29 Eylül 2024 Pazar, saat 14: Batı Kent Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi. Adliye yönü Olimpik Havuz Tramvay durağı yanındaki 116 Otobüs durağı; Üç beş kişi, iki yaşlı ben dahil biri genç .Biri yaşlı bayan bir taşın üstünde oturmuş otobüs bekliyoruz. Büyük Şehir Belediyeciliğine yakışmayan bir durak belirtilen bir levha .Beş yıl önce aynı durakta yağmurun altında bekleyen yolcular. Alo 153 çağrı merkezini aramış kapalı durak yapılmasını bildirmiştim. O günden bu güne kadar değişen bir şey…
Çiftçiler Yağış Bekliyor
Sonbaharın ilk aylarını geride bıraktığımız bu günlerde çiftçiler yağış bekliyor. Çiftçilerin tohum ekimini tamamladıklarını söyleyen Ziraat Mühendisi Ahmet Faruk Demir, “Ekim ayın da yağış olursa çiftçinin yüzü güler” dedi. Tarlalara tohumların ekildiğini söyleyen Demir, çiftçinin tohum ekiminden sonra yağış beklediğini belirtti.
Tarımsal üretimin temelini tahılın oluşturduğunu kaydeden Ahmet Faruk Demir, “Tahıl ürünlerinin yetişebilmesi için Ekim ayından itibaren yağışın olması gerekir. Tahıl üretiminin devamlılığı için bu aylarda bol miktarda yağış almalıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgemizde yağış ortalaması 0,2 mm, normali 5,1 mm, 2016 Eylül ayı yağışı ise 10,8 mm’ dir. Yağışlarda normaline göre % 96,1; geçen yıl Eylül ayı yağışına göre % 98,1 azalma mevcuttur” dedi.
ÇİFTÇİ İÇİN YAĞIŞ ÖNEMLİ
Çiftçi kendisi için son derece önemli olan yağmuru bekliyor diyen Demir, “Sonbaharın ilk aylarını geride bıraktığımız bu günlerde çiftçilerimiz ekim ve toprağın tava gelmesi için önemli olan olası yağışları beklemektedir. Tarladan verim alabilmek için özellikle bu aylarda yağışın olması gerekiyor. Tohum toprakla buluştuktan sonra eğer yağış olmazsa hasat zamanında istenilen rekolteye etki etmektedir. Bu aylarda yağan yağışlar tohumun köklenip çimlenmesini ve tohumla beraber kullanılan gübrenin toprakta parçalanarak dağılmasına fayda sağlamaktadır. Kısacası yağışın olması çiftçimizin yüzünü güldürecektir” dedi.