KGK KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ ŞİRKETLERİN TANITIM TOPLANTISI YAPILDI

Sunumunu Kamu Gözetimi Muhasebe Ve Denetim Standartları  Kurumu (KGK)yetkililerinin yaptığı “KGK tarafından yayımlanan ve 01.01.2018 tarihinde yürürlüğe girecek olan Büyük Ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standartları” konulu tanıtım toplantısı GSMMMO toplantı salonunda düzenlendi.

Toplantıya Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (GSMMMO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nabioğlu,Gaziantep YMMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Kaya,Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Halil Tekin,Kamu Gözetim Kurumu Kurul üyesi İsmail Erdemir,Kamu Gözetimi Kurumu Daire Başkanı Hasan Gül,Gaziantep Vergi Denetim Kurulu  Küçük ve Orta ölçekli Mükellefler Grup Başkan Yardımcısı Hüseyin Erözyürek ve çok sayıda meslek mensubu katıldı.

Gaziantep Yeminli Mali Müşavirler Odası (YMMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Kaya Türkiye’de finansal raporların vergiye dönük olarak yapıldığını ifade ederek tanıtım toplantısındaki konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

Bu konudaki düzenlemeler de daha çok vergi kanunlarında Maliye Bakanlığı tarafından yapılmıştır. Ve hazırlanan bilanço ve gelir tabloları  vergi matrahının tespitine yöneliktir.

Bu gün itibariyle maliyenin yaptığı vergiye yönelik bu uygulama vergisel yönden doğru bir uygulamadır.

Ancak tamamen vergiye yönelik olarak düzenlenen bu tablolar şeffaf olmaktan uzak, reel değerleri yansıtmamakta ve bu tabloları kullanacakların ihtiyaçlarını karşılamamaktadır.

Örnek olarak kayıtlar belgeye dayalı ve tarihi değerleriyle oluştuğundan mesela reel değeri 50 milyon TL olan bir tesis, bilançoda 3-5 milyon gibi düşük rakamlarda görülebilmektedir.

Aynı şekilde kıdem tazminatı tahakkuk ettirilmemekte ve işletmenin işçilere olan kıdem tazminatı borcu bilançoda gözükmemektedir.

Bunlar gibi daha birçok konuda bilançoların şeffaflaşması için bağımsız denetim şarttır.

Bağımsız denetime göre hazırlanan mali tablolar; ortaklara, şirkete borç verenlere, şirket çalışanlara, tedarikçilere, müşterilere, ihtiyaca ve gerçeğe uygun bilgi vermesini sağlar.

Bunun için 660 sayılı kanun hükmünde kararname ile kamu gözetimi kurumu kurulmuş ve uluslararası standartlara uyumlu muhasebe ve denetim standartlarını oluşturmak ve bağımsız denetçileri yetkilendirmek gibi görevleri yerine getirmektedir.

Bu arada Türkiye’de ilk olarak KGK proğramına göre 2013 yılında ilk bağımsız denetim kursunu düzenleyen odanın gaziantepymm odamız olduğunu ve sınavını tamamlayarak gerekli sertifikaları alan YMMM lerin de odamız üyeleri olduğunu belirtmek isterim.”dedi.

Konuşmalardan sonra Kamu Gözetimi Kurumu Uzmanı Samet Arslan,Sevgi Kılıç Er,Fatih Selçuk,Nusret Ayyıldız konu ile ilgili birer sunum yaptılar.