgur, un, pamuk ve antepfıstığı gibi işlenmiş ürünlerde ülke üretiminin yarısından fazlasını tek başına karşılamakta” dedi.

GAZİANTEP’İN AYRI BİR SİNERJİSİ VAR

GTB heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’da, Gaziantep’in son yıllarda oluşturduğu sinerji ile ülke ve bölge ticaretine ciddi bir ivme kazandırdığını söyledi.

GTB’nin ELÜS ve diğer projelerle ekonomideki bu gelişimin vizyonunu açıkça ortaya koyduğunu belirten Bahçıvan, bu anlayışın diğer tüm borsalar tarafından örnek alınması gereken bir model olduğunu dile getirdi. Türk gıda ve tarım sektörünün en önemli sorunlarından birinin sermaye ve teknolojiyi bir türlü buluşturamamak olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, ancak bu sinerjiyle gerçek anlamda katma değer yaratılabileceğini dile getirdi.

-KOPUZ’DAN BİRLİK MESAJI

GTB heyetinin İstanbul’da gerçekleştirdiği istişare toplantılarının ikinci durağı ise İstanbul Ticaret Borsası oldu.

Burada İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz ve meclis üyeleri tarafından karşılanan GTB heyetine, İstanbul Ticaret Borsasının tarihi hizmet binası gezdirilerek bilgiler verildi. İki borsanın meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşan İSTİB Başkanı Kopuz, 93. Kuruluş yıl dönümünü geride bırakan borsalarının üyelerine ve Türkiye ekonomisine en iyi şekilde hizmet vermek için çalıştığını kaydetti.

Gaziantep Ticaret Borsası’nın da ülkenin en büyük borsalarından biri olduğunu belirten Kopuz, “Ben bu ziyareti çok önemsiyorum. Bizler ancak birlikte hareket edersek, birbirimizle dayanışma içerisinde olursak daha iyi hizmetler ortaya koyabiliriz. Bir şeyin kıymeti ortak hareketle daha da artıyor. Bu sebeple diğer bölgelerdeki iş dünyasının temsilcileri ile birlikte hareket edilmesi ve ortak projeler üretilmesi gerektiğini, her fırsatta dile getiriyorum. Ülkemizin büyümesi ve gelişmesini istiyorsak, bunun zaruri olduğunu düşünüyorum” dedi.

Öte yandan toplantıda iki borsanın iş birliğinin artırılmasına yönelik önümüzdeki günlerde kardeş borsa protokolü imzalanması da kararlaştırıldı.